Coronavirus
Besmetting
Het virus gaat van de ene naar de andere persoon door te hoesten of te niezen. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden. Door hoesten en niezen brengt hij het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus.
Incubatietijd
De incubatietijd is berekend met de gegevens van veel patiënten. Deze varieert van 2 tot 12 dagen. Voor de zekerheid wordt uitgegaan van 14 dagen.
Klachten
Verkoudheid, niezen, luchtwegklachten zoals hoesten en kortademigheid, koorts en longontsteking.
Sterftekans
De kans op overlijden na besmetting is volgens wetenschappers nog niet duidelijk en loopt uiteen van 1 op 30 tot 1 op 200, afhankelijk van het land waar de patiënt woont en hoe gezond de inwoners zijn, hoeveel hart- en vaatziekte men heeft en hoe goed de zorg is geregeld. Van de patiënten die snel hulp kregen overleed minder dan 1 procent.
Preventie
De belangrijkste maatregelen die u kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:
- Was vaak en heel goed uw handen met zeep gedurende minstens 30 seconden.
- Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog (en niet in uw handen)
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Vermijd overbodig lichamelijk contact, geef elkaar niet direct een hand of kus en was uw handen na lichamelijk contact.
Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
Bent u in een van de gebieden geweest waar veel mensen besmet zijn en heeft u alleen verkoudheidsklachten of verhoging (temperatuur beneden de 38 gr), blijf dan 2 weken thuis en zorg dat u zo min mogelijk contact met anderen hebt. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijgt u koorts (meer dan 38 gr) en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan 112 of de huisarts. In Spanje kunt u 112 bellen en zal de ambulance-arts de test bij u afnemen. In Nederland zal de huisarts de GGD inlichten en deze komt U zo nodig thuis testen.
Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.