Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Kom hier dat ik U kus 💌 

Februari is de kortste maand van het jaar. De maand van Carnaval, maar ook van de romantiek. Laat dat nou het thema zijn van onze nieuwe podcast-aflevering die op Valentijnsdag online is gegaan.
 
Daarin verdiepen we ons met Quest-journalist Mark Traa in contactadvertenties uit vervlogen tijden, het Tinder avant la lettre. Je hoort meer over zes zussen die in 1954 in Brabant tegelijk in het huwelijk treden. Onze archiefvondst laat zien wat er letterlijk is overgebleven van de Nederlandse marineofficier Jan van Speijk (over vaderlandsliefde gesproken). En we volgen het spoor in onze archieven over de moord op Marietje Kessels, meer dan 120 jaar geleden in Tilburg. Nu luisteren? Klik dan hier. 
 
Margot America, redactie
 

KNHG Voorjaars- congres 2022: Bloed, kruit en tranen

Dit jaar wordt overal in Nederland stilgestaan bij de 350-jarige herdenking van het Rampjaar 1672. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. Vrijdag 22 april organiseert het KNHG een congres hierover in het BHIC. lees meer

Nieuwe bronnen januari online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"In ons archief vonden we een rolletje 16MM film met het opschrift 'oud papier Verrijt'. We wisten niet hoe en wanneer deze film bij ons terecht was gekomen, waar hij zich afspeelde, wie hem gemaakt had en hoe oud de beelden waren. Dankzij de hulp van veel lezers weten we dit nu nauwkeurig. Nieuwsgierig? Geniet van deze prachtige filmvondst uit 1958 en lees hoe onze lezers de ontbrekende puzzelstukjes hebben opgelost." lees meer  
 
Kaya van Dun, Beeldredacteur BrabantinBeelden

Beste verhalen deze maand

Baron Pierre de Caters houdt van snelheid
Hoe een plaquette op het vliegveld van Antwerpen leidt tot een onderzoek naar
de baron en zijn relatie tot Caterspolder. (Bijdrage: Kees Colpaart en Willem Kruf)
"Bij het controleren van gegevens springen er soms situaties uit die ik graag wil delen. Een voorbeeld is het verhaal van de 15-jarige Betje, die smoorverliefd is op haar 38-jarige buurman die ik voor het gemak Dorus zal noemen." (Bijdrage: Nel van Doorn-van de Langenberg)
Verkeersregelaar Piet vol liefde voor 'zijn' kruispunt (met video)
Hij maakt dagen van 's morgens 10 tot 's avonds 11 uur. En dat zeven dagen in de week. Piet Schuurmans regelt in de vorige eeuw bijna veertig jaar het drukke verkeer rond het kruispunt in Vught. Zit zijn dag erop, dan gaat hij naar zijn huis: psychiatrisch ziekenhuis Voorburg in Vught.
Smeekbede moeder tevergeefs voor Bossche boef
'Ben asteblief nu zoo goed om hem die maand voorwaardelijk te verschijnen.' Deze smeekbede uit 1941 van een moeder aan de Officier van Justitie is helaas tevergeefs voor de 21-jarige Henricus Thelen. De maand voorwaardelijk kreeg hij opgelegd na een eerder vergrijp. (Bijdrage: Henk Snijders)
Opa en oma De Wit
Vaaiier, vaiier, vaiier, d'r kumt iemes an dur 't steegske!", riep Martha de Wit tegen haar man Janus. En inderdaad over het zandpad naderde een man met behoedzame stappen laverend tussen de diepe karrensporen en gaten. Met de foto in zijn hand legt Antoon uit waarom je zo'n foto nu nooit meer kunt maken. (Bijdrage: Antoon Buiting)
"Hoe gortdroog juridische stukken ook kunnen zijn (en hoe onsamenhangend, chaotisch en incompleet rechtbanken hun dossiers ook hebben ingericht en bewaard, of juist niet), soms kom je ook een pareltje tegen waar je helemaal niet naar op zoek bent", vertelt John Dooremalen.
Het moet een ware wegpiraat zijn geweest, gezien de manier waarop M. Koevoets op 28 oktober 1923 door de straten van Zevenbergen scheurt. Keihard, zonder licht en zonder bel, op de fiets. De kantonrechter vindt het een ernstige overtreding en legt een hoge boete op.
 
"Het is niet verwonderlijk dat 2022 is uitgeroepen tot 'herdenkingsjaar' om stil te staan bij de rampzalige gebeurtenis, 350 jaar terug in onze geschiedenis", aldus onderzoeker Henk Beijers. Hij neemt ons mee naar de gevaarlijke oorlog tussen Frankrijk en Engeland.
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven