Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Het zoeken naar oude foto's en het uitpluizen van je stamboom nu nóg gemakkelijker! 

Vanaf nu is het zoeken naar oude foto's en het duiken in je stamboom op onze website nóg gemakkelijker: onze zoekmachines zijn namelijk verbeterd. De achterliggende database met gegevens is hetzelfde gebleven, maar de zoekmogelijkheden zijn uitgebreid, de presentatie van de zoekresultaten verbeterd en het uiterlijk opgefrist. Snel kijken maar! lees meer

Een eeuw besluiten Raad van State digitaal

Wist je dat het mogelijk is om door meer dan 100 jaar resoluties (1648-1748) van de Raad van State te zoeken? Alle resoluties van de Raad van State over de historie van stad en meierij van ’s-Hertogenbosch zijn  digitaal bewerkt, een enórme schat aan historische informatie over personen, plaatsen en gebeurtenissen. lees meer

Nieuwe bronnen in oktober

Inmiddels is de maand november alweer bijna voorbij, maar deze nieuwe gegevens die toegevoegd zijn aan onze zoekmachines willen we jullie niet onthouden. Wellicht kan je daar bij je onderzoek goed gebruik van kan maken. lees meer
"In ‘Ode aan de Brabander’ maken we dit keer kennis met de Bosschenaar Gerard Cornelis Prenen. Hij is een goedmoedige muzikant en kleermaker uit de 19de eeuw die, zoals zoveel mensen in die tijd, de endjes niet aan elkaar geknoopt krijgt. En daardoor veelvuldig in de problemen komt. Lees het in dit verhaal." lees meer
 
Mariët Bruggeman, coördinator studiezaal BHIC
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Geheimzinnig vrouwenritueel
Achter in de kerk stond een vrouw, ze kwam pas tegen het einde van de mis. Ze was niet op ‘dur swerris’, maar ook niet helemaal ‘op dur bèst’, ze was ‘an’. Meestal kwam ze door de zijbeuk, een beetje schuchter en verlegen als een boetvaardige. Er was duidelijk iets geheimzinnigs aan haar. (Bijdrage: Louis Barten)
Nieuwe schoenen
“Ik zal acht jaar zijn geweest toen ik mijn eerste paar schoenen kreeg. Het waren bruine veterschoenen met hoge hakken en spitse neuzen. Ver boven onze stand. Geen nood, armoede had mijn ouders wel vindingrijk gemaakt. Met deze schoenen werd een nieuw tijdperk ingeluid in ons leven.” (Bijdrage: Diny Bergman)
Op je elfde naar het weeshuis
“Met in zijn hand een bruin koffertje vertrok de 11-jarige Piet naar het weeshuis van de Fraters van Tilburg. Het zou een lange periode van eenzaamheid, verdriet en plagerijen worden, maar gelukkig ook van vertier. (Bijdrage: Piet Hoofs)
Soms ben je op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Dat kan je nu overkomen, maar dat was in 1571 niet anders. Adriaen Joost Claessen is op 28 mei 1571 de pechvogel. (Henk Beijers)
Naar Bernrode, op weg naar de magie
Ze is de doortastende hoofdagent Esther Wegereef in Flikken Rotterdam en is winnares van het tv-programma Maestro 2017: Maartje van de Wetering weet al jong dat ze dít wil. Dat staat haar ook voor ogen als ze zes jaar lang van Vinkel naar gymnasium Bernrode fietst. "Die tocht werkte louterend. Even alle gedachten los, dromend van de wereld later."
Acht potten bier, zeven steekwonden, twee chirurgijns en één dode
Verhuisplannen, een bezoek aan een herberg in Asten en een stekelige opmerking over een kapot hek. Het lijkt weinig met elkaar te maken te hebben, maar het leidt in 1616 tot de dood van Goort Willems. Lees mee in de Remissieboeken uit de Rekenkamer Delen van het Algemeen Rijksarchief Brussel. (Bijdrage: Henk Beijers)
Als dank een medaille van Napoleon
Gedeserteerde huursoldaten, een voorvader die snel van geloof verandert: er gaan verschillende verhalen de ronde binnen de familie Kruf. Maar één ding is zeker: voorvader Willem Kruijf krijgt in de 19de eeuw een medaille van Napoleon, voor zijn bewezen diensten in Franse krijgsdienst. (Bijdrage: Willem Kruf)
Het bombardement op Eindhoven
Het Pastoor Van Arsplein in Eindhoven was op die warme avond in september 1944, een dag na de bevrijding, één groot feestterrein. De bewoners hadden grammofoons in de tuin gezet en op de muziek werd tot diep in de nacht gedanst. Opeens werd het feesten ruw onderbroken... (Bijdrage: Ger de Wind)
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Het wemelde vroeger in Brabant van de ordes en congregaties, ze hadden bijna 700 kloosters in onze provincie! Was er ook één in jouw buurt? Kijk snel hier

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven