Bekijk deze nieuwsbrief online Nieuwsbrief - 06/06/2024
3 juli: Eindfeest havo & vwo!

Inhoud nieuwsbrief
SPECIAAL VOOR DE ONDERBOUW
SPECIAAL VOOR DE BOVENBOUW
NIEUWS VOOR IEDEREEN
 
Een woord vooraf door Annemieke Kalshoven-Tol, directeur onderwijs
Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s),
 
Na mijn verlof ben ik met veel plezier na de meivakantie weer begonnen. Het was een fijne periode en ook een tijd om te reflecteren op de voortgang van onze twee schoollocaties. Met aanvullende inzichten ben ik ingestapt in een periode waarin er zich weer van alles afspeelt.
 
Zo hebben de examenleerlingen een prachtig gala achter de rug, hebben zij hun examens gemaakt en breekt er nu een spannende week aan tot de uitslag. Het blijft mooi om de ontwikkeling van leerlingen te zien vanaf het moment dat ze binnenstappen tot het behalen van het diploma!
 
Voor alle andere leerlingen zijn de laatste lesweken aangebroken ter voorbereiding op de toetsweek. Voor velen een mooie afsluiting van het jaar maar voor sommigen ook een spannende periode om nog even alles te geven om de eindstreep te halen.
 
Voordat ik met verlof ging, hebben we grondig de vormgeving van ons onderwijs geëvalueerd. Bij leerlingen, ouders en medewerkers is in een eerder stadium feedback opgehaald om onze lesduur en Discovery-modules te evalueren. Zo hebben we in vorige nieuwsbrieven toegelicht dat uit de evaluatie is gebleken dat de 50 minutenlessen beter passen bij de doelstellingen van het onderwijs op het Minkema en dat er verbeterpunten waren voor de kwaliteit van de modules op de Minkemalaan. In deze nieuwsbrief vertellen we je meer over de wijzigingen binnen Minkema Discovery.
 
Zoals gezegd breken er nog wat spannende weken aan voor onze leerlingen. Ik wens iedereen heel veel succes en een mooie afsluiting van dit schooljaar!
 
SPECIAAL VOOR DE ONDERBOUW
Sportdag klas 1 op 28 juni
Voor de brugklassers zit de afsluitende toetsweek er woensdagmiddag 26 juni op. Eventueel haal je op 27 juni nog een toets of achterstallige opdracht in. Vrijdag de 28ste is er voor jullie een sportdag in en om de school! Zo is er gelegenheid om, na een week van veel studeren en zitten, samen in beweging te gaan. Daarbij zijn natuurlijk de LO-docenten als organisatoren betrokken, maar ook de mentoren en mma’s zijn erbij. Zo ronden jullie samen het brugklasjaar gezellig en sportief af!
 
Afsluiten Minkema Discovery
 
De Discovery-modules van dit vierde en laatste kwartaal sluit je uiterlijk op woensdag 19 juni af. Binnen twee weken beoordeelt de docent jouw eindproduct met een O, V of G in Magister. Scoor je een O(nvoldoende), dan word je uitgenodigd om op donderdag 27 juni (na de toetsweek) op school de O om te zetten in een V.
 
Ook als je uit een vorig kwartaal nog een O hebt staan, zul je hiervoor opgeroepen worden. Want met een O voor een module kun je niet aan het volgende leerjaar beginnen.
 
Overstappen naar de andere locatie
Zit je in de onderbouw van de Minkemalaan en volg je komend jaar de mavo/havo-opleiding aan de Steinhagenseweg? Dan is het voor jou en je ouders goed om te weten dat jouw leerlingdossier automatisch wordt overgezet. Uitschrijven en opnieuw inschrijven is dus niet nodig. Ook de informatieverstrekking van school naar jou en je ouders gaat gewoon door.
 
Herziening Discovery-modules en invoer basismodules
Dit jaar is er door de docenten hard gewerkt aan een nieuwe opzet en invulling van de Discovery-modules. In het nieuwe schooljaar kies je als leerling van leerjaar 1 of 2 niet zes modules van zeven lessen, maar drie modules van veertien lessen. Zo ontstaat er meer ruimte voor verdieping en verrijking. De modules zijn ook niet langer vakoverstijgend, maar gekoppeld aan één vak en een docent van dat vak. Met een peiling onder leerlingen van klas 1 hebben we geprobeerd in te schatten welke modules vaker en minder vaak gekozen gaan worden. Zo lukt het hopelijk om iedereen bij de modules van eerste voorkeur te kunnen indelen. De Discovery-modules gaan van start in het tweede kwartaal, halverwege november.
 
Basismodules
Nieuw in de lessentabellen van de onderbouw zijn de basismodules. Deze zijn bedoeld als (vrijwillige) extra ondersteuning bij vakken die je lastig vindt of vaardigheden die je nog onvoldoende beheerst. Zo’n basismodule volg je één keer per week gedurende ca. 7 lesweken. De mentor denkt met je mee in het kiezen van zo’n basismodule.
 
Het basismodule-uur gaat halverwege november van start in leerjaar 1 t/m 3. Tot die tijd is het nog een mentoruur. Zodoende is er in het eerste kwartaal meer tijd om onder begeleiding van de mentor te werken aan positieve groepsvorming, studiegewoonten en -vaardigheden en, in klas 3, profielkeuzevoorbereiding. Op de eerste ouderavond wordt hier een verdere toelichting op gegeven.
 
Cambridge English Masterclass
In leerjaar 3 bieden we leerlingen die het leuk vinden om samen te werken met anderen en enthousiast zijn om samen meer te leren van de Engelse taal en de Engelstalige wereld Cambridge English Masterclass aan.
 
Toelating tot het CEM-cursusjaar vindt plaats in de derde klas h/v/g op basis van voldoende capaciteiten en motivatie. De beslissing daarover wordt onder andere gebaseerd op de resultaten van de toelatingstoets en op informatie van de vakdocenten Engels en de mentoren van het tweede en derde jaar. En niet onbelangrijk: je dient minimaal een 7 voor Engels te hebben op het eindrapport van het tweede leerjaar.
 

 
   
 
 
Gewenningsprogramma en ondersteuningslessen klas 1 & 2
In de eerste periode van 2024-2025 (sept.-nov.) zijn er nog geen Discovery- of basismodules, maar gewennings- en ondersteuningslessen.
 
Klas 1
Start je in de brugklas, dan staan er het eerste kwartaal drie extra mentorlessen in je rooster. Daarin leer je je klas en de school snel beter kennen, leer je goed om te gaan met je chromebook en is er aandacht voor studiegewoonten, waaronder het gebruik van de Plenda (een speciaal soort ‘agenda’). Ook bereiden we het brugklaskamp natuurlijk zorgvuldig voor!
 
Klas 2
Zit je komend jaar in klas 2? Voor jou is het goed om alvast samen met je ouders na te denken voor welk(e) vak(ken) je ondersteuningslessen zou willen volgen. In die lessen worden de essenties herhaald uit het brugklasjaar. Op die manier kun je onder begeleiding van een vakdocent aan een eventuele achterstand en herhaling werken. Tijdens de introductie op 27 augustus zul je met je mentor een formulier invullen om je op te geven voor deze ondersteuningsles(sen). Deze gaan na de activiteitenweek van start, in de week van 13 september. Vanaf het tweede kwartaal gaan op dit uur de basismodules van start.
 
SPECIAAL VOOR DE BOVENBOUW
Examennieuws
 
Uitslag tijdvak 1 op 12 juni
Op dinsdag 28 mei hebben we het laatste examen afgerond. Wij kijken terug op een goed verlopen examenperiode. Op woensdag 12 juni hopen we onze leerlingen te kunnen vertellen dat zij geslaagd zijn en op 8 juli hun diploma in ontvangst mogen nemen. Na 15.00u worden zij door hun mentor gebeld voor de uitslag. Op 12 juni staan we al even stil bij de uitslag. Alle examenleerlingen zijn die middag vanaf 16.30 uur welkom op school om hun voorlopige cijferlijst in ontvangst te nemen. 
 
Examens tijdvak 2: 18 t/m 25 juni
Ook dit jaar zullen er waarschijnlijk nog leerlingen examens moeten inhalen of herkansen in het tweede tijdvak. Zij horen op 2 juli of ook zij geslaagd zijn. Leerlingen die het cijfer voor één vak willen verbeteren doen dat ook tijdens het tweede tijdvak. Aanmelden voor een herexamen kan door, tot uiterlijk 13 juni 12.00 uur, een strookje in te vullen bij het examensecretariaat op school.
 
Diploma-uitreiking havo en vwo op 8 juli
De geslaagde havo- en vwo-leerlingen ontvangen op 8 juli hun diploma. Alle ouders en leerlingen uit het examenjaar ontvangen hier een aparte uitnodiging voor.
 
NIEUWS VOOR IEDEREEN
Stilteweek en inschuifrooster
De week die voorafgaat aan een toetsweek noemen we: stilteweek. Er zijn dan geen toetsen en ook geen deadlines voor grote opdrachten. Zo kunnen jullie je volledig richten op je planning voor de toetsweek. De laatste stilteweek van dit schooljaar gaat in op 13 juni.
 
Ook hanteren we nog één keer een inschuifrooster. Dat zal zijn op woensdag 19 juni, de dag voor aanvang van de toetsweek. De schooldag is dan korter, zodat jullie ‘s middags meer tijd hebben om te studeren voor de toetsweek.
 
Cijferkolommen Magister onzichtbaar tijdens toetsweek
Tijdens de afsluitende toetsweek zijn de cijferkolommen niet zichtbaar voor leerlingen en ouders. Pas op 2 juli na het middaguur, wanneer iedereen de toetsen van de toetsweek heeft opgehaald, worden deze weer zichtbaar.
 
Roosters voor toetsweek, ophalen toetsen, inleveren boeken en ophalen rapport
Op donderdag 20 juni start de afsluitende toetsweek. Het toetsrooster voor deze week kun je al inzien in Google Drive (Toetsrooster & PTA). Ook de roosters voor het ophalen van de proefwerken (2 juli), het inleveren van het boekenpakket (10 juli) en het ophalen van het eindrapport (12 juli) zijn hier binnenkort te vinden.
 
Inhaaldagen
Op 27 juni, 28 juni en 1 juli, na afloop van de toetsweek, is er ruimte om achterstallig werk af te ronden op school. Je wordt hiervoor door de docent uitgenodigd als er nog opdrachten openstaan en moet deze dan op een van de dagen inhalen. Ook kun je op deze dagen eventueel gemiste toetsen inhalen.
 
Kunstexpositie Talento
 
Tijdens de groepstentoonstelling 'Talento' tonen onze leerlingen hun artistieke talent! Deze expositie, te bewonderen tot en met 14 juni in de aula van onze havo/vwo-locatie, biedt thuiskunst van onze leerlingen een podium.
 
De tentoonstelling is bedoeld om artistiek talent te stimuleren, een podium te bieden en vooral ook trots zijn op het werk dat de leerlingen maken.
 
We laten de leerlingen ook nadenken over voor welk bedrag zij hun werk zouden willen verkopen. Vragen als: hoe presenteer ik mijn werk en hoe schat je je waarde in van je werk komen daarbij aan bod. Een tekening blijft dan niet ´een tekening´, maar wordt zo een echt product dat gezien mag worden!
 
Kom gerust een kijkje nemen!
 
 
Eindfeest op 3 juli
Op 3 juli 2024 zal het eindfeest voor alle leerlingen van het Minkema College (havo/vwo) plaatsvinden. Met dit jaar als thema: Chic Masked Ball!
 
Met veel plezier maakt de feestcommissie bekend dat The Legends zullen optreden tijdens deze avond. Het is uiteraard ook weer mogelijk om je schor te zingen in de karaoke, om samen op de foto te gaan in de photobooth of een heerlijke mocktail te drinken. Daarnaast worden nog andere activiteiten georganiseerd. Kortom: er zal voor iedereen iets te doen zijn.
 
Kaartje via Wis Collect
Jouw ouders/verzorgers hebben een mail van Wis Collect ontvangen om digitaal een kaartje voor jou te regelen! Ook kun je via Wis Collect alvast consumptiemuntjes kopen die uitgegeven kunnen worden op het schoolfeest. 
 
 
Het kaartje wordt d.m.v. je leerlingnummer aan de schoolpas gekoppeld. De schoolpas is het entreebewijs en wordt bij toegang gecontroleerd op geldigheid, juistheid en of er inderdaad een toegangskaartje aan gekoppeld is.
 
De belangrijkste informatie op een rij:
  • Deuren open om 20:00 uur en sluiten om 20:30 uur. 
  • Voor de onderbouw duurt het feest tot 23:30 uur, bovenbouw tot 00:30 uur. -
  • Digitaal kaartje regelen kan via WIS Collect kan tot en met 9 juni
  • Schoolpas nodig als entreebewijs
Tijdens dit schoolfeest zijn de schoolregels van kracht. Zie hiervoor de schoolgids (3.4).
 
Een fijne school maak je samen
Onlangs stond er in het AD een artikel over de toename van online pesterijen onder tieners in de Gemeente Woerden. Ook voor ons is dit een uitdagend vraagstuk: hoe kunnen wij als school onze leerlingen ondersteunen bij het (online) gedrag binnen én buiten de schoolmuren?
 
Wij zien het als een waardevolle maatschappelijke taak om jou te begeleiden bij het samen leren en leven in de klas en in de school. Het Minkema College is een mini-samenleving op zich, waarin alle medewerkers en leerlingen de verantwoordelijkheid hebben om bij te dragen aan een positief klimaat.
 
Er zijn verschillende manieren waarop we aandacht geven aan het onderling samenleven op school en in de klas. Je kunt daarbij denken aan de klassengesprekken met de mentor en docenten, de trainingen van de organisatie Breekjaar en in sommige gevallen de interventies van de organisatie Weg van de Held. Ook bij diverse buitenlesactiviteiten speelt dit thema een rol.
 
Wij brengen onze leerlingen bij wat het gedrag van de ene leerling kan betekenen voor de andere leerling. Dit doen we soms door het stellen van een confronterende vraag of door het corrigeren van leerlingen in de klas of in de pauze. Los van deze educatieve lessen en opvoedkundige gesprekken hebben we ook duidelijke afspraken en consequenties bij grensoverschrijdend gedrag. Hiermee laten we als school zien welk gedrag wij absoluut onacceptabel vinden. Daarmee stellen wij een duidelijke grens als de veiligheid van medewerkers en jou in het geding komt. In die gevallen gaan we uiteraard in gesprek met leerlingen over de redenen achter het gedrag, maar vinden we een stevige consequentie ook passend, waarbij het doel is om te leren en verbeteren. Op deze manier houden we het klimaat in onze school veilig en fijn.
 
Er speelt zich echter ook een leven af buiten onze schoolmuren. Jongeren hebben buiten school contact met elkaar via hun telefoon, ontmoeten elkaar op voetbal- en hockeyclubs of komen elkaar tegen bij het fietsen van en naar school. Op deze momenten hebben wij geen toezicht op onze leerlingen, maar voelen wij ons als school nog steeds betrokken.
 
Daarom maken wij graag van deze gelegenheid gebruik om ook jouw ouder(s) te betrekken bij dit vraagstuk. Wij hebben er vertrouwen in dat jouw ouder(s) thuis gesprekken voer(en) over jouw (online) gedrag binnen en buiten de school. Daarnaast hopen wij dat jij en je ouders ons weten te vinden als er zorgen zijn over jouw (online) veiligheid.
 
Het gedrag van leerlingen op school hebben wij goed in beeld, maar wat er buiten school gebeurt tussen leerlingen is voor ons niet altijd zichtbaar. Mocht er buiten school iets plaatsvinden wat het gevoel van veiligheid op het Minkema beïnvloedt, word je tijdens het fietsen naar school of huis lastiggevallen of online gepest, dan hopen we dat jij en jouw ouder(s) de weg naar de mentor weet (weten) te vinden. Dat voorkomt wellicht niet dat er eens iets vervelends gebeurt, wel kunnen we met onze manier van reageren in veel gevallen zorgen dat het gedrag stopt.
 
Boeken inleveren op 10 juli
 
Het duurt nog even, maar het einde van het schooljaar nadert…. Dit betekent dat de boeken moeten worden ingeleverd. Voor de Minkemalaan is dat op woensdag 10 juli (voor de Steinhagenseweg op dinsdag 9 juli).
 
 
 
 
Bestellen nieuwe leermiddelen
Scholen ontvangen van de overheid een vergoeding voor het verstrekken van leermiddelen (boeken en ander lesmateriaal). De school stelt het leermiddelenpakket per leerling vast.
 
Ouders en leerlingen bestellen deze leermiddelen zelf. Sinds een aantal jaar is het distributeur OsingadeJong die voor het Minkema College bestellingen opneemt en levert.
 
Jouw ouders ontvangen vlak voor de zomervakantie een e-mail van OsingadeJong met een uitnodiging om de leermiddelen te bestellen via mijnleermiddelen.nl.
 
 
Volgend schooljaar: gescheiden pauzes op beide locaties
Na de coronatijd hebben we extra ingezet op de sociale contacten tussen leerlingen. Er zijn extra activiteiten gefaciliteerd voor een aangename pauze, mede ook ter vervanging van de mobiele telefoon.
 
Wij vinden het belangrijk dat jullie een prettige pauze kunnen ervaren waarin ruimte is voor rust. Om de drukte te beperken zijn er daarom vanaf het nieuwe schooljaar gescheiden pauzes. Dit betekent dat de onderbouw (leerjaar 1 t/m 3) op de Minkemalaan na de eerste drie lesuren pauze heeft en dan weer na 2 uur en de bovenbouw heeft telkens na twee lesuren pauze.
 
Op de locatie Steinhagenseweg werken we al met gescheiden pauzes voor enerzijds basis en kader en anderzijds mavo en mavo/havo. Havo- en vwo-leerlingen die ook les hebben op de Steinhagenseweg behouden op die locatie hetzelfde lesrooster als op de Minkemalaan.
 
Gezocht: ouders (vmbo) voor ouderraad
De ouderraad van het Minkema College is een groep betrokken ouders van leerlingen van beide locaties. De ouderraad denkt mee met school over verschillende punten en ondersteunt bij diverse activiteiten, zoals:
  • Iets lekkers voor iedere leerling tijdens Sinterklaas; 
  • Een presentje voor de docenten op de Dag van de Leraar; 
  • Samen met de leerlingenraad nadenken over een passende invulling van het geld dat overblijft vanuit de vrijwillige bijdrage (bijv. een voetbaltafel in de kantine of een cursus 'Over de streep');
  • Koffie schenken tijdens open dagen, thema-avonden etc.; 
  • Uitreiking van waardebonnen tijdens de Profielwerkstukavonden; 
  • Inzet NPO-gelden;
  • Corsages opspelden en iets lekkers uitdelen bij de diploma-uitreikingen. 
We hebben recentelijk afscheid genomen van twee van onze leden. We zijn dan ook op zoek naar twee nieuwe leden met een voorkeur voor ouders die (een) kind(eren) hebben op de Steinhagenseweg. Ben je enthousiast geworden en heb je interesse om aan te sluiten, dan kun je contact opnemen met ons via ouderraad@minkema.nl.
 
Enquête NPO-gelden
Komend schooljaar heeft het Minkema nog NPO-gelden te besteden, die door de overheid beschikbaar zijn gesteld om achterstanden, opgelopen tijdens de coronatijd, weer in te lopen. We vinden het belangrijk in beeld te brengen welke achterstanden er nog worden ervaren. We vragen jullie en onze medewerkers hiernaar, maar horen ook graag wat jouw ouder(s) hiervan vindt (vinden)!
 
Daarom het verzoek aan alle ouders om deze enquête in te vullen. Bij meerdere kinderen op het Minkema College dan graag per kind de enquête invullen.
 
Bij voorbaat dank voor de moeite! Een volledig overzicht van de NPO-activiteiten van het huidige schooljaar is te vinden op onze website.
 
 
Kennismaking nieuwe bruggers
 
We kijken uit naar 26 juni! Die middag komen de nieuwe brugklassers kennismaken met hun klas en mentor. Ook de zorgvuldig uitgekozen Minkema Mentor Assistenten (mma’s) uit de bovenbouw zijn van de partij! Dat is elk jaar weer een feestje, hoewel het voor veel leerlingen tegelijkertijd natuurlijk een spannende middag is. 
 
We verwelkomen op de Minkemalaan maar liefst 325 nieuwe bruggers. In 2024-2025 zijn er in leerjaar 1 zes havo/vwo-brugklassen, waarvan twee technasiumklassen, en zes vwo-brugklassen: twee technasium-atheneumgroepen, twee ‘gewone’ atheneumgroepen, één combinatiegroep atheneum/gymnasium-technasium en één ‘gewone’ gymnasiumgroep. Het zijn aantallen waar we dankbaar voor zijn.
 
Geen verlof voor vervroegde vakantie
Elk jaar ontvangen wij verlofverzoeken van gezinnen die eerder op zomervakantie willen. Hoewel het misschien geen probleem lijkt om alvast naar de zon te gaan wanneer er voor de leerlingen nauwelijks nog activiteiten zijn, is de leerplichtwet er heel duidelijk over: dit zogenaamde luxe verlof is niet toegestaan.
 
Het ophalen van het rapport op vrijdagochtend 12 juli is de laatste verplichte schoolactiviteit voor alle leerlingen. De leerplichtambtenaar legt huisbezoeken af om deze wet te handhaven.
 
Zomereditie Minkema Nieuws met belangrijke info!
In de eerste week van de zomervakantie publiceren we op 18 juli het laatste nummer van onze nieuwsbrief. Behalve dat we daarin de schoolgids voor 2024-2025 presenteren met o.a. de vakanties en lesvrije dagen, bevat deze editie veel praktische informatie over de start van het nieuwe schooljaar. Het zou jammer zijn als deze nieuwsbrief onder in de mailbox belandt of door vakantie vergeten wordt. Vandaar dat we hem hier alvast onder de aandacht brengen!
 
Agenda
 
12/06: Uitslag tijdvak 1 Centraal Examen
13/06 - 19/06: Stilteweek
18/06: Start tijdvak 2 Centraal Examen
 
Nieuwsbrief, juni 2024 © Het Minkema College. Alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je leerling bent op het Minkema College of staat geregistreerd als ouder/voogd van één van onze leerlingen. 

Wij maken je ouders erop attent dat zij inloggegevens nodig hebben om in Magister de gegevens en resultaten van jou (en broers/zussen) te volgen. Ook het intekenen voor oudergesprekken gebeurt in deze digitale omgeving. Zonder gebruikersnaam en code kan er niet worden ingelogd in Magister. Mocht je ouder de inloggegevens kwijt zijn, vraag dan z.s.m. nieuwe aan via magister@minkema.nl. Ouders ontvangen de inloggegevens éénmaal. Hiermee kunnen zij ook het dossier inzien van een eventueel volgend kind.

Contact adres: Minkemalaan 1, 3446 GL Woerden.
Vragen? Neem contact met ons op.