Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Oorlogsherinneringen Rooise verzetsman online!

De kinderen van Marinus Verhoeven hebben onlangs de memoires van hun vader overgedragen aan het BHIC. Deze staan nu online en Omroep Brabant TV had daar tijdens Bevrijdingsdag de hele dag aandacht voor. lees meer

Grasduinen in meer dan 255.000 strafvonnissen! 

Binnenkort komen er weer veel Brabantse gevangenen online, maar snuffel nu vast in meer dan 255.000 strafvonnissen! Zit er onder jouw voorouders ook een zwart schaap? lees meer

Brabant kiest zijn ultieme voetbalelftal! 

Voetballiefhebbers kregen onlangs de eervolle taak om in de schoenen van de bondscoach te gaan staan en ‘Het Brabantse Voetbalelftal van de Eeuw’ te bepalen. Ruim ‘n maand later (en veel meningen en discussies verder) is dit wat ze gekozen hebben... lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Burgemeester is een dictator!
“Burgemeester -dictator- de raad nam de beenen", aldus de kop boven een artikel in De Nieuwe Hoornsche Courant in november 1939. Die hele maand haalt Megen de landelijke pers. Aanleiding is gedoe rondom de bouw van een nieuw raadhuis. (bijdrage: Henk Buijks)
Kippendief achter slot en grendel
Soms was Reintje de vos de boosdoener, of kreeg de boer ongewenst bezoek van een werkloze kerel die vele kindermonden te voeden had. Daarnaast waren er de ‘professionele’ kippendieven, die ’s nachts de dorpen afstruinden op zoek naar pluimvee om te verhandelen. (bijdrage: Geurt Franzen)
Vermoord voor 8700 gulden
Het leek een overzichtelijke klus in 1919: je knevelt de directeur van boterfabriek St. Oda in Sint-Oedenrode, haalt de weekopbrengst uit de brandkas en verdeelt de poet. Om hun daad te verdoezelen, wasten ze hun handen nog snel even met melk van de boterfabriek.
“Ik moet in de petoet!”
Toontje Maas handelt in groenten, fruit en vis. Met de handkar bezoekt hij markten en kermissen. Als zijn vrouw sterft, neemt hij intrek bij de nonnen. Op een dag ontstaat er ruzie, pakt hij zijn koperen tabaksdoos en slaat de ruziemaker recht voor zijn kop. Dat komt ‘m duur te staan. (bijdrage: Martien van Dooren)
In de uitgestrekte heide tussen Oss, Berghem en Heesch verdwaal je gemakkelijk, zeker op mistige herfstavonden. Isaac Buschman, de dominee van Oss en Heesch, en de jonge Rotterdammer Adriaan van der Willigen kunnen daar in 1790 van meepraten. (bijdrage: Henk Buijks)
Teleurstellende beroepskeuzetest eindigt met een zegen
“Het is nu, in mei, weer de tijd voor beroepskeuze. In de vijftiger jaren bood de St. Jozefschool in Uden zo’n test aan. M’n ouders waren heel benieuwd naar de uitslag, maar dat werd een teleurstelling…” (bijdrage: Rini de Groot)  
Ossenaren grijpen hardhandig in!
Huiselijk geweld is ‘n terugkerend fenomeen in onze samenleving. Wie historisch onderzoek doet kan maar tot één conclusie komen: niets nieuws onder de zon! Neem Jan van Es die zijn vrouw voortdurend mishandelt. Op 2 maart 1765 pikken de Ossenaren dit niet langer. (bijdrage: Henk Beijers)
Cuijkse veldwachters met losse handjes
Een politieman mag geweld gebruiken, maar met mate. Dat was 150 jaar geleden niet anders. Toen veldwachters Johannes Gerrits en Cornelis Voorter eind 1882 een man en een vrouw wat te hardhandig aanpakten, moesten zij zich bij de rechtbank in Den Bosch verantwoorden. (bijdrage: Geurt Franzen) 
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

Wil jij net als Raymond ook bladeren in deze oude ‘verhuisberichten’? Kijk dan snel hier: lees meer

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen