Plant actie Februari: Microsorum windelov (klik op de foto)
4,06 3,25
Product actie Februari: Sera Aquatan 500 ml
(Klik op de foto) Nu 10% korting
 
Wat een slim product! Met dit product van JBL kunt u heel eenvoudig een CO2 fles van 500 gram vastzetten. (klik op de foto)
Met deze gravel cleaner kunt u met de speciale zuigmond ook zwaar vuil opzuigen zonder dat het grind opgezogen wordt. (klik op de foto)
 
Dat is makkelijk!! De Neo flexibele acryl 6 mm pijp lost elk probleem op met een hardnekkige en vervelende beluchter of CO2-buis die niet dicht tegen de ruit kan worden geplaatst. Wist u dat wij ook een uitverkoop categorie hebben? Klik op de foto voor meer info.
 
Wij gaan vanaf nu elke maand een idee, tip of verhaal plaatsen.

Zijn algen slecht voor een aquarium?
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn algen niet slecht. Net als planten gebruiken ze fotosynthese om licht en organische voedingsstoffen in het water (zoals visafval) om te zetten in nieuwe algengroei. Dat betekent dat ze overdag ook zuurstof produceren en 's nachts consumeren. In tegenstelling tot planten zijn algen een minder complexe levensvorm en kunnen ze daarom overleven in "slechtere" omstandigheden dan planten, wat betekent dat ze meer golflengten van licht kunnen absorberen en verschillende verbindingen kunnen consumeren die planten niet kunnen gebruiken.
Algen zijn eigenlijk een goede zaak voor het ecosysteem van uw aquarium, omdat veel vissen en ongewervelde dieren het graag eten en het helpt het water te zuiveren als een vorm van filtratie. De meeste mensen houden echter niet van hun uiterlijk, vooral niet in beplante aquaria, omdat het niet mooi is in een aquarium. De realiteit is dat er niet zoiets bestaat als een perfect beplant aquarium dat 100% vrij is van algen.

Waarom bevat mijn aquarium zoveel algen?
Algen worden veroorzaakt door een onbalans van voedingsstoffen en verlichting in uw aquarium. Maar eigenlijk hebben je planten precies de juiste hoeveelheid verlichting en voedingsstoffen nodig voor een optimale groei. Als je ze te veel licht geeft en niet genoeg voedingsstoffen als bouwstenen om te groeien, zullen de algen profiteren van het overtollige licht en zich vermenigvuldigen. Als je veel voedingsstoffen geeft, maar niet genoeg licht (wat regelt hoe snel planten de voedingsstoffen kunnen gebruiken), dan zullen algen profiteren van de extra voedingsstoffen.

Hoe kom ik van algen in mijn aquarium af?
Vaak is er een onbalans tussen verlichting en voedingsstoffen, en is het doel om je aquarium zo goed mogelijk in balans te brengen. Naast het in balans brengen van uw aquarium zijn algenetende bewoners ook een zeer geode hulp in het voorkomen van algen. In het volgende gedeelte bespreken we de meest voorkomende soorten aquariumalgen met gerichte tactieken om ermee om te gaan.

Deze maand hebben wij het over de:

Bruine (diatomeeën)algen
Bruine (en soms groene) algen zien eruit als een stoffige, meelachtige substantie die uw aquariumwanden, substraat en andere oppervlakken bedekken. Omdat het zo zacht is, kan het gemakkelijk worden verwijderd met een algenspons, en veel dieren (zoals otocinclus-meervallen, slakken en garnalen) eten het graag. Deze bruine algen komen het meest voor in pas beplante aquaria en worden vaak veroorzaakt door een hoge fosfaat- en silicatengehaltes. Het is een van de eenvoudigste algen om van af te komen, want als je het wat tijd geeft, zullen de planten van nature de overtollige fosfaten en silicaten consumeren. Bij hardnekkige bruine algen kunt u ook gebruik maken van producten om de fosfaat- en silicaatgehalte te verlagen. het licht versterken zorgt ook vaak dat de bruine algen verdwijnen. (niet het langer laten branden van het licht, maar extra licht toevoegen aan het aquarium)

Tips en ideeën zijn altijd welkom. Stuur een email naar info@aquaplantsonline.nl Tot volgende maand.
 
Klik hier om deze email in uw browser te lezen
 
Aquaplantsonline, Aalsmeerderweg 283-9, 1432CN Aalsmeer, info@aquaplantsonline.nl, 0297-712 013, www.aquaplantsonline.nl