De Tuin van Sjef Nieuwsbrief
Mei 2019
 
 
Beste
 
Het is lente, en dat merk je aan alles in de tuin. Alles bloeit, kwettert, gonst, stroomt en zoemt. De eerste tuindag is geweest, waarop zo'n 45 mensen rondgeleid zijn. De volgende is op 23 juni, een mooie gelegenheid voor wie zelf wil komen kijken en luisteren. 
 
In deze nieuwsbrief wordt beschreven wat er de afgelopen tijd in de tuin is gebeurd en wat er op de agenda staat. Ook zetten we zowel een vrijwilliger als een plant in de schijnwerpers omdat beiden van wezenlijk belang zijn voor deze mooie plek. 
 
 
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief
 
 

 
 
 
Waterloop in ere hersteld
Het is gelukt! In overleg met het waterschap is er een klein pompje gemaakt door Willem Kolvoort, dat langzaam water vanuit de beek de waterloop in onze tuin in pompt. Omdat het water in de beek te laag stond, lukte het niet om op een andere manier te zorgen voor doorstroom. Na het uitbaggeren van de kleine vijvertjes en het vrijmaken van de verbindingen daartussen is daarmee de waterloop weer in ere hersteld. Er loopt nu water vanuit de beek de vijvers in naar de grote vijver en weer terug naar de beek. En deze doorstroom zorgt weer voor meer variatie in de tuin.
 
 
 
Activiteiten in de afgelopen periode
De eerste tuindag is alweer achter de rug maar ook daarvoor zijn er volop activiteiten geweest. Zo waren er, naast een erg gezellige muziekmiddag met de band BLUESSUM, een aantal goedbezochte, gevarieerde lezingen in de bezoekersruimte. We hebben inmiddels een eigen beamer, gekregen van Gerrit van Middelkoop, die dan erg handig is.
Ook hebben we zelf op locatie presentaties mogen geven over De Tuin van Sjef. Omdat we een aantal zeer kundige fotografen onder onze vrijwilligers hebben, kunnen we in zo'n situatie een mooi beeld van de opbouw, de geschiedenis en de beginselen van onze tuin geven.
Tenslotte was NLDoet in maart weer een mooie gelegenheid om met een groep vrijwilligers op één dag een enorme berg werk te verzetten.

 
 
 
Geplande activiteiten
Voor aankomende periode zijn de volgende activiteiten gepland:
  • 23 juni: tuindag
  • 6 juli en 31 augustus: workshop botanisch tekenen door Marianne Verschoor-Remerie
  • 14 en 15 september: deelname open monumentendagen: "Plekken van plezier"
Hou onze website (www.detuinvansjef.nl) in de gaten voor meer informatie.
 
 
 
Nederlandse Tuinenstichting
We staan in de Open Tuinen Gids van de Nederlandse Tuinenstichting 2019. Iets om trots op te zijn, want de Open Tuinencommissie van deze stichting selecteert alleen tuinen van hoge kwaliteit voor deze gids. Tijdens Tuindagen in mei en juni (die op onze website vermeld staan) zijn donateurs van de Nederlandse Tuinenstichting evenals andere bezoekers gratis welkom in onze tuin. En verder kunnen groepen altijd een afspraak maken voor een rondleiding tegen betaling (5 euro per persoon).
 
Voor meer informatie over de Nederlandse Tuinenstichting klik hier.
 

 
 
 
 
Vrijwilliger in de schijnwerpers: Ronald de Boer
Vorig jaar was het dertig jaar geleden dat ik voor het eerst kennis maakte met Sjef. Na een bakje thee of was het direct al een pilsje(?) in de keuken van Sjef, mocht ik mee naar beneden om daar in één van de kelderruimten een behoorlijk groot aquarium te zien met daarin een keur aan inlandse vissen, waarbij vooral de grote modderkruipers opvielen. Wat een mooie vissen.
 
Tot 1998 bezocht ik Sjef vaak, waarbij onze gezamenlijke interesse in vissen, reptielen en amfibieën altijd genoeg gesprekstof opleverde. Begin jaren negentig ben ik voor het Ravon o.a. het nationaal park Veluwezoom gaan inventariseren op de herpetofauna. Verder lezen? Klik hier.
 
 
 
 
Plant in the picture: de zwartmoeskervel
In een hoekje bij de achterdeur staat een forse, geel/groen bloeiende schermbloemige plant. Hij staat op de rode lijst van beschermde planten en wordt in het wild o.a nog op Texel en Terschelling gevonden. De naam is Zwartmoeskervel (Smyrnium olusatrum). Smyrnium (= myrrhus of mirre) omdat de zaden ruiken naar deze gomhars. En olusatrum vanwege olus dat kruid en atrum dat zwart betekend. Na de bestuiving ontwikkelen zich namelijk zwarte zaden.
 
In het Engels heet de plant “Alexanders” omdat Alexander de Grote hem veel zou hebben gegeten. Zwartmoeskervel is afkomstig uit landen rond de Middellandse Zee maar is al voor 1500 in Nederland ingevoerd, waarschijnlijk door de Romeinen. De plant was in die tijd een veel gegeten groente. De smaakt ligt een beetje tussen selderij, pastinaak en zevenblad in. De bladeren, stengels en wortels werden meestal gedurende de winter geoogst en bereid. Maar ook de jonge stelen werden goed gebruikt. Tevens werd de plant als medicijn ingezet tegen winderigheid, kortademigheid en voor wondverzorging en urineafdrijving.
In de 17e eeuw werd zwartmoeskervel minder populair door de opkomst van de diverse soorten selder.   
 
 
 
 
Aangeboden: werk- en vergaderplek in een oase
Ben je op zoek naar een niet alledaagse plek voor werk of overleg? Waar je inspiratie kunt opdoen in een natuur- en cultuurrijke omgeving? Waar je ongestoord kunt vergaderen of schrijven? Dan kun je terecht in onze huiskamer. Tegen een geringe vergoeding die geheel ten goede komt aan behoud en beheer van de Tuin.
Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op via info@detuinvansjef.nl.
 
 
 
Overig nieuws
Voor meer informatie zie onze website:
Dit is een link naar de website...
 
Hou ook onze facebookpagina in de gaten:
 
 
 
De Tuin van Sjef - Boulevard 33b - 6881 HP Velp      info@detuinvansjef.nl