Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Jan Kriek: "De Citadel, dat zijn wij"

Zijn eerste daad als kersverse directeur van het BHIC is mee te delen dat de deuren van de Citadel worden gesloten. Het is maandag 17 maart 2020 en corona haalt meteen al een dikke streep door ieders agenda. Jan Kriek blikt terug op deze bizarre start. Hoe is het hem vergaan in dit jaar van de coronacrisis? We spreken hem digitaal over zijn ambities, de persoonlijke benadering in digitale dienstverlening en over de waardevolle rol van onze vrijwilligers.
 
Neem de index bevolkingsregister van Liempde die net online staat en waar meer dan 90 vrijwilligers aan hebben gewerkt! Zonder hun inzet kunnen we deze bronnen niet toegankelijk maken en online zetten. En juist in deze tijd waarin er nog steeds minder fysiek contact mogelijk is, kan deze digitale weg het verschil maken. 
 
 
Margot America, redactie
 

Index bevolkings-register Liempde online

In deze index vind je meer dan 20.000 vermeldingen van personen die tussen 1827 en 1939 werden ingeschreven in het bevolkingsregister van Liempde. Een schat aan informatie voor stamboomonderzoekers en belangstellenden met een voorouder in Liempde. lees meer

Nieuwe bronnen maart online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"De van oorsprong Bossche schrijfster Vrouwkje Tuinman stuitte in onze archieven op een politieonderzoek uit Eindhoven. Fijn dat ik haar kon helpen met haar onderzoek. Bijzonder om te horen dat de gebeurtenissen die ze onderzocht en die zich eind jaren '50 afspeelden in Eindhoven hebben geleid tot de novelle 'Tijdelijk verblijf', die ook nog eens het Brabants Boek Present is geworden." lees meer
 
Hilde Jansma, studiezaalmedewerkster BHIC

Beste verhalen deze maand

Klein Versailles in Putte
Het is een uitgestrekte dorre heidevlakte, midden in de 18de eeuw. Toch ziet jonker Johannes Josephus Moretus het helemaal voor zich. Dit onderdeel van landgoed Ravenhof, moet worden omgetoverd tot een weelderig kasteelpark.
"Tijdens het zoeken naar namen in de gemeente Zundert stuitte ik per toeval op een behoorlijk trieste gebeurtenis. Nu was het zo dat in vroeger tijden er veel kinderen op jonge leeftijd overleden, maar in dit gezin was het toch wel heel erg raak." (Bijdrage: Twan van Duijnhoven)
Opa’s openstaande rekeningen
"Al jaren ligt de doos met allerlei papieren van mijn overleden vader onderin de slaapkamerkast. Eind 2020 heb ik pas tijd om mij in de paperassen te verdiepen. Met stijgende interesse begin ik te lezen en op internet te zoeken naar de ontbrekende details." (Bijdrage: Aart van Bockel)
Leve de man van de SRV
Een mooi verhaal van Lauw van Wanrooij die in 1963 begon als melkventer in Gemonde. Drie jaar later start hij een winkel, maar daarnaast heeft hij tot 1990 met zijn winkelwagen als een tevreden man rondgereden om zijn klanten te bezoeken.
Klompen blaozen
Al eens gehoord van een oude blaastest om klompen van wilgenhout en klompen van populierenhout uit elkaar te houden? Dat verhaal deed Janleo denken aan een trucje dat zijn opa uithaalde. Daarmee verkocht hij populieren klompen voor klompen van wilgenhout. (Bijdrage: Janleo van de Laar)
"De wirreld is 'n kiepekooi, zin Jan Hen, de bôveste beskijte aalt de onderste. Een ouderwets gemengd boerenbedrijfje vergde een goede taakverdeling. Bij ons zorgde mijn moeder voor de kippen." Cor Dekker slaagt er weer in ons op een vermakelijke manier mee te nemen naar hun kippensociety.
"Iedereen kent daar wel voorbeelden van. Na de mis werden bij ons thuis de 'rijken' 'nabesproken'. Eind jaren vijftig hadden mijn oudste zussen de volwassen leeftijd bereikt en mochten ze hieraan meedoen", vertelt Jan de Crom. "Hun verhaal was zo mogelijk nog meer ontluisterend."
Sinasappelbloesem in je haar of toch liever een Grace Kellyrol? Hoe de mode zich ontwikkelt vanaf de jaren vijftig, tot aan de onderbroek die boven je broek uit moet steken. Jan de Crom neemt je mee in de kledingkast van de afgelopen decennia.
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven