Nieuwsbrief | jaargang 28 | no 271 | augustus 2014
 
   
9 augustus t/m 7 september
ACT-The art of performance

Opening: zondag 10 augustus 16.00 uur door Jasper Timmermans, winnaar Kunstliefdeprijs 2013 en samensteller van de tentoonstelling.
Met live performance van Jasper Timmermans en Robert van Luijk.
 
In deze tentoonstelling samengesteld door Jasper Timmermans, is werk te zien van jonge performance kunstenaars. Performances met een sterk concept, met mystieke elementen, krachtig van beeld of een combinatie hiervan. Performances zowel live als vastgelegd middels video of fotografie. 
 
Met werk van Jasper Timmermans, Robert van Luijk, Jolien Alleleijn (Winnares St. Joostpenning 2014) en Joost Mellink.
 
Iedere zondagmiddag is er om 15.00 uur een live-performance. Met o.a. gastperformances van Dirk Jan Jager en Saskia Burggraaf. Kijk op de website voor actuele info.
 
Zondag 7 september v.a. 16.00 uur: Uitfeest / Finissage met live-performances & uitreiking Kunstliefdeprijs 2014
 
 
JASPER TIMMERMANS is de winnaar van de Kunstliefdeprijs 2013. 
Hij was een van de kunstenaars die deelnam aan de Belofte 8 (2012), een project van Kunstliefde voor jonge recent afgestudeerde kunstenaars.
Jasper studeerde af aan de HKU in 2012 met zijn installatie 'Vision quest'; een ritueel uit de cultuur van de Amerikaanse Indianen waarbij jonge mannen in de overgangsfase van kind naar man, van zonsopgang tot zonsondergang op een vaste plek in de natuur moeten doorbrengen in complete afzondering van voedsel, gezelschap of afleiding. Het doel van de vision quest is om tot de innerlijke ik te komen en contact te leggen met de geest. Met behulp van dit ritueel vinden jonge Indianen hun plek binnen de stam.

Voor zijn project heeft Jasper een aantal jongeren gevraagd om dit ritueel te ondergaan, jongeren die allemaal op een punt in hun leven zijn waar belangrijke keuzes moeten worden gemaakt. 
Deze installatie is, naast recent werk en live performances, te zien tijdens zijn tentoonstelling in Kunstliefde.
 
Bekijk hier een kort filmpje een kort filmpje met Jasper Timmermans en Robert van Luijk over vuur, kunst, leven en overleven.

 
 
Robert van Luijk  |  Jolien Alleleijn  |  Joost Mellink
 
 
 
 
PODIUMAVOND Vrijdag 22 augustus 20.00 u.
MARINA ABRAMOVIC - The Artist is Present
Documentaire; aanvang 20.00 uur / duur: 1:38
 
Marina Abramovic is de beroemdstse performance kunstenaar van de afgelopen veertig jaar. Ze maakte indruk met performances waarbij ze haar eigen lichaam inzette als ruw materiaal.
 
In haar performance 'The artist is present' (2010) zat de kunstenaar drie maanden gedurende de openingstijden van het Museum of Modern Art in New York in stilte op een stoel in het atrium. Bezoekers konden op een stoel tegenover Abramovic plaatsnemen om haar in stilte recht in de ogen te kijken zolang zij zelf wilden. Het resulteerde in indrukwekkende en emotionele zwijgzame ontmoetingen. Bezoekers stonden dagen in de rij om het mee te kunnen maken. Met meer dan 850.000 bezoekers was het een van de succesvolstse tentoonstellingen in de geschiedenis van het museum. 
 
 
Let op!; bij podiumavonden ingang via de zijkant / Lange Jufferstraat
 
 
Nog t/m 3 augustus / laatste weekend!
Nieuwe Liefde 13
 
Nieuwe Liefde 13 presenteert werk van vijf recente kunstenaarsleden uit 2013.
 
Buba Cvoric (schilderijen), Kristien Kerstens (video en fotografie), Oeda van den Born (collages, tekeningen, schilderijen), Jeroen Brugman (grafiek) en Marie-Line van Vuuren (installaties).
 
Nieuwe Liefde 13 is een verrassende tentoonstelling met uiteenlopend werk in verschillende disciplines. Bovendien toont een korte film de ateliers en de verschillende manieren waarop een werk tot stand komt.
 
 
 
 
Uitreiking Kunstliefdeprijs 2014
Zondag 7 september 16.00 uur tijdens het Uitfeest 
 
De genomineerden voor de Kunstliefdeprijs 2014 zijn Bas Lobik, Mathieu Klomp en Walter Simon. 
 
De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar van wie het oeuvre een hoogwaardige ontwikkeling laat zien of waarvan dat verwacht mag worden. De kunstenaar is verbonden met Utrecht en heeft affiniteit met Kunstliefde.
(lid zijn van Kunstliefde is geen voorwaarde)
Om tot een afgewogen oordeel te komen, bezoekt de jury gedurende een jaar de tentoonstellingen in Kunstliefde.
 
Juryleden 2014;
Marcel Gieling, Mieke van den Hoeven en John Sikking.
Uit het juryrapport; 
 
Bas LobikSterk methodisch werk met een grote aandacht voor het ambacht en een blijvend raffinement. Het in Kunstliefde getoonde monumentale werk (te zien tijdens ABSTRACT - nur Malerei 2014, samengesteld door Lou Vos) dwingt in zijn intensiteit respect af. De jury wil zijn waardering uit spreken voor de consequente wijze waarop Bas Lobik het werk scherp houdt.

Mathieu Klomp; (te zien tijdens 'TOEN', de Belofte 9) De hantering van het materiaal draagt bij aan de zeggingskracht van het beeld, een mooie samensmelting van idee en materiaal. Hij gaat verhalende, beladen en theatrale onderwerpen niet uit de weg, maar weet ze met de juiste dosis humor te kruiden. Mooi ook is dat het beeld zich niet simpelweg laat lezen als een rebus, maar de kijker ook met vragen achterlaat. 
 
Walter Simon; De schilderijen zijn in hun ruimtelijke werking verrassend, soms monumentaal, maar overschreeuwen zich zelf nergens. Onverstoorbaar en wars van nieuwe modes in de kunst timmert, schuurt en schildert hij met voelbaar plezier voort. Zo ontstaat een eigen oeuvre dat geen herhaling is van zetten, maar dat zich, steeds gevoed door nieuwe heldere ideeën, blijft ontwikkelen.                                                                                                                                                           
Bas Lobik  |  Mathieu Klomp  |  Walter Simon
 
Cursussen kunstgeschiedenis van KLU in Kunstliefde
 
Vanaf september zijn er twee cursussen kunstgeschiedenis te volgen in Kunstliefde van de Kunsthistorische Leergangen Utrecht; Beeldhouwkunst (5 dinsdagavonden) en Mode & Kunst (3 dinsdagavonden v.a. oktober). Kijk voor meer informatie op www.klu.nl
 
 
Lid worden van Kunstliefde? Klik hier voor meer informatie; Kunstenaarslid of Kunstlievend lid 
 
Bezoek de website  |  Volg Kunstliefde ook op facebook  en twitter
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 JA Utrecht | mail@kunstliefde.nl |(030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur