Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Wapenvergunningen Beers online!

Het BHIC heeft van de gemeente Beers ongeveer honderd aanvragen en machtigingen tot het dragen van een vuurwapen op naam doorzoekbaar gemaakt vanaf het ingaan van de Vuurwapenwet in 1919 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog. lees meer

BHIC in Grave sluit
op 1 januari 2017

De archieven van het Land van Cuijk verhuizen dan naar onze vestiging in ’s-Hertogenbosch. Donderdag 29 december is de laatste dag dat onze studiezaal in Grave open is. lees meer

“Dungense Historiën” voltooit zijn tiende jaargang   

Bij elkaar zo’n 1.096 pagina’s boordevol informatie, toelichtende kaartjes en schetstekeningen, ofwel gemiddeld bijna 110 pagina per jaar. lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Zalf van Oeffeltse paardenaftrekker
In een periode van 100 jaar boog de Bossche rechtbank zich vaak over zaken van kwakzalverij. Eén daarvan ging over de paardenaftrekker Peter Jansen uit Oeffelt. Hij zou in december 1865 iemand zonder daartoe bevoegd te zijn medische hulp hebben verleend. (bijdrage: Geurt Franzen)
Een duik in het verleden in Grave 
Houd je van mooie verhalen, wil je even terug in de tijd en zien hoe het vroeger was in Grave? René Bastiaanse en Marilou Nillesen halen met jou herinneringen op met foto’s, films én een quiz. Noteer 1 december in je agenda!
Belegde boterham met strohulzen
Met een petroleummotor en vier stikmachines begon Strohulzenfabriek Van Beckhoven en Van Iersel in een gehuurd pakhuis nabij de slikbrug hun bedrijf. Het was na de suikerfabriek op Zwartenberg de grootste werkgever in Etten-Leur. (bijdrage: Cor Kerstens)
Staken, net voor Sinterklaas
In november en december 1939 staat de krant “De Stad Oss” vol met Sinterklaasadvertenties. Vrijwel de hele Osse middenstand doet mee. Maar er staan ook heel andere berichten in de krant. (bijdrage: Henk Buijks)
Boxmeerse kleermaker en een beursje met 59 gulden
Willem Hendriks uit Sint Agatha was behalve slechtziend ook nog eens niet de slimste. Die conclusie mogen we 160 jaar later wel trekken. Want was dat nou verstandig, om met een beurs met daarin 59 gulden naar de herberg te gaan? (bijdrage: Geurt Franzen)
Dubbele kruisbestuiving en zoetigheid
“In het bakkersgezin van Grard de Bie en Drika van Kol zijn bijzondere, uitzonderlijke en grappige dingen gebeurd. Zo vonden er verschillende 'kruisverstuivingen' plaats. De eerste daarvan stamt uit 1945”, vertelt Gerard de Bie.
‘Petschoen' slaat veldwachter dood
Het lichaam van Johannes Maas werd op 29 januari 1907 om half negen gevonden in de beek ten westen van Mill, vlakbij de Kerksche Brug. In het weiland waren sporen te zien van een worsteling en er lag een grote plas bloed. Wat was er gebeurd? (bijdrage: Geurt Franzen)
De warung van Aireen
Onze koloniale geschiedenis heeft tot op de dag van vandaag zijn gevolgen. Denk aan een grote groep Javaanse Surinamers die sinds 1890 van het ene continent naar het andere zijn verhuisd. De ondernemende Aireen Tjadikrama vertelt over haar warung (eethuis) in Tilburg en wat daar allemaal aan vooraf is gegaan.
 
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

Wil jij weten hoe deze ‘Horror’ Sint de zware jaren dertig en veertig van de vorige eeuw is doorgekomen? Kijk dan hier lees meer

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen
Volg ons in de online media
Volg ons in de online media
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen