Nieuwsbrief | jaargang 32 | no 314 | maart 2018
 
 
10 maart t/m 1 april
 
NOT ABOUT ME
Ledententoonstelling

In een maatschappij waarin we steeds meer op onszelf gericht zijn, waarin steeds meer aandacht is voor het individu en we onszelf verliezen in social media, selfies en apps, vergeten we soms dat we onderdeel uitmaken van een groter geheel.
 
Massa, jij ik, wij zij. Hoe verhouden we ons tot elkaar en wat is de betekenis van de relatie die we hebben met onze sociale omgeving. In de tentoonstelling ‘Not About Me’ draait het om ‘ik en de ander; het gaat nu even niet over mij, maar over die ander. Hoe verhoud jij je tot je sociale omgeving? En ik?
 
N.b. in de tentoonstelling wordt een groot werk van Erik Suidman getoond, dat onlangs werd ontdekt tussen zijn werken. Erik overleed op 2 januari jl. Hij was kunstenaarslid van Kunstliefde.
 
 
Opening: zondag 11 maart 16.00 uur
 
 
Peter Paul van der Houven maakte een videoportret van kunstenaarslid Buba Cvoric, waarvan werk te zien is in de ledententoonstelling.
 
'Elke vrijdag om 17:15 uur eet ik samen met mijn zussen, mijn twee biggetjes. Voor hen maak ik drie stukjes rucola, vijf kopjes wortels en zeven emmers modder. Na het eten, vallen we in slaap. Het is veilig in ons bos. De bomen zijn soepel als water.'

Buba groeide op in Servië. In haar werk keert het bos vaak terug als thema. Het bos betekent veel voor haar: 'het is een plek van groot geheim, van genezing, van leven...'. De schilderijen die zich volgens haar bewegen tussen tekenen en schilderen hebben een illustratieve kant. Ze vormen sprookjesachtige taferelen, waarin haar bijzondere wezens een bestaan, een plek krijgen.
 

 
 
ATELIERROUTE UTRECHT 2018
brengt kunst dichterbij!
 
Kunstliefde organiseert de Atelierroute Utrecht 2018: deze editie vindt plaats op twee achtereenvolgende zondagen 7 en 14 oktober van 11.00 tot 17.00 uur.
 
Ook deze editie belooft weer veel avontuurlijke kunstroutes in de stad. Dus save the date!
 
Info voor aanmelden en inschrijven voor kunstenaars die professioneel werkzaam zijn in Utrecht, volgt via mailing en social media. 
 
Meer info zal tzt ook op de website van de Atelierroute Utrecht te vinden zijn. Kijk ook op onze facebookpagina
 
 
 
 
Terugblik Podiumavond Jaap Röell - Kunstliefde historie en betekenis voor de stad
 
Onder veel belangstelling sprak Jaap Röell op 23 februari jl. in Kunstliefde over de geschiedenis van Kunstliefde, het testament van Mevrouw Boellaard (eerste vrouwelijk lid en ere-lid Kunstliefde), het kunstleven in Utrecht, de schilders van de Utrechtse School, en de betekenis van Kunstliefde en haar collectie voor de stad en het Centraal Museum. 

Onder het mom van 'wanneer je niet weet waar je vandaan komt, weet je ook niet waar je naartoe gaat' vertelde Jaap vele kleurrijke anekdotes, feiten en verhalen. Een rijke geschiedenis, die ver terug grijpt op het Zadelaarsgilde uit het midden van de 14e eeuw en de oprichting van het genootschap in 1807.
 
Bijzonder was het schilderij dat te zien was dat Mevrouw Margaretha Cornelia Boellaard naliet aan Kunstliefde. Een schilderij, dat voor deze gelegenheid weer tevoorschijn werd gehaald en dat bekroond werd in 1834 bij Minerva in Groningen. Niet enkel dit schilderij liet zij na aan Kunstliefde, maar ook haar huis aan de Oudegracht en 28.000 gulden (wat voor die tijd ook heel veel was). In haar huis werd Museum Kunstliefde opgericht, een deel van de collectie kwam via aankoop door de Gemeente Utrecht later terecht in het Centraal Museum.
 
Meer over de historie van Kunstliefde is te vinden op de website, waar binnenkort ook alle artikelen te vinden zijn die Jaap Röell schreef voor het magazine Oud Utrecht.

                
Kunstliefde, opgericht in 1807, is één van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen.
Bekende kunstenaarsleden waren o.a. Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Joop Moesman, Dirkje Kuik, Janus de Winter, Charles Donker (nog steeds lid) en Dick Bruna.
 
Ook nu biedt Kunstliefde nog steeds een podium en ontmoetingsplaats voor kunst en kunstenaars uit Utrecht en de rest van het land. Tegenwoordig zijn er meer dan 110 kunstenaarsleden en ca 200 kunstlievende leden, zijn er in de prachtige presentatieruimte aan de Nobelstraat ca 10 tentoonstellingen per jaar te zien waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jong talent, en is er het project De Belofte voor recent afgestudeerde kunstenaars. Ook organiseert Kunstliefde de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder.
 
Kunstliefde is mede initiatiefnemer van Art Utrecht, het platform voor beeldende kunst in Utrecht, welke in samenwerking met galeries en musea, de zichtbaarheid van kunst en kunstenaars in Utrecht wil vergroten. Art Utrecht organiseert ook ieder jaar Art Meat, de netwerkborrel voor professionals in de Utrechtse kunstsector.
 
 
Volg Kunstliefde ook op Facebook en Instagram!
met actuele info over tentoonstellingen, projecten en meer

 
 
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 EN Utrecht | mail@kunstliefde.nl |(030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur