Nieuwsbrief | jaargang 34 | no 347 | december 2020
 
 • PRESENT! kunst & design voor de feestdagen
 • Fifty-Fifty kunst voor €100,- euro expositie voor en door Kunstliefde
 • Kunstliefdeprijs 2020
 • Vertrek Marion Wagenvoort
 • UtrechtDownUnder - actuele kunst in de oude bieb t/m 20 december
 • Art Utrecht / Art Walk winter
 • Verwacht 2021
 • Paul Klemann wint Boellaardprijs 2020
 
 
 
PRESENT! kunst & design voor de feestdagen

 
Nog t/m 24 december

Op zoek naar een speciaal cadeau, een presentje, handgemaakt, bijzonder en uniek? Bij Kunstliefde kun je, net als ieder jaar, weer heerlijk komen december-shoppen. 
 
Werk van kunstenaars en ontwerpers uit Utrecht, maar ook uit de rest van het land, jong talent, en gevestigde namen. Er is weer volop aanbod om een speciaal kunstcadeau te vinden! Leuk om te geven, nog leuker om te krijgen. 
En voor aantrekkelijke prijzen, tot max 500 euro. 
Cash & Carry! Inpakken en meenemen dus. 
 
Reserveren is niet nodig, er is voldoende ruimte om afstand te kunnen houden. Er wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen. 

 
Speciaal voor deze editie maakten kunstenaars werk op formaat 20 x 20 (x20) cm. 
Een aandenken aan dit jaar dat maatschappelijk, politiek en voor velen persoonlijk een heel bijzonder en ingrijpend jaar is. De werken zijn gezamenlijk te vinden op een speciale wand in de tentoonstelling.
 

 
Kunstliefde is open van woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur. 
In Kunstliefde is voldoende ruimte om de 1,5 meter in acht te nemen. 
Een time-slot reserveren is niet nodig, je kunt gewoon langs komen.
De baliemedewerkers wijzen de weg en informeren over onze maatregelen.
 
 
22 t/m 27 december (25 december gesloten)
 
Net als vorig jaar exposeren kunstenaars van Kunstliefde in Galerie Niek Waterbolk. Alle getoonde werken zijn te koop voor 100 euro. De opbrengst gaat voor 50% naar Kunstliefde en voor 50% naar de kunstenaar. Hiermee willen de kunstenaars wederom een gebaar maken om Kunstliefde te steunen. Anderzijds zijn ook de cultuursector en daarmee de  kunstenaars zelf door de coronacrisis getroffen, en kan men op deze wijze een kunstwerk aanschaffen en tegelijkertijd een mooie bijdrage leveren om de kunst te supporten.
 
Te koop zijn werken op papier, schilderijen, sculpturen, grafiek en meer. Een unieke gelegenheid om een kunstwerk aan te schaffen voor een kleine prijs.
 
Galerie Niek Waterbolk, Schoutenstraat 10, Utrecht
Open: woensdag 22 t/m zondag 27 december 12.00 - 17.00 uur.
(25 december / 1e Kerstdag gesloten)
*er wordt rekening gehouden met de corona-maatregelen

 
 
V.l.n.r.: Oscar Larik, Annï Mertens, Isabel Ferrand, Trudi van Zadelhoff, Amy Stenvert.
 
Kunstliefdeprijs 2020 uitgereikt

Op 3 december werd in voormalig boekhandel Broese de Kunstliefdeprijs 2020 uitgereikt. In verband met corona, dit jaar in een andere vorm, de prijs werd opgedeeld in twee prijzen, om zowel een gevestigde naam als een jonge kunstenaar in het zonnetje te zetten en financieel te ondersteunen in dit toch al moeilijke jaar.
 
Een oeuvreprijs werd uitgereikt aan Isabel Ferrand en een aanmoedigingsprijs ging naar Annï Mertens. Beide kunstenaars ontvangen een bedrag van € 1000,- en een bronzen beeld gemaakt door Elzelien van der Graaf. In 2021 zal van de prijswinnaars werk te zien zijn in een tentoonstelling in Kunstliefde.
 
De jury bewondert de integriteit in het werk van Isabel Ferrand en de manier waarop zij in haar werk steeds weer verbinding weet te leggen met de actualiteit, met mensen en met oude technieken. Werk van Isabel Ferrand was o.a. te zien in Kunstliefde in de tentoonstelling ZAND & KLEI glas en keramiek in 2017, in UtrechtDownUnder in de werfkelders in 2017, maar ook o.a. in Museum IJsselstein en Galerie SANAA.
 
Annï Mertens studeerde af aan de HKU fine art in 2019. Hoewel zij 'net komt kijken' volgens de jury, is zij al zo sterk met haar werk aanwezig dat het op ons aller netvlies zit. Het werk is sterk, spannend en speels.
In 2019 was werk van Annï in Kunstliefde te zien in de tentoonstelling 'Schepsels & Creaturen', en dit jaar nam zij deel aan het traject voor jonge kunstenaars 'De Belofte' waarin zij samen met ex-Belofte deelnemer Menno Hiele een samenwerking aanging. Ook was haar werk te zien in Museum IJsselstein en bij Galerie Larik.
 
De jury bestaat dit jaar uit Trudi van Zadelhoff (curator en tekstschrijver), Amy Stenvert (conservator tentoonstellingen Museum IJsselstein) en Oscar Larik (galeriehouder Galerie Larik).

 
 
Marion Wagenvoort stopt als directeur van Kunstliefde
 
Na negen jaar stopt Marion Wagenvoort als directeur bij Kunstliefde. Dat heeft zij bestuur, medewerkers en vrijwilligers laten weten. Kunstliefde gaat haar natuurlijk enorm missen. Als directeur heeft ze een grote verbindende rol. Een directeur die vooral temidden van de vereniging staat, met grote belangstelling en een warm hart voor iedereen die bij Kunstliefde binnen komt. Open voor nieuwe ideeën en met veel vertrouwen in haar collega's, kunstenaars en leden.  
 
De organisatie gaat de komende maanden op zoek naar een opvolger. Tot die gevonden is blijft ze haar werk doen. 
Marion Wagenvoort werd in 1988 kunstenaarslid van Kunstliefde. Na verschillende andere rollen binnen Kunstliefde te hebben vervuld werd ze in 2012 directeur. Onder haar leiding zijn er flinke stappen gezet en is kunstenaarsvereniging Kunstliefde, opgericht in 1807, een toekomst gerichte organisatie geworden en een belangrijke presentatie instelling voor de stad. Daarnaast is Kunstliefde de organisatie achter de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder, actuele beeldende kunst op een bijzondere locatie.
 
Volgens Marion is het nu een goed moment voor verandering en verjonging bij Kunstliefde en ruimte en tijd voor haarzelf om andere dingen te gaan doen. 
 
“Ik ben ontzettend trots op wat we met elkaar in de afgelopen jaren bereikt hebben. Fijn om al die jaren met verschillende enthousiaste (kunst) collega’s, vrijwilligers en kunstliefhebbers samen te hebben mogen werken. Het is geweldig met hoeveel inzet en betrokkenheid mensen met een warm hart voor kunst zich inspannen voor Kunstliefde. Uiteraard blijf ik lid van Kunstliefde en gaan we veel mooie dingen meemaken.
Corona zorgt ervoor dat we elkaar maar weinig hebben kunnen zien sinds maart. Laten we hopen dat hier snel verandering in komt en dat we elkaar weer kunnen ontmoeten bij Kunstliefde".
 
Belangstellenden kunnen reageren op de vacature via deze link.
 
 
UTRECHT DOWN UNDER actuele kunst in de oude bieb
Nog t/m 20 december, tickets online of aan de kassa (pin)

 
Nog te zien t/m 20 december 
Actuele kunst in de oude bieb

Ga op ontdekkingstocht door de oude bieb, 5000m2 actuele kunst!

Tijdens UtrechtDownUnder actuele kunst in de oude bieb laten 70 nationaal en internationaal bekende kunstenaars en aanstormend talent recent werk zien verspreid over drie verdiepingen en in de kelder.

De tentoonstelling bestaat uit zes verschillende afdelingen en zijn ingedeeld volgens rubrieken, zoals boeken in een bibliotheek. De werkhouding van de kunstenaar staat centraal. Zo zijn er de Kritische Geesten & Idealisten, de Materiaalverleiders, de Dromers & Romantici, de Stillen & Tragen, de Transformers en de Onderzoekers & Uitvinders. 
 
Ook het Centraal Museum doet mee en laat werk zien van drie Utrechtse kunstenaars en een selectie uit hun videocollectie.
In voormalig boekhandel Broese toont Art Forever kunstenaarsportretten van kunstenaars van wie werk te zien in de tentoonstelling.
 
Bij de tentoonstelling is een catalogus verschenen. Een volledig eigentijds overzicht van alle deelnemende kunstenaars en hun werk, inclusief prachtige foto's van de leegstaande bibliotheek. Verkrijgbaar in de bieb en bij Kunstliefde voor €17,50. 

Neem op de website een kijkje en koop je ticket online voor een timeslot. Aan de kassa kan ook een ticket gekocht worden, betaling per pinautomaat. Eenmaal binnen kan je tot sluitingstijd blijven.
Coronamaatregelen zijn van kracht, er is meer dan voldoende ruimte om afstand te houden.

Nog t/m 20 december, Oudegracht 167
Open: do 17-20 uur vrij t/m zo 14-18 uur.
www.utrechtdownunder.nl
 
 
 
 
Art Utrecht / Art Walk - winter 
Vrijdag 18 december 

Op vrijdagavond 18 december kan je weer mee met de Art Walk van Art Utrecht. Een winterse wandeling onder leiding van een gids, leidt je langs een aantal galeries in onze stad. 
Geniet van de historische binnenstad in decembersfeer en stap binnen bij diverse galeries en kunstinstellingen waar je warm ontvangen wordt. Te zien zijn de actuele exposities met beeldende kunst. De galeriehouders vertellen je graag meer over het werk en de kunstenaars. Maar lekker vrijblijvend rondkijken kan natuurlijk ook.
 
Er kunnen max. 4 personen per gids mee en er wordt op verschillende locaties gestart. Meer informatie en aanmelden is te vinden op de website van art utrecht.
 
De volgende galeries en kunstruimten doen in ieder geval mee: Kunstruimte KuuB, Galerie SANAA, Moving Gallery, BAK, Kunstliefde, EXbunker, Galerie Rob Rademaker, Kunstuitleen Utrecht, Academie Galerie, LOGMAN.

 
Verwacht 2021
 
 • 15 t/m 24 januari HKU Fashion Design (i.s.m. HKU en Academie Galerie)
 
 
 
 
 
 

Paul Klemann wint Boellaardprijs 2020 
 
'De afgelopen 30 jaar tekende ik mijn dromen, nu hoop ik ze de komende 30 jaar te schilderen’.
De Boellaardprijs bestaat uit een toelage van 10.000 euro en een expositie in de centrale hal van de Bibliotheek Utrecht aan de Neude. De andere genomineerde kunstenaar is fotograaf Jan Banning.
Het Boellaardfonds werd in 1873 gevormd uit de nalatenschap van Mejuffrouw Margaretha Cornelia Boellaard, welke zij naliet aan Kunstliefde. Margaretha Boellaard was ere-lid van en tevens eerste vrouwelijk lid van Kunstliefde.
De prijs werd voor het laatst uitgereikt in 2015 tijdens de 2e editie van UtrechtDownUnder in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein, aan het kunstenaarsduo Tejo Remy en Rene Veenhuizen.
De gelijktijdige expositie in de gevangenis van de winnaars van de Boellaardprijs 2013 (Robbie Cornelissen, Frank Halmans, Ienke Kastelein, Couzijn van Leeuwen en Tanja Smeets) werd georganiseerd door het projectteam van Kunstliefde.
Werk van Paul Klemann en van Robbie Cornelissen, Frank Halmans en Ienke Kastelein is ook nu te zien in UtrechtDownUnder, actuele kunst in de oude bieb.
 

 
 
Word lid van Kunstliefde, en draag bij aan beeldende kunst in Utrecht
(Aanmelden kunstenaars vóór 15 januari 2021)


Ieder jaar worden kunstenaars en kunstliefhebbers lid van Kunstliefde. 
Daar zijn we heel blij mee! Graag ontvangen we je in de prachtige tentoonstellingsruimte aan de Nobelstraat. 
Ook bedrijven zijn van harte welkom om ons te ondersteunen.

Door lid te worden 
 • maak je deel uit van één van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen, maar wel eentje in een hedendaags jasje!
 • Je draagt bij aan een belangrijk podium voor kunst en kunstenaars in Utrecht
 • ontmoet kunst en kunstliefhebbers tijdens openingen en boeiende podiumavonden 
 • ontvangt een leuke korting op kunstaankoop en meer
Kijk hier voor meer informatie voor kunstenaars
Kijk hier voor meer informatie voor vrienden / doneren en schenken
Of stuur een mail naar mail@kunstliefde.nl
 
Kunstliefde is een culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Giften aan culturele instellingen zijn voor 125% aftrekbaar.

Hart voor Kunstliefde
 
Waarom vindt Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum, Kunstliefde belangrijk als podium voor beeldende kunst in Utrecht? Wat betekent Kunstliefde voor vele kunstenaars? Bekijk de video en hoor het van hun zelf.
 
Kunstliefde biedt een podium en ontmoetingsplaats voor kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers uit Utrecht en de rest van het land. Opgericht in1807, zijn we één van Nederlands oudste kunstenaars- genootschappen met meer dan 130 kunstenaarsleden en ca 100 kunstlievende leden.
In de prachtige presentatieruimte aan de Nobelstraat is een wisselend programma van ca 10 tentoonstellingen per jaar te zien waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jong talent. Het project De Belofte voor recent afgestudeerde kunstenaars, vormt een springplank voor jong talent. Ook organiseert Kunstliefde de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder.

Kunstliefde is mede-initiatiefnemer van Art Utrecht, het platform voor beeldende kunst in Utrecht, welke in samenwerking met galeries en musea, de zichtbaarheid van kunst en kunstenaars in Utrecht wil vergroten. Art Utrecht organiseert ook ieder jaar Art Meat, het netwerk-event voor professionals in de Utrechtse kunstsector.
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 EN Utrecht | mail@kunstliefde.nl | (030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur
             

Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven / Gegevens wijzigen