Fundamentalism-kunstværk ferniseres midt i en terror-tid
  1. Generelt om kunstprojektet  
  
 

  
PRESSEMEDDELELSE
 
 
 Fundamentalism-kunstværk ferniseres midt i en terror-tid
 
Jens Galschiøt er efter 5 års arbejde netop blevet færdig med sit store skulpturprojekt, der bl.a. omhandler religiøs fundamentalisme og ekstremisme. Det har derfor været en skræmmende oplevelse, midt under pålæsningen af kæmpeskulpturen Fundamentalism, at høre om terroraktionen i Paris, hvor redaktionen på det venstreorienterede og antireligiøse satireblad Charlie Hebdo blev angrebet. Skulpturen er en del af projektet Abrahams Børn der skal nedbryde religiøse fordomme og starte en forenene dialog.
  
Jens Galschiøt udtaler i forbindelse med angrebet på avisredaktionen:
  
”12 medarbejdere blev dræbt, fordi de publicerede et blad, som forholdt sig kritisk og bl.a. lavede satire-tegninger, der forholdt sig til netop de religiøse spørgsmål, som jeg arbejder med.
 
Mit dialogprojekt Abrahams Børn, skal med projektets skulptur Fundamentalism ferniseres i næste uge. Det er et projekt, som sætter fokus på, hvor enslydende jødedommen, kristendommen og islam er i deres dogmer, samt at de alle tre kan tolkes og misbruges til at skabe og forsvare fundamentalisme.
 
Med projektets påstand om, at religionerne er lige ”gode” og lige ”onde”, lægger jeg op til en inkluderende dialog der også skal bygge bro mellem religionerne. Jeg forventer derfor ikke en ny ”Muhammedkrise”, men det giver selvfølgelig giver stof til eftertanke, at en bladredaktion angribes, fordi de har stillet sig kritisk overfor religion, som det skete for Charlie Hebdo.
 
Jeg mener, at ytringsfriheden er en af de vigtigste rettigheder og opfordrer på det kraftigste alle til at tage afstand fra drabene i Paris. Jeg mener ikke, at man skal bedrive skræmmekampagner, der bruger ord og kunst til at stigmatisere dele af befolkningen, hverken socialt, politisk eller religiøst, men alle mennesker må have ret til at ytre sig inden for lovens rammer.
 
En del af mine egne kunstværker er ofte ret provokerende, men provokationen er et middel, jeg bruger meget bevidst og (tro det eller ej) i små doser. Jeg er ikke ude på at fornærme eller frastøde folk men at komme i dialog med dem – og det kræver to parter.
 
Jeg stopper ikke mit arbejde pga. af ekstremisterne i Paris og vil selvfølgelig gennemføre min udstilling i Silkeborg, som netop omhandler den sunde dialog i forhold til at bekæmpe religiøs ekstremisme og fundamentalisme”.
 
Abrahams Børn bliver med skulpturen Fundamentalism ferniseret på Kunstcentret Silkeborg Bad lørdag d. 17. jan. fra kl. 11-18. Alle er velkommende til at deltage. Udstillingen kan ses indtil d. 19. April 2015. Silkeborg Bad - Gjessøvej 40, 8600 Silkeborg.
 
Kontakt 
Kunstner Jens Galschiøt mobil 4044 7058 –  Mail aidoh@aidoh.dk
Projektkoordinator Lasse Markus mobil 6170 3083
 
Kunstcentret Silkeborg Bad  8681 6329 - Mail reception@silkeborgbad.dk
  
 
 
Kort om Projektet Abrahams Børn
 
’Abrahams Børn’ har til formål at bruge kunsten til at bygge bro mellem kristendommen, islam og jødedommen. Det skal skabe forståelse og dialog, for at modvirke den ekstremisme som en fundamentalistisk opfattelse af religionerne kan skabe i alle lejre.
 
Derfor har vi samlet de 600 mørkeste og lyseste dogmer, i form af citater fra de tre religioners hellige bøger; Toraen, Biblen og Koranen. De viser mere end tydeligt, at de tre religioner i deres tekster er så tæt på hinanden at man næppe kan se forskel. Det er altså ikke religionerne, men menneskenes praksis, der skal tages til indtægt for, hvordan samfundet ser ud.
 
Skulpturen ’Fundamentalism’ er 3,5m høj og 9m i diameter. Den er opbygget af 8.000 kobberbøger, hvor 28 fladskærme viser citaterne.  Der er fernisering på Kunstcentret Silkeborg Bad d. 17. januar. Ferniseringen er åben for alle.
 
Skriftsøjlerne: De 10 skriftsøjle-skulpturer, er 170cm høje og opbygget af kobber-bøger. Deres 6 skærme viser citaterne. De udstilles for at igangsætte dialogen.
 
Baggrundsmaterialer om projektet:
Konceptbeskrivelse med billeder.
 
• Kort beskrivelse - Artikel i Albertslundposten af kommunens viceborgmester.
 
• 15 min. video med udførlig beskrivelse af projektet www.fundamentalism.dk    
 
• De 600 lyse og mørke citater online inddelt i kategorier.
 
• Projektets officielle hjemmeside byder på billeder, info mm www.fundamentalism.dk
 
 
  

***

  
Info om  Galschiøt 
Der er nok mange der ikke har helt styr på hvad Galcshiøt´s 'Fundamentalism'-skulptur og kunst- og dialogprojeket 'Abrahams børn' er, men her er nogle nyttíge links:
 
Om Jens Galschiøt på Wikipedia:
Portræt af Jens Galschiøt (engelsk) CV (PDF) 
Galschiøts hjemmeside: Galleri Galschiøt
 
Kontakt til Jens Galschiøt:
E-mail:
aidoh@aidoh.dk, Internet: www.aidoh.dk, tel. +45 6618 4058, Banevænget 22, DK-5270 Odense 
 
 
  
 
 
 
 
 
  
 
   
 
  
   
 
 
 
 
 
  
 
 
Denne mail er udsendt fra billedhuggeren Jens Galschiøts værksted.
Kontakt til værkstedet:
Galleri Galschiøt
Banevænget 22
5270 Odense N

Tlf : (+45) 6618 4058
Fax:(+45) 6618 4158
Database over Galschiøt skulpturer (ikke opdateret ;-)

Portræt af Galschiøt med link til alle projekter fra hans værkstedet(PDF på engelsk)
200 sider E-bog om Galschiøt på dansk (PDF)


 
****************************************** 
 ******************************************
 
Af- og tilmelding af nyhedsbrev fra Jens Galschiøt
Vil du slettes fra denne infoliste så klik her: Afmeld min e-mail fra denne liste
Vil du opdatere dit navn-email m.m på listen:  Opdater min profil
Vil du tilmelde dig til infoliste, så tryk her: Tilmelding til Galschiøts infoliste