INHOUD
 
* Nieuwsbrief Mei 2021
* Waarom u helemaal geen 8 uur slaap nodig heeft?
* Laatste nieuws 
 
Nieuwsbrief Mei 2021
 
Beste lezer,
 
De vaccinatie is in volle gang. Als u in Spanje resident bent, 65 jaar of ouder bent en nog geen telefoontje heeft gehad voor een oproep voor de vaccinatie kunt u zelf contact opnemen met het Centro De Salud in uw dorp.
 
Veel mensen hebben slaapproblemen.
In deze nieuwsbrief wordt u uitgelegd waarom niet iedereen  8 uur slaap nodig heeft.
 
Vriendelijke groet,
Bernadette Veeger
 
 
 
 
Waarom u helemaal geen 8 uur slaap nodig heeft?
 
U denkt waarschijnlijk dat u elke nacht 8 uur moet slapen voor een goede gezondheid. Dit is niet waar. Mensen zijn heel verschillend. Je hebt korte slapers en langslapers.
 
Slaapwetenschapper Merijn van de Laar (Maastricht University) doet al jaren onderzoek naar slaap en slaapproblemen en komt tot de conclusie dat we de kwaliteit van onze slaap veel belangrijker is dan de kwantiteit.
 
Diepe slaap is de meest belangrijke factor. En diep slapen kunt u leren. De eerste 4,5-5 uur van de nacht zijn het belangrijkste. Dit is de kernslaap. Dan heeft u veel diepe slaap waarin uw lichaam zich herstelt: het weefsel herstelt zich, de spiermassa, het geheugen en u rust uit. Deze worden afgewisseld met korte periodes van lichte slaap. Als u die uren goed slaapt en overdag genoeg ontspanningsmomenten hebt, zou u in principe de dag door moeten kunnen komen. In het tweede deel van de nacht, ook wel restslaap genoemd, wordt lichte slaap afgewisseld met REM slaap, waarin u droomt.
 
Wat zorgt ervoor dat u in slaap valt? Dat is de slaapdruk. Deze wordt bepaald door de tijdsduur dat u wakker bent en de fysieke activiteit en uw spanningen. De nacht is een spiegel van de dag. U moet zorgen voor voldoende ontspanning gedurende de dag. Dr. van de Laar legt in zijn podcast uit hoe u deze slaapdruk kan verhogen. In ieder geval moet u geen wekker naast het bed zetten en geen dutje doen overdag. 
 
Wanneer heeft u last van slapeloosheid?
“Volgens de klinische definitie moet u minimaal drie nachten per week last hebben met inslapen, doorslapen of vroeg wakker worden en het moet gepaard gaan met klachten overdag, zoals concentratieproblemen, vermoeidheid, verhoogde irritatie, verminderd functioneren op het werk of in sociale kringen.”
 
De helft van alle mensen heeft wel eens last van slapeloosheid en de andere helft slaapt probleemloos. En in die eerste groep heb je dus de 10-12% van de mensen die chronisch lijden aan slapeloosheid. De helft van de ‘slapelozen’ kampen ook met een psychische stoornis, zoals een depressie of een angststoornis. Sommige mensen houden hun slaapprobleem ook in stand door bijvoorbeeld meer dan acht uur in bed te gaan liggen, zich niet goed te ontspannen of allerlei zorgen maken rondom hun slaap. Waar een normale slaper ’s nachts wakker wordt en denkt: ‘Ik ben even wakker en ik dut weer in’, denkt de slechte slaper: ‘O nee, ik lig weer wakker!’ 
 
In de webcast van de Universiteit van Nederland wordt er meer uitleg gegeven: Leer dieper slapen, door Merijn van de Laar.
 
Mocht u na het lezen van deze informatie vragen hebben, dan kunt u met de huisarts contact opnemen.

Laatste nieuws
  • Onze specialisten zullen beschikbaar zijn voor afspraken op de volgende datums:
    • Dr. Pedro Chinchurreta, cardioloog: donderdag 17/06/21.
    • Dr. Manio Maravic, neuroloog: woensdag 02/06/21 en 16/06/21.
    • Dr. Vicente Aneri Más, dermatoloog: vrijdag 18/06/21 en 09/07/21.
    • Dr. Victor Aguilar, gastro-enteroloog: vrijdag 11/06/21, 23/07/21 en 20/08/21.
    • Janet van Dam, medische thermografie: van 25/05/21 tot 07/06/21.
  • Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt u ons contacteren op 952 532 065 of info@centromarysalud.com.
Centro Mar Y Salud, paseo marítimo 4, El Morche, www.centromarysalud.com