Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Speuren in 'geheime' archieven

Intrigerende, bijzondere of schrikwekkende verhalen die niemand mocht lezen... tot nu! Iedereen kan weer kennismaken met de archieven die dit jaar openbaar zijn geworden. Met ook dit jaar weer pareltjes van nieuwsfeiten waarin de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog voelbaar zijn. lees meer

Openbaar geworden akten online!

Een nieuw jaar betekent ook weer nieuwe persoonsgegevens uit de burgerlijke stand. Onze zoekmachine is onlangs aangevuld met persoonsgegevens uit de akten die per 1 januari 2019 openbaar zijn geworden. lees meer

Nieuwe bronnen december

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. Ook deze maand weer een overzicht van alle bronnen die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"De wolf is terug in ons land, maar niet iedereen is er blij mee. In 1737 hadden ze in Geffen ook al last van een wolf. Daar wisten ze toen wel raad mee! Op 'Wat staat daer?' kun je daarover lezen." lees meer
 
Christian van der Ven, digitale archivaris
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Radioserie over Huub Martron wiens leven niet om te lachen was
De Brabantse Hagenaar wordt hij genoemd, entertainer Huub Martron. Hij maakt in de begintijd van de televisie furore als variétéartiest en werkt samen met onder andere Rudi Carrell en Jules de Corte. Rond 1955 staat hij aan de vooravond van een internationale doorbraak. Toch gaat het fout. 
Ontucht met Duitse SS'ers
In een van de processen-verbaal van misdrijven in 1943 van de gemeentepolitie Vught, lezen we ‘n markant verslag over de ontucht van NSB-vrouwen met Duitse SS-militairen en militairen van de Landstorm. Een oud-burgemeestersvrouw speelt daar een belangrijke rol in. (Bijdrage: Annemarie van Geloven)
Kun jij je bier in één teug opdrinken?
Op vastenavond 1571 stapt Jan Lucas uit Borkel de herberg van Geert Darys binnen, in Bergeijk. Daar is ook Jan Willem Snyderssoen. Stoere praat in die herberg door de enigszins beschonken mannen. Daar komen problemen van. Of in dit geval... zelfs moord. (Bijdrage: Henk Beijers) 
De oorlog duurt al dik drie jaar en de Duitse autoriteiten treden steeds strenger op. Dominee Van Wijhe krijgt het voor elkaar om op landgoed Zonnewende joodse kinderen onder te brengen. Dirk de Ruiter en zijn vriendin treden daar op als beheerders. Maar dat blijkt foute boel. 
Kasteelheer in Duizel
De Belgische bankier Victor van den Schrieck laat in 1863 een kasteeltje bouwen in Duizel. Maar hij is failliet als de Belgische jonkheer Paul-Emile de Cartier er in 1873 zijn oog op laat vallen. Ook zijn Engelse vrouw is er meteen op slag verliefd op. Over het leven van een kasteelheer en zijn familie in Duizel. (Bijdrage: Sandra)
Passief verzet bij de politie
Agenten die slordig omgaan met bewijsstukken, gevangenen die zelfs uit politiecellen weten te ontsnappen en verdachten die hun eigen dossiers in de handen gedrukt krijgen. De Gewestelijke Politiepresident snapt er niks van: zijn deze agenten van de gemeentepolitie werkelijk zó incompetent? Niets is minder waar. 
Treuren in de cel
“Weledele Heer ik wouw u beleefd vragen om u nog eens te spreeken over dien diefstal want ik heb geloogen teegen u en liegen dat is altijd slegt, want een lieger en bedrieger komt nergens teregt,” aldus Gerardus Michels, een 26-jarige vermeende dief uit Schijndel. Wijze woorden, zou je denken. Toch neemt hij het met de waarheid niet al te nauw, zo blijkt.
"Ik wens dat mijn stoffelijk overschot wordt verast"
Heeft één van je voorouders zich vóór 1955 laten cremeren? Het klinkt gek, maar officieel is er dan een strafbaar feit gepleegd. Want pas halverwege de jaren vijftig komt er een wetswijziging die cremeren legaliseert. Maar ook dan moet je nog een speciaal codicil invullen waarin je toestemming geeft dat je lichaam wordt verbrand. 
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Oké, wellicht een ‘te gewone’ stamboom voor Verborgen Verleden, maar voor ‘Bekende Brabanders op hun plek’ is Maarten van der Weijden sowieso 'n absolute aanwinst! Lees Maartens verhaal maar

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven