DenL Nieuws Support november 2015
www.denl-business-support.nl
Consumentgerichte ondernemers positief over 2016
Ondernemers die rechtstreeks aan de consument leveren, zijn positief over hun omzetverwachtingen voor 2016. Het gaat hierbij om ondernemers in bedrijfstakken zoals de detailhandel, de reisbranche, de horeca en de autosector. Deze voorzien voor volgend jaar allemaal stijgende omzetten. Dit meldt CBS.
Vooral in de detailhandel, onder logiesverstrekkers zoals hotels en vakantieparken en in de reisbranche verwachten ondernemers vaker een omzetstijging dan in andere bedrijfstakken. Zo verwacht per saldo 46 procent van de detailhandelaren meer omzet in 2016, tegenover 28 procent van de ondernemers in het hele bedrijfsleven.
 
Lees verder -->
   
  Daling fallissementen zet voorlopig door
  De gestage terugloop in het aantal bedrijven dat over de kop gaat, zet zich ook volgend jaar door. Volgens kredietverzekeraar Atradius daalt het aantal faillissementen van Nederlandse bedrijven en instellingen dit jaar met 20% en volgend jaar nog eens met 15%.
   
   
  Economie groeit met 0,1 procent
  De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2015 met 0,1 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Het groeicijfer is gebaseerd op een eerste berekening met de gegevens die nu beschikbaar zijn. Export, investeringen en consumptie leveren een positieve bijdrage.
  De economie groeit daarmee voor het zesde kwartaal op rij. Aanvankelijk trok de groei behoorlijk aan. In de afgelopen twee kwartalen echter viel de groei terug en lijkt er min of meer sprake van consolidatie. Inmiddels is de omvang van de economie wel weer groter dan voor de crisis.
   
     
    Opmars van oproepkrachten
    Het aantal banen van oproepkrachten is tussen 2010 en 2014 met een derde gestegen tot 537 duizend. Bij dergelijke banen wordt geen vaste arbeidsduur overeengekomen met de werkgever. Ook het aantal banen via uitzendbureaus nam in deze periode toe, maar de stijging was met 6 procent veel geringer. Het totaal aantal banen van werknemers daalde in dezelfde periode met 2 procent.
     
    Het nieuwe ZZP-contract
    De aandachtspunten
    De nieuwe modelovereenkomsten voor ZZP’ers gaan naar alle waarschijnlijkheid in op 1 april 2016. De eerste ZZP-modelcontracten zijn inmiddels te vinden op de website van de Belastingdienst.

    De weg naar de invoering van de ZZP-modelcontracten, die onder de nieuwe Wet Dereguliering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) vallen, blijkt behoorlijk hobbelig. Eind september werd het besluit omtrent de nieuwe 
    modelovereenkomsten voor ZZP’ers wéér uitgesteld. De nieuwe streefdatum voor de invoering is nu 1 april 2016 in plaats van 1 januari 2016. Als de Eerste Kamer instemt met de wetswijziging. 

    En dan is de oorspronkelijke opvolger van de 
    VAR-verklaring, de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL), al in een eerder stadium verworpen. Deze BGL-module moest de constructie die schijnzelfstandigheid onder ZZP’ers in de hand werkt, beter tegengaan. Nadeel bij deze constructie was dat je als ZZP’er voor iedere opdracht een afzonderlijke overeenkomst moest sluiten. Dat stuitte op brede weerstand en na veel overleg zijn deze modelcontracten voor ZZP’ers tot stand gekomen.
       
      Omzet detailhandel groeit behoorlijk
      De detailhandel heeft in september 4,3 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt CBS.  De stijging is deels te danken aan een gunstigere samenstelling van de koopdagen. Het volume (de verkopen) lag 5,1 procent hoger, terwijl de prijzen 0,8 procent lager waren dan een jaar eerder. Vooral de winkels in non-foodartikelen realiseerden meer omzet. De online omzet groeide in september met ruim 20 procent. 
      September kende dit jaar een woensdag meer en een maandag minder dan vorig jaar. Op een woensdag wordt doorgaans meer verkocht dan op een maandag.
       
         
         
        U kunt ons nu ook volgen via facebook en twitter. 
         
               
         
         
        DenL Business Support B.V. - Jan van der Heydenstraat 45 - 1223 BG Hilversum
        T +31 (0)35 68 34 663 - contact@DenL-Business-Support.nl
         
        Vragen opmerkingen of suggesties? Mail contact@DenL-Business-Support.nl.
        Afmelden: Om uw emailadres af te melden voor de DenLNieuwsbrief! Klik hier !