Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Het dagelijks leven van Grave in 10.000 foto’s

Van stadsfestiviteiten, watersnood en koninklijke bezoeken tot jubilea en portretten van bekende stadsgenoten… Het lijkt alsof je zelf getuige bent van zestig jaar Graafse geschiedenis. Het BHIC heeft meer dan 10.000 foto’s van en over Grave online gezet, die tussen 1948 – 2008 zijn gemaakt door fotograaf Jos Smeets en later door zijn zoon Jean, die ook fotograaf is in Grave. lees meer

Ook in mei weer een roadshow! 

Dit keer reizen we af naar Boekel. Houd je van mooie verhalen en wil je weten hoe het vroeger was in Boekel? Samen met de KBO organiseren we een gezellige, historisch getinte middag. Kom je ook? En neem oude foto’s en films mee! lees meer

BHIC geeft grootste collectie Brabantse stamboomgegevens vrij  

Sorteer ze hoe je wilt, bouw je eigen zoekmachine of maak er grafieken van: aan de slag met meer dan 15 miljoen historische persoonsgegevens. lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

”Doe gaai mi oew gebiej!”
Mie den Haas zat tijdens een veiling in Gemert naast een stinkrijke boer uit de Donk. Ze had haar zinnen gezet op een suikerpotje voor de uitzet van haar dochter, maar het bieden liep niet helemaal naar haar wens. (bijdrage: Theo Aldenzee) 
Bliksembezoek per schietschouw
Begin 1814 trekt het Franse leger zich terug uit Nederland. Het Nederlandse leger werd toen aangevoerd door prins Willem Frederiks zoon, erfprins Willem. Die had vooral een zwak voor Tilburg.  
Zet vagebonden over de grens!
In de Meierij van 's-Hertogenbosch moest worden opgetreden tegen "Brandstigters, Moordenaars, Rovers, Vagebonden, Knevelaars, Landloopers en Bedelaars".  Aangezien de Meierij "overstroomt is van vagebonden" vaardigde Den Haag op 1 april 1738 voorschriften uit. (bijdrage: Rolf Vonk)  
Vrouw geëxecuteerd in Den Bosch
Op woensdag 12 juli 1820 stond een enorme volksmassa tot ver in de straten rondom de Bossche markt opeengepakt. Voor het stadhuis stond een schavot opgesteld. Een vrouw die haar vader had vermoord, zou ter dood worden gebracht door wurging. (bijdrage: Jac. Biemans)  
Spaanse held uit Ravenstein
Oud is hij niet geworden, Ignace Marie Petrus Alphonse Wils uit Ravenstein. Maar met zijn 24 jaar heeft hij een indrukwekkend leven gehad. Hij sneuvelt bij de slag van Igualada in Catalonie, als kolonel commandant van het korps Carlistische Zouaven. 
Mars-fabriek Veghel in grote problemen
In de vroege avond van 29 januari 1963 loeien de sirenes. In de in aanbouw zijnde Mars-fabriek in Veghel is brand uitgebroken. De montage van de sprinklerinstallatie is nog in volle gang, daarom proberen werklieden zelf het vuur te blussen. Tevergeefs. (bijdrage: Rolf Vonk) 
Alles over Jeroen Bosch in één database
Zou ie ‘t een hallucinatie hebben gevonden? Een nachtmerrie wellicht? Net zoals het voor ons soms moeilijk is om de wereld van Jheronimus Bosch te begrijpen, zal de Bossche schilder zich weinig kunnen voorstellen bij een online database waar alles over hem te vinden is.  
Komt een skelet bij de dokter…
Vijftien keer duikt de naam van Piet Stams uit Boxtel op in het gevangenisregister van Breda. Hij is bepaald geen lieverdje. Maar Piet valt het meest op ná zijn dood: omdat zíjn skelet jarenlang de praktijk van huisarts Bloemen siert en nu het museum.

BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
 
Wil je meer weten over deze aanvulling op het open databestand? Kijk dan hier lees meer

Vragen over Vroeger?
Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen
Volg ons in de online media
Volg ons in de online media
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen