Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Nieuwe bronnen online! 

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. Elke maand maken we in een overzicht melding van alle bronnen die zonder tromgeroffel online zijn gezet, maar waar misschien nét dat ene beetje informatie in zit wat jouw onderzoek verder helpt. lees meer

Index met 38.000 borgbrieven online! 

Ben je je voorouders uit de 18e eeuw of eerder uit het oog verloren, of vraag je je bijvoorbeeld af hoe kredietwaardig ze waren? Wist je dat deze borgbrieven handige bronnen zijn om daar achter te komen? lees meer

Hoe zag Brabant er in 1832 uit? 

Dat zie je op de minuutplans van het Kadaster. Het zijn de eerste kaarten met een perceelsindeling die ter plekke is opgemeten. Je kunt deze oude kaarten nu op onze website bekijken en downloaden. lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Ferme held met guitig snoetje
Drieënhalf jaar is Joep Rijntjes uit Vught in februari 1956, en al op deze jonge leeftijd is hij een echte held. Hij heeft zijn buurjongetje Adje van der Linden, met wie hij aan het sleeën was, op vrijdagochtend 3 februari uit een wak getrokken.
Erp zoekt nieuwe burgemeester
Eind 1839 moet Erp op zoek naar een nieuwe burgemeester. Johannes Hoogaars vraagt en krijgt eervol ontslag vanwege zijn hoge leeftijd en “ongesteldheden”. Hij deelt dit mee aan districtscommissaris Wesselman. Die stoort zich eraan, dat Hoogaars meteen met een kandidaat op de proppen komt. (Bijdrage: Zjon van de Laar)
Een reislustige bruid uit Rooi
Een meisje uit Sint-Oedenrode wordt op jonge leeftijd wees, gaat naar kostschool en reist daarna naar Zuid-Amerika. Daar ontmoet ze de man van haar leven met wie ze wil trouwen. Het leven van deze Elisabeth Louisa Wierts leest als een spannend meisjesboek maar kent het ook een goed einde? (Bijdrage: Henk Beijers)
De herberg en zijn bewoners
Er was eens een herberg aan de Ollandseweg 98 in Sint-Oedenrode. Herbergier Willem van Kilsdonk woont er met zijn Leen en de kinderen. Al sinds het midden van de 18e eeuw kent dit pand een rijke geschiedenis als herberg. Helaas wordt dit pand op 21 september 1944 flink getroffen door het oorlogsgeweld. (Bijdrage: Willie Damen van de Mosselaer)
Het staat op het eerste blad van het zakboekje van soldaat J. Hendriks, lichting 1917. ‘Bij vertrek van groot verlof moeten goederen regelmatig worden nagezien en gereinigd, ten einde ook vernieling door mot, muizen, ratten en anderszins te voorkomen’. Maar we maken méér  op uit zijn boekje.
De nachtegaal en een dode merel
Huisschilder Willem Cornelis van der Putten, voorzitter van Vogelvereniging De Nachtegaal, organiseert een vogeltjesmarkt. Er wordt druk geboden en verhandeld. Toon Rovers koopt een merel, maar al gauw is het beestje naar de vogelhemel vertrokken. Daar hoort een heuse begrafenis met doodskist en al bij. (Bijdrage: Martien van Dooren)
Barones gaat als ‘man te paard’
Een bijzondere dame, deze Vrouwe Maria Susanna Johanna, baronesse van Dopff. “Zij tooit zich in mansgewaad, verkiest ‘mijnheer’ genoemd te worden, is liefhebster van de jacht, gaat als een man te paard en mag graag vissen. Zij rookt en zij besteedt een groot deel van haar tijd aan lezen”, beschrijft een (mannelijke) tijdgenoot haar. 
Tumult onder de burgerij
Mr. Hendrik Justus van Oldenbarnevelt alias de Witte Tullingh - advocaat fiscaal van Brabant - maakt zich eind 18e eeuw ernstig zorgen over pastoors die kerkgangers 'onrustige denkbeelden' inboezemen, over genootschappen van gewapende burgers en over een boze volksmenigte die hun woede uit door met stenen te gooien. (Bijdrage: Henk Beijers)
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Jan Wijten stuurt ons dit leuke filmpje over een boerenbruiloft in Reusel uit 1981. Heb jij ook films over Brabant die je wilt laten zien? Laat het ons weten! Bekijk hier het filmpje.

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven