Kan u deze Eigen-Wijs niet lezen? Ga dan naar de webversie.
Eigen-Wijs

 
Een uitgave van VONAC vzw,
pedagogische begeleidingsdienst & navormingscentrum
van VOOP vzw – Vlaams Onderwijs OverlegPlatform
 
Jaargang 16       Nummer 52
    
   Februari 2017

In deze nieuwsbrief:
VOOP heeft een eigen Facebookpagina waarop we berichten van onze eigen scholen, uit de media en van allerhande partners in de onderwijswereld delen.
De afgelopen weken verschenen er berichten over EDO taalbeleid, mediawijsheid, diversiteit, racisme, radicalisering, welbevinden, pesten,... en vooral ook een heel aantal leuke berichten uit onze eigen scholen. Kortom: een hele hoop insipiratie!
 
Mis geen enkel boeiend bericht: ga gauw hier kijken en like onze pagina...
De leerlingen van Wagenschot verzamelen dopjes t.v.v. het Belgisch Centrum voor Geleidehonden
De groepen OV2 Fase 1A en Fase 1B doen mee aan de dopjesactie t.v.v. het Belgisch Centrum voor Geleidehonden.
Op 17 november 2016 kwamen Frank Pletinck en Esty van het centrum voor geleidehonden naar de klas. De leerlingen waren heel erg geïnteresseerd in hun verhaal. Zo hoorden ze dat er 27 miljoen dopjes nodig zijn voor 1 blinde geleide hond!
De jongeren waren zeer enthousiast en vanaf dan kreeg onze actie een boost en zat ‘het dopjes verzamelen’ in de lift.
Lees verder.
Participatiepakket door de Vlaamse Scholierenkoepel
Zit er bij jullie leven in de leerlingenraad? Zijn jullie op zoek naar wat nieuwe 'schwung' als het aankomt op leerlingenparticipatie? Of zijn leuke ideeën altijd welkom?
De Vlaamse Scholierenkoepel vzw (VSK) heeft het Participatiepakket ontwikkeld, een doos vol hebbedingen om leerlingenparticipatie op school waar te maken.
Lees er hier alles over!
Met je klas praten rond het thema vluchtelingen
‘Vluchtelingen’ … één van die beladen thema’s waarover je wel een klasgesprek zou willen houden, ware het niet dat de kans groot is dat het snel ontaardt in een discussie die bol staat van oneliners en onwaarheden die de leerlingen/cursisten hier en daar oppikken.
Veerle volgde een boeiende bijscholing en kreeg interessant materiaal mee om met klassen te werken rond het thema vluchtelingen. Hier lees je er meer over!
Boekentips
De afgelopen weken hebben we weer wat ingehaald van onze leesstapel. We geven jullie graag deze boekentips mee:
 
"Moet ik nu bang zijn?" In tijden waarin geweld van elders heel dichtbij lijkt te komen in de vorm van aanslagen, is het belangrijk om oog te hebben voor wat dat doet met onze leerlingen en cursisten. Hoe onzeker we zelf ook zijn, we kunnen een gesprek over veiligheid, terreur, angst voor oorlog, angst voor mensen met een andere kleur, angst bij deze mensen om uitgesloten en bevooroordeeld te worden, … niet uit de weg gaan. Allemaal hebben we te maken met leerlingen/cursisten die met vragen en angst zitten en die nood hebben aan helderheid en geruststelling. Lees verder.
 
"Spelen in zwarte sneeuw"
Met dit kwetsbaar manifest vraagt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen aandacht voor kinderen die in armoede opgroeien. Hij pleit voor een structurele aanpak: niet de zoveelste pleister op de wonde, maar een respectvol beleid dat vertrekt vanuit de oorzaken van armoede en dat uitgaat van de rechten die elk kind verdient. Lees verder.
Samen tegen pesten: offline én online
Van 17 tot en met 24 februari is het de Vlaamse week tegen pesten.
Elk jaar worden meer dan 30.000 kinderen en jongeren ernstig gepest. Pesten is schadelijk, kwetsend en laat een leven lang sporen na. Daarom willen we ook dit jaar tijdens de 16de Vlaamse Week Kies Kleur tegen Pesten graag de aandacht vestigen op dit probleem. We roepen op om actie te ondernemen, het zwijgen te doorbreken en samen voluit te gaan voor een samenleving waarin elk kind of elke jongere zijn plaats heeft. Lees hier meer over de Vlaamse week tegen pesten.
Pesten gebeurt ook heel vaak online, via de sociale media waar haatspraak jammer genoeg heel vaak voorkomt. Daarom is het belangrijk om onze kinderen en jongeren te informeren over haatspraak, te sensibiliseren en te leren hoeze hierop kunnen reageren. Lees hier meer over de No Hate-campagne.
Relationele en seksuele vorming in the picture!
Van 6 tot 10 maart is de Week van de Lentekriebels er weer. In die week geven leerkrachten over heel Vlaanderen relationele en seksuele vorming aan hun leerlingen. Sensoa en zijn partners zorgen voor de nodige ondersteuning.
Dit jaar staat de Week in het teken van ‘de eerste keer’. De eerste keer zien we ruim, het kan gaan over de eerste keer verliefd, de eerste keer een relatie, de eerste keer kussen… en verder. Lees hier alles over de Week van de Lentekriebels.

Voor de meeste leerkrachten zou het toch even slikken zijn: RSV geven aan een super-diverse klas. Verschillende geloofsovertuigingen en tradities als context om het te hebben over zulk een beladen en gevoelig thema als seksualiteit... hoe pak je dat aan?
De VZW Jong en van zin bracht een uitgebreide brochure uit: "What the FAQ?! RSV in superdiverse groepen." Lees er hier meer over.
Gezonde scholen
Het thema 'gezonde scholen' blijft een hot topic. Ook nu weer zijn er een aantal nieuwe initiatieven en onderwijspakketten aan te kondigen:
- Studiedag 'Broodnodig': werken aan een gezondheidsbeleid op school. Veerle volgde afgelopen week deze studiedag voor ons en schreef er hier een verslagje over.
- Woogie Boogie wedstrijd: maak met je kleuterklas een superleuke video en win! Ontdek hier alles over deze wedstrijd.
- Naar een beleid om minder lang stil te zitten op school. Kinderen en jongeren brengen nog steeds teveel tijd per dag zittend door. Hoe kan je hier als school werk van maken? Lees er hier meer over.
- Unplugged: De Sleutel vernieuwde haar lesmateriaal rond drugpreventie voor het secundair onderwijs. Ontdek er hier meer over.
- Anderstalige ouders betrekken in de sensibilisering rond drugs, alcohol en tabak. Ontdek hier het materiaal dat VAD ontwierp om ouders uit etnisch-culturele minderheidsgroepen te betrekken bij drugpreventie op school.
- Een gratis lespakket over prioriteiten in de gezondheidszorg vind je hier.
Mediawijsheid: het nieuwe lezen en schrijven
Leerlingen typen blindelings en switchen snel tussen sociale media. Maar ondanks hun technische voorsprong slagen ze er vaak niet in om goed om te gaan met (digitale) media. Terwijl dat het nieuwe lezen en schrijven is, volgens specialisten Laure Van Hoecke (Mediawijs.be), Pedro De Bruyckere (pedagoog en onderwijsblogger) en Remco Pijpers (o.a. verantwoordelijk voor Mijn Kind Online). Lees hier meer over het belang van mediawijsheid.
 
Website rond kritisch kijken naar beelden: Op de website ‘Beelden lezen en schrijven’ vind je inzichten en tools om je leerlingen kritisch te leren kijken naar (de betekenis van) beelden. Je kan er ook de gelijknamige Mediawegwijzer downloaden of bestellen.
Theater voor alle leeftijden, voor Nederlands- én anderstaligen, over allerhande boeiende en uitdagende onderwerpen
 
Vind je het moeilijk om jongeren enthousiast te maken voor theater? Of om specifieke doelgroepen zoals anderstaligen te bereiken? Of om bepaalde thema’s bespreekbaar te maken?
Dan ben je bij Theater van A tot Z aan het juiste adres. Bij Theater van A tot Z gaan artistieke beleving en plezier hand in hand. Ze weten heel goed wie hun doelpubliek is en houden daar rekening mee. Door hun participatieve en laagdrempelige aanpak verlaten hun toeschouwers altijd enthousiast de zaal.
Lees hier meer over Theater van A tot Z.
De jeugdboekenweek duurt nu een hele maand!
Vanaf 2017 breidt de Jeugdboekenweek uit: voortaan vieren we een hele maand! De hele maand maart staat vanaf nu in het teken van boeken- en leesplezier.
Ook de doelgroep wordt breder: van 3 tot 12 naar 3 tot 15 jaar.
Lees hier meer over de jeugdboekenmaand en het thema M/V/X.
 
Niet alle leerlingen juichen echter spontaan als het gaat om lezen.
Hier vind je een hele mooie tip om je klas aan te zetten tot meer lezen.
En ook voor leerlingen met leerproblemen vind je hier oplossingen zodat lezen wel heel leuk kan worden.
Onthaalkoffers voor anderstalige nieuwkomers
De verhoogde instroom van vluchtelingen van de voorbije jaren laat zich ondertussen ook zeker voelen in het onderwijs. Het aantal anderstalige nieuwkomers in het onderwijs neemt toe en stelt leerkrachten voor de uitdaging om deze leerlingen te verwelkomen en optimaal te begeleiden op school. DocAtlas en de dienst flankerend onderwijsbeleid sloegen daarom de handen in mekaar om leerkrachten hierin bij te staan met behulp van concreet en praktijkgericht lesmateriaal. Hier vind je meer informatie over dit materiaal.
Projectloket verhuist!
Zin in een schoolproject en nog op zoek naar financiële ondersteuning?
Projectloket verhuist naar KlasCement en Cultuurkuur.be!
Vanaf nu vind je de subsidies van steden, gemeenten, provincies, fondsen, …. van op Projectloket op KlasCement en Cultuurkuur.be.
Meer informatie over allerhande subsidies vind je hier.
Op zoek naar leuke berichten uit onze scholen
Elke keer weer doen we ons best om leuke berichten uit onze eigen scholen te verwerken in Eigen-Wijs.
Heb je op school een heel leuk project lopen of doen jullie het heel goed op vlak van diversiteit, gezondheidsbeleid, participatie,...? Heeft jullie schoolploeg een belangrijk tornooi gewonnen? Heeft jullie oudervereniging uitgepakt met een originele actie? Of begint jullie kinderboerderij de vorm van een heuse dierentuin aan te nemen? Kruip in je pen en mail er enkele regeltjes over naar Veerle. Dat moet geen gigantisch artikel zijn. Met wat foto's erbij wordt het meteen een leuk weetje dat we graag delen via Eigen-Wijs. Want zeg nu zelf: die berichten uit onze eigen scholen trekken toch het meest onze aandacht...
Interessante bijscholingen en studiedagen
 
Ook via deze posts op onze Facebookpagina vind je allerhande interessante studiedagen en bijscholingen.
Grasduin door artikels uit vorige edities op onze blog!
Op onze blog vind je de artikels uit de vorige versies van Eigen-Wijs. Je kan alle artikels overlopen of op basis van een thema zoeken.
Neem vlug een kijkje op onze blog!
VONAC: wie is wie
Op deze webpagina vind je een overzicht van de medewerkers van VONAC.
Colofon
  • Redactie: Veerle Wauters - veerle.wauters@voop.be.
  • Werkten mee aan deze editie: Ann Servranckx, Veerle Wauters, Johan Royeaerd.
  • Bijdragen voor volgend nummer: graag bezorgen aan Veerle Wauters.
  • Verantwoordelijk uitgever: Johan Royeaerd, johan.royeaerd@voop.be.
  • Abonnement: u ontvangt deze Eigen-Wijs nieuwsbrief van VONAC omdat u zich hiervoor hebt ingeschreven of omdat wij vermoeden dat de inhoud van deze nieuwsbrief u zal interesseren.
    Een abonnement op Eigen-Wijs is gratis en kan op eenvoudig verzoek verkregen worden via deze link. Uitschrijven of wijzigen van geadresseerden of van mailadressen kan je doorgeven via Uitschrijven / Gegevens wijzigen.
Meer informatie (o.a. vorige nieuwsbrieven) vind je op onze website www.voop.be.
 
VONAC vzw is gevestigd op de VUB - IDLO – lokaal 3B204 - Pleinlaan 2 - 1050 Brussel