Nieuwsbrief | jaargang 28 | no 268 | mei 2014
 
De Belofte 9 'TOEN' 
24 mei t/m 22 juni
Opening: zaterdag 24 mei 20.00 uur
Ook te bezoeken op zondag 25 mei tijdens de Culturele Zondag / Galerieroute Utrecht

 
De tentoonstelling ‘TOEN’ werpt zowel een blik achter als vooruit. Waar het woord ‘toen‘ associaties oproept met het verleden, de geschiedenis en verlangen naar hoe het was, draagt het ook verwachtingen over de toekomst, hoop, vooruitgang en vernieuwing. 
 
Acht jonge, net afgestudeerde kunstenaars laten zich door dit betekenisvolle woord leiden. De groep bestaat uit een geluidskunstenaar, een uitvinder, beeldhouwers, installatiemakers, fotografen, en tekenaars die allemaal een andere invulling aan het woord geven. Het nieuwe werk dat speciaal gemaakt wordt voor deze tentoonstelling gaat over nostalgie, weemoed, verbleekte herinneringen, speelgoed van vroeger, toekomstmuziek, rolmodellen en het licht panische gevoel van: en toen......?
 
Bij de tentoonstelling verscheen een portret van
Mathieu Klomp tijdens zijn voorbereidingen voor de expositie >  klik hier
 
 
De Belofte is een project van Kunstliefde waarin jonge kunstenaars hun eerste stappen zetten in de beroepspraktijk. Dit is de nieuwe generatie kunstenaars die onderzoekt, reflecteert en (uit)vindt. Het project wordt afgesloten met de tentoonstelling ‘TOEN’. 
 
Kunstenaars; Kim van Erven, Jochem van Grieken, Elise 't Hart, Mathieu Klomp, Gabriëlle Meijer, Niels Mulder, Uljana Orlova en Guy Vording. (HKU 2013)
 
 
JOCHEM: vroeger was onderzee-uitvinder worden mijn ultieme droom! ELISE: toe·komst·mu·ziek (de; v): mooie, maar (voorlopig) irreële verwachtingen, plannen. ULJANA: toen ik 9 was schreef ze mij een brief, ik heb haar niet teruggeschreven. NIELS: welke relatie heb ik met de mannen die mij gevormd hebben? GABRIELLE: de onvangbare obsessie voor het schone, ik wenste het niet te bezitten. MATHIEU: ironisch genoeg blijkt het onbenulligste detail de krachtigste herinnering. KIM: een onhandig geplaatst object dat zich lijkt te schamen voor zijn eigen aanwezigheid... En toen?! GUY: als kind dacht ik dat de wereld vroeger geen pigment kende.

 
   
Nog te zien t/m 18 mei
ABSTRACT nur Malerei
 
“Das ist nur Malerei”, antwoordde Gerhard Richter in een interview op een vraag over zijn abstracte werken. Hiermee wilde hij zeggen dat er geen andere bedoelingen waren buiten het schilderij, het werk zelf.
 
In deze tentoonstelling is werk te zien van zeven kunstenaars die abstract werken. Zij verwijzen geen van allen naar de realiteit, hun werk verwijst zuiver naar zichzelf: de verf, de materie, het proces, het resultaat. 
 
ABSTRACT nur Malerei; een atelierportret van
Lou Vos klik hier   
 
Met werk van Bas Lobik, Emmy Beenken, Jochem van Grieken (HKU 2013), Lou Vos (Kunstliefdelid), Olivier Julia, Rik Berkhout (Kunstliefdelid) en Thomas Sadée (HKU 2013). Concept en samenstelling tentoonstelling Lou Vos.

 
 

 
 
 
9 mei PODIUMAVOND 20.00 uur
GERHARD RICHTER PAINTING
Documentaire
 
In het kader van de tentoonstelling 'ABSTRACT nur Malerei' wordt de documentaire vertoond die filmmaakster Corinna Belz van hem maakte. Van april t/m september 2009 filmde ze de kunstenaar tijdens zijn werkproces aan een serie abstracte doeken. Over keuzes, handelen, kijken en geduld.
 
Bekijk hier een preview van de film
Duur: 97 min. Duits (Engels ondertiteld)
 

 
 
 
Victor Ekpuk
Totem of Unconscious 1,
Women and stones, 2011.
 
 
23 mei PODIUMAVOND 20.00 uur
Hedendaagse Afrikaanse Beeldende Kunstenaars
door Berthe Schoonman (Galerie Sanaa)
 
Berthe Schoonman is medeoprichter en co-manager van Sanaa, de Utrechtse galerie gespecialiseerd in hedendaagse kunst van Afrikaanse en Nederlandse beeldende kunstenaars. Wereldwijd neemt de belangstelling voor Afrikaanse kunstenaars toe. Nog relatief klein, maar een groeiend aantal Afrikaanse kunstenaars behoort in de
“global art world” al tot de wereldtop.
 
Galerie SANAA heeft gekozen voor het samenbrengen en aanbieden van hedendaagse Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars, vaak gecombineerd in tentoonstellingen. Het wil zo ook actief bijdragen aan de interculturele dialoog.
Wat levert dit voor exposities op? Berthe Schoonman zal aan de hand van uniek beeldmateriaal het werk van prominente Afrikaanse kunstenaars uit verschillende landen laten zien en bespreken. Zij zal op vragen ingaan zoals, hoe belangrijk is de identiteit van deze kunstenaars en in hoeverre spelen hun “roots” een rol, of is deze discussie inmiddels achterhaald en waarom?
Let op! Podiumavonden: ingang via de Lange Jufferstraat 2
 
 
Zondag 25 mei GALERIE ROUTE UTRECHT & CULTURELE ZONDAG
 
Kunstliefde is open! en de kunstenaars van de Belofte 9 zijn aanwezig.
Welkom!
 
 
Zondag 1 & 8 juni
ATELIERROUTE UTRECHT
 
Kunstliefde organiseert voor de tweede keer de Atelierroute Utrecht. Met verrassende wandelingen en fietstochten langs 200 kunstenaars op ca 80 verschillende locaties opent de 12de editie van de Atelierroute Utrecht.

De ateliers zijn verspreid door de hele stad; niet alleen in negentiende eeuwse schoolgebouwen, woonhuizen en werfkelders, maar ook in voormalige kantoren, industriecomplexen en nieuwbouw. Ontdek Uranus Cultuurlab op Lage Weide, de nieuw gebouwde ateliers in Leidsche Rijn en AL16 in een voormalig onderwijsinstituut in Rijnsweerd.

De Atelierroute Utrecht leent zich met name om ontdekkingen te doen èn om kunst te kopen in het atelier. Maar ook om nieuwe aansprekende talenten te ontmoeten.

De Atelierroute Utrecht heeft een compleet nieuwe vormgeving gekregen en is in de hele stad herkenbaar aan de rode en blauwe pointer! Verder is de Atelierroute Utrecht te volgen via facebook en twitter waar veel te vinden is over de deelnemende kunstenaars en ateliers.
 
 
Lid worden van Kunstliefde? Klik hier voor meer informatie; Kunstenaarslid of Kunstlievend lid 
 
Bezoek de website  |  Volg Kunstliefde ook op facebook  en twitter
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 JA Utrecht | mail@kunstliefde.nl |(030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur