Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

16e-Eeuwse leenboeken maken reis door de tijd

Het voelt voor mij soms als een reis door de tijd in Brabant, zodra ik me verdiep in de aanwinsten die bij ons een plek vinden. Neem de 16e-eeuwse leenboeken van Echternach, daarin staan veel interessante historische gegevens over Bakel en Gemert. De geschiedenis begint bij bisschop Willibrord, die in 695 aartsbisschop van de Friezen wordt en drie jaar later de Abdij van Echternach sticht.
 
Echternach gaf vanouds diverse van zijn bezittingen en rechten in leen uit aan particulieren en instellingen. Een rentmeester hield het beheer van deze leengoederen keurig bij in leenboeken.
Deze historische parels waren tot voor kort in particulier bezit van de Limburgse familie Heunen. Vanwege het belang van de boeken voor de geschiedenis van Noord-Brabant heeft de familie besloten deze boeken en een 18e-eeuwse Familiekroniek over te dragen aan het BHIC. En daarmee ben ik weer aangekomen in 2021.
 
Margot America, redactie
 
 

Historische hersenkrakers

Houd je van geschiedenis en ben je een kei in puzzelen met oude handschriften? Je kunt beginnen met het ontcijferen van letters en cijfers. Gaat je dat goed af, puzzel dan met woorden en afkortingen. Daarna komt het echte werk, complete teksten. Maar pas op, het is verslavend!  lees meer

Nieuwe bronnen februari online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Een boer die zijn grasland bemest, koeien in een oude potstal en een boerin die vroeg uit de veren is om de koeien met de hand te melken in de wei. Zomaar een greep uit de nieuwe fotocollectie van het Consulentschap voor Akkerbouw en Rundveehouderij, die wij onlangs online hebben gezet. Je waant je echt terug in het Brabantse boerenleven van decennia geleden. Kijk maar eens!" lees meer
 
Joost Hoedemaeckers, beheerder audiovisuele collecties BHIC

Beste verhalen deze maand

Joost Prinsen komt tot rust in de kroeg van Knegsel
Zijn wieg staat in Vught en hij groeit op in Breda. Joost Prinsen heeft nauwe banden met verschillende plaatsen in Brabant. Zijn favoriete plek in onze provincie? De Acht Zaligheden.
Costa del Parasol
"In het Nieuw Borgvliet van de jaren vijftig en begin jaren zestig waren er niet veel welgestelden. Iedereen moest sappelen voor z’n centen, wij ook. Maar er was brood op de plank. Dus wat viel er te zeuren?" (Bijdrage: Jan de Crom)
De brieven van Walter Dürkop
"‘A Bridge too far’ toont de bevrijding van het zuiden van Nederland in 1944 verteld vanuit het perspectief van de geallieerden. Dankzij de brieven van Walter Dürkop aan zijn moeder, kreeg ik een indruk van deze strijd ervaren door een soldaat van de Wehrmacht." (Bijdrage: Marc Busio)
Na de Tweede Wereldoorlog leverden de kruidenier, slager, bakker en de groenteman nog de echte 'huis aan huis'-service. Omruilen kon altijd en het was de plek voor de laatste roddels en nieuwtjes. (Bijdrage: Hans Jordans)
Historisch De Staai verdwenen
Een verbetering van de Maas voor grote afvoeren maakte in Neerloon de onteigening van het café-veerhuis De Staai noodzakelijk. De Staai had een grote aantrekkingskracht door zijn idyllische ligging met een prachtig land- en maaszicht. (Bijdrage: Eric van Eldijk)
Ons Vèrrekes
"'Wè'k aon korre verlies, win ik aon sp`k,' zin ’t boerke, en ie liet z’n vèrreke los in de rog. Het leven van die roze bègskes ging niet altijd over rozen, dat van vèrrekes trouwens ook niet." Cor Dekkers vertelt over de varkens op hun boerderij en zijn bezoek aan de Ujese baggemèrt.
Dokter Immens, zes generaties
Vroeger waren er twee soorten dokters: de medicine dokter en de chirurgijn. De medicine dokter had aan de universiteit gestudeerd en de chirurgijn, die hanteerde het mes en de zaag! (Bijdrage: Sjef van Hulten)
Sinds een jaar of tien promoten ze voedselbossen. Hoe anders was het in de jaren ’50. Toen korenbloem, klaproos en kamille nog tussen het graan stonden en je de lucht nog kon afturen om dat kleine stipje (de veldleeuwerik) te vinden. (Bijdrage: Jan de Crom)
BHIC Nieuwsbrief
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven