Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Al 37.000 resoluties Raad van State online!

Zeeslagen, besmettelijke ziekten, frauduleuze praktijken en rumoer in de kerk. De resoluties van de Raad van State vormen een rijke bron. Je vindt er een schat aan personen, plaatsen en gebeurtenissen: kortom snoepjes voor onderzoekers! Kijk op onze website bij de index en blader door de resoluties. lees meer

17 vrijwilligers in het zonnetje gezet!

Al 25 jaar verwerken zij wekelijks historische gegevens op het BHIC. Een mijlpaal, want dankzij hen kan iedereen profiteren van alle bronnen online! lees meer

Wat eten we met kerst?

Nog op zoek naar een goed recept? Met dit ‘culiweetje’ kook jij de sterren van de hemel. Test je kennis van oud schrift en eet smakelijk! lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Roofmoord in Ravenstein
Op 11 november 1954 stapt Hans Gruijters (‘de Zwarte Ruiter’) op de bus naar Nijmegen. Daar aangekomen steelt Gruijters een groene Ford van een oprit, die hij nodig heeft voor de grootste slag die hij zal slaan. (bijdrage: Henk Buijks)
Cuijkse goudsmeder op verkeerde pad
De oorbellen van mevrouw Peters uit Grave moesten gerepareerd worden en dus stapte ze met haar kostbare sieraden in april 1876 naar de  Cuijkse goudsmid Jan Haasen. Ze wist niet dat zijn vaardige handen de laatste tijd vaker om een kroes zaten geklemd, dan om gereedschap. (bijdrage: Geurt Franzen)
Staat Van Goghs bed in het Boxmeers Weekblad?
Onlangs ontdekte de Van Gogh-expert Martin Bailey dat het bed van Van Gogh mogelijk in Boxmeer staat. Via een hulpactie in 1945 zou het bed in Brabant zijn beland. Tussen de ‘bedden’ in dit krantenbericht kan dus zo maar hét bed zitten.
Spannende woonavonturen in Zeelst
Van een regelrechte bezetting tot diefstal van boomstammen… Goed wonen was niet vanzelfsprekend voor mijn voorouders in Zeelst. Maar moeilijke tijden vragen om onorthodoxe maatregelen”, vertelt Marita ons.
Vondelingen van alle tijden
Vrouwen in nood die anoniem hun baby willen achterlaten, kunnen vanaf 2017 ook in Amsterdam terecht. Maar het te vondeling leggen van je kindje is al een eeuwenoud fenomeen.
Goede ontvangst in 1957
Gerard de Bie bladert door een oud elektronicavakblad en ziet iets interessants. “Een advertentie vertelt dat veel elektrozaken in die tijd een TV in de etalage hadden staan. Zie je het voor je? Vijftig of meer (voornamelijk) mannen starend naar het scherm voor de winkelruit om de voetbalwedstrijd te volgen?”
Het leven van Sophie
Onlangs kocht Jolanda Bakker een ansicht van Eindhoven uit 1903 met een Franse tekst, ondertekend door Julie en gericht aan A. Verscheure Huijghe. Geïntrigeerd door deze kaart begon ze een zoektocht naar Sophie, roepnaam Julie. (bijdrage: Jolanda Bakker)
Schaapsherder laat jongetje gras eten
Pesten is van alle tijden. Honderdvijftig jaar geleden kwam de rechter er aan te pas als pesten uit de hand liep. Zoals in het geval van de Overloonse schaapsherder Willem Meijer: “Ik heb hem geen heidegras laten eten, en dat natte pak was een ongelukje!” (bijdrage: Geurt Franzen)
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

Meer weten over onze (digitale) dienstverlening tijdens de feestdagen? Kijk dan hier. lees meer

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen
Volg ons in de online media
Volg ons in de online media
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen