Bekijk deze nieuwsbrief online Nieuwsbrief - 19/12/2024
Fijne feestdagen!

Inhoud nieuwsbrief
SPECIAAL VOOR DE ONDERBOUW
SPECIAAL VOOR DE BOVENBOUW
NIEUWS VOOR IEDEREEN
 
Een woord vooraf door Annemieke Tol, directeur onderwijs
Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s),
 
Graag kijk ik met jullie terug naar de afgelopen weken waarin weer een hoop is gebeurd. De voorlichting richting groep 8-leerlingen was vroeg dit jaar. Onze open dagen voor nieuwe leerlingen waren op vrijdag 22 en zaterdag 23 november 2024. We hebben veel bezoekers mogen ontvangen en er hing een fijne, warme en goede sfeer. Ontzettend leuk om onze leerlingen mogelijk toekomstige leerlingen te zien rondleiden door de school. De huidige leerlingen zijn onze visitekaartjes en kunnen hun ervaringen delen. Daar zijn we erg trots op! Naast de open dagen gingen we ook langs bij basisscholen en hebben we nog open lesmiddagen in het vooruitzicht.
 
Inmiddels wordt de laatste week voor de kerstvakantie afgesloten met een toetsweek en kerstactiviteit. Een bewuste keuze, luisterend naar de leerling om zo echt vakantie te kunnen vieren.
 
Het jaar 2024 is alweer bijna voorbij. Ons strategisch beleidsplan is klaar om zo na de vakantie goed te kunnen starten met het schoolplan. In het nieuwe jaar ontvangen leerlingen en ouders de uitnodiging om mee te denken over waar we de aankomende jaren met ons onderwijs naar toe gaan. Ik hoop je/u te ontmoeten! Mochten jij en/of je ouders het leuk vinden daarover mee te denken en/of zijn er dingen opgevallen die je eerder alvast wilt delen, dan herhaal ik mijn oproep van het vorige voorwoord en waardeer ik het als je mij wilt mailen.
 
We hebben de eerste periode ook te maken gehad met, voor sommige klassen, onrustige basisroosters. Wij hebben een extern bureau gevraagd met ons mee te kijken en ons te adviseren hoe we tot betere roosters kunnen komen en/of mogelijke tegenvallende roosters kunnen verbeteren. Met de analyse en aanbevelingen die we hebben ontvangen in een rapport, gaan we de tweede helft van het jaar aan de slag om zo herhaling te voorkomen.
 
Tenslotte wensen wij jou en je ouders heel fijne feestdagen en een fijne vakantie. In een speciale kerstgroet die we ieder jaar met veel aandacht en plezier maken, staan we daar nog eens in het bijzonder bij stil.
Tot 2025!
 
SPECIAAL VOOR DE ONDERBOUW
Voorlichting overstap naar gymnasium op 7 januari
Zit je in 1h/v of 1 atheneum en gaat het goed op school? Wil je misschien alsnog gymnasium doen? Op 7 januari ben je van 14.30-15.00 welkom in lokaal 232 om hier meer informatie over te krijgen. Mevr. Farnaz Farshadpour, docent klassieke talen, vertelt dan wat het gymnasium inhoudt en hoe je door een half jaar de module Latijn te volgen naar 2 gymnasium zou kunnen.
 
Profielkeuzeavond leerjaar 3 op
5 februari
Op woensdagavond 5 februari is de profielkeuzeavond voor de ouders van alle 3 havo- en 3 vwo-leerlingen. Op deze avond leggen de decanen de nieuwe profielkeuzes en alle mogelijkheden en onmogelijkheden die daarbij horen uit.
 
Dit jaar is er een aantal wijzigingen in de keuzes van vakken waar leerlingen mee te maken krijgen. Het is belangrijk om deze te horen. Ook heb je deze avond de mogelijkheid om voorlichting te volgen over vakken in de bovenbouw die je nog niet kent vanuit de onderbouw. Vakken als Maatschappijwetenschappen, Bedrijfseconomie, Informatica, Kunst, BSM (havo) en de verschillen bij Wiskunde (A en B havo, A, B, C en D bij vwo) zijn voor zowel havo- als vwo-leerlingen nieuw.
 
Wij vinden het belangrijk dat jouw ouders ook weten wat deze vakken inhouden. Voor deze voorlichting kunnen jouw ouders zich vooraf aanmelden via een Google formulier dat in januari gedeeld wordt.
 
In januari geven ook de docenten van de huidige vakken voorlichting over wat hun vak inhoudt in de bovenbouw. Voor leerlingen is er gelegenheid om op een vragenuurtje bij een nieuw te kiezen vak te komen. Wij bepalen hiervoor een moment in januari. Je meldt je hier vervolgens voor aan!
 
Nieuwe ronde basismodules voor leerjaar 1 t/m 3
 
 
Eind januari loopt het tweede kwartaal af en daarmee ook de eerste ronde van basismodules in de onderbouw. Zit je in leerjaar 1, 2 of 3, dan kun je in de week van 13 januari op vrijwillige basis opnieuw een keuze maken. Deze kan vallen op de module die je eerder al hebt gevolgd, maar het is ook mogelijk om een andere module te kiezen. Dit hangt natuurlijk af van jouw behoefte aan extra ondersteuning. Je mentor kan zo nodig met jou meedenken.
 
Het is niet verplicht om een basismodule te kiezen. In het tweede kwartaal heeft ongeveer een kwart van de onderbouwleerlingen een basismodule gevolgd. Hierdoor kunnen we de groepen klein houden en dat maakt het voor de docenten mogelijk om heel gericht maatwerk te verlenen. Leerlingen die niet gemotiveerd en taakgericht zijn, kunnen we uitsluiten als dat het werkklimaat in de module ten goede komt.
 
Nieuwe ronde Discovery-modules
In de week van 3 februari start een nieuw kwartaal van Discovery-modules in leerjaar 1 en 2. Jouw tweede module verschijnt vanzelf in je Magister-rooster. Zorg ervoor dat je je eerste module met een voldoende (of goed) afsluit, want bij een onvoldoende zul je jouw eindproduct in je eigen tijd moeten afronden of herkansen. Met een onvoldoende op je eindrapport voor een van de drie modules kun je nl. niet over naar het volgende schooljaar.
 
Speciaal voor de bovenbouw
Verlofaanvragen voor bijv. bezoek
open dagen hbo en wo
De periode van open dagen, meeloopdagen, proefstuderen en pws-activiteiten is in volle gang! Jouw ouder(s)/verzorger(s) kunnen hier verlof voor aanvragen (leerlingen van 18 jaar en ouder mogen die verlofaanvraag zelf indienen).
 
Dat kan door tijdig een e-mail te sturen naar de coördinator leerlingzaken van de betreffende afdeling (4/5 havo: Frank den Oudsten, 4 vwo: Joris Scholts en 5/6 vwo: Lendy Timmerman).
 
Laat het ons meteen weten, zodra er een datum bekend is (en laat het niet liggen tot de avond van tevoren). Dat geldt ook voor bijvoorbeeld verlofaanvragen in verband met theorie- of rijexamen.
 
We vinden het als school belangrijk dat onze leerlingen zich goed oriënteren op hun vervolgstappen en dragen een gedegen onderzoek binnen het profielwerkstuk een warm hart toe. Het blijft daarbij natuurlijk van belang om zelf steeds een goede afweging te maken met betrekking tot het missen van lessen.
 
Voor meeloopdagen/open dagen en pws-afspraken tijdens toetsweken en/of dagen waarop schoolexamentoetsen staan gepland, is het niet mogelijk om verlof aan te vragen. 
 
Nieuws voor iedereen
Kerstactiviteit op 20 december
Op vrijdagmiddag 20 december begint voor iedereen de kerstvakantie. Deze luiden we graag met alle leerlingen in door middel van een gezellige kerstactiviteit! Jullie hebben met elkaar een gezellig kerstontbijt of een kerstbrunch! School zorgt voor sapjes/drankjes en glazen. Elke klas zorgt zelf voor een verdeling van eten en andere lekkernijen die jullie zelf bereiden of inkopen en meenemen naar school. Veel plezier!
 
 
Geen cijferpublicatie in kerstvakantie
Op zaterdag 21 december start de kerstvakantie voor zowel onze leerlingen als voor onze medewerkers. Dat betekent dat wij in periode van zaterdag 21 december 2024 tot en met zondag 5 januari 2025 geen cijfers zullen invoeren in Magister. Deze weken zijn echt bedoeld ter ontspanning en daar hoort nakijken of het dagelijks controleren van je cijfers op Magister niet bij.
 
Lesvrije dagen, inschuifrooster en eerste rapport
Tussen de kerst- en voorjaarsvakantie zijn er maar liefst drie lesvrije dagen voor de leerlingen. De eerste zit vast aan de kerstvakantie: maandag 6 januari 2025. Ook op dinsdag 28 januari en donderdag 6 februari zijn er geen lessen. De docenten vergaderen dan resp. over het eerste rapport en het nieuwe schoolplan.
 
Van 27 t/m 31 januari geldt het inschuifrooster: er zijn die week lessen van 40 minuten. Hiermee maken we in de middagen tijd vrij voor rapportvergaderingen. Begin februari ontvangen alle leerlingen nl. hun eerste rapport.
 
Minkema Invites: Hanna Bervoets
 
Op 20 januari komt schrijfster Hanna Bervoets naar het Minkema College! In een kleine setting gaat zij in twee rondes in gesprek met leerlingen uit 5 en 6 vwo. Daarnaast leest ze voor uit haar werk en is er ruimte voor vragen van de leerlingen.
 
Deze editie van Minkema Invites is verplicht voor de leerlingen in 5 en 6 vwo en vrij toegankelijk voor alle andere leerlingen, mits je op dat moment geen les hebt.
 
De lezing vindt plaats in de aula van de Minkemalaan en is van 14.20 - 15.05 uur (ronde 1) en van 15.25 - 16.10 uur (ronde 2).
 
Bouwplannen nieuwbouwproject Minkemalaan
De bouw van het nieuwbouwproject BIJ MINK (63 appartementen in 2 woonblokken van 3 en 5 bouwlagen) aan de Minkemalaan is begonnen. Op dit moment worden de voorbereidende bouwwerkzaamheden uitgevoerd. De planning is in overleg met de school vastgesteld om overlast tijdens toetsweken of examens te voorkomen.
 
In de weken 6 t/m 8 (ofwel: van 3 t/m 21 februari 2025) wordt het heiwerk uitgevoerd. Naar verwachting zal dit met enige geluidsoverlast gepaard gaan. Daarnaast is vanwege de veiligheid rondom het bouwterrein de Minkemalaan vanaf april 2025 een jaar lang afgesloten voor alle verkeer vanaf de rotonde. Alleen de hulpdiensten hebben dan nog een doorgang. Zodra meer bekend is over de alternatieve toegangsroute naar onze school zullen we je daarover berichten.
 
Inschrijving Minkema Live geopend
Tot en met maandag 20 januari kunnen havo- & vwo-leerlingen zich inschrijven voor Minkema Live!
 
Heb jij een talent dat jij graag wilt delen op het podium of in een expositie? Schrijf je dan nu in. Het thema is: Into the Future!
 
 
 
Mentoruitjes: heb jij een goed idee?
De mentoren op beide locaties kunnen nog tot 31 januari met hun klas op klassenuitje. Dit uitje wordt bekostigd vanuit de NPO-gelden om de groepsvorming positief te stimuleren. Heb jij (of hebben jouw ouders) een goed idee? Deel dit gerust met jouw mentor!
 
Doe mee aan de olympiades
In januari kan je bij diverse vakken meedoen aan de voorronde van een olympiade! Olympiades zijn een soort vakwedstrijden waarin je leuke algemene vragen gaat beantwoorden over onderwerpen die aan bod komen bij dat vak. Als je hoog scoort bij de voorronde kan je doorstromen naar de landelijke olympiade en als je dan wint kan je zelfs naar de internationale ronde.
 
Het Minkema College is sinds dit schooljaar Olympiadeschool geworden. We hebben het Olympiade Keurmerk ontvangen omdat onze leerlingen bij zo veel vakken mee kunnen doen.
 
Wil jij ook een kansje wagen?
Onderbouwleerlingen kunnen zich opgeven voor de olympiade biologie, natuurkunde en wiskunde, bij een van de docenten van die vakken. Bovenbouwleerlingen kunnen zich opgeven voor de olympiade aardrijkskunde, informatica, natuurkunde, scheikunde, wiskunde en Nederlands. De olympiades vinden plaats in januari; vraag je docent waar en wanneer je wordt verwacht.
 
Geef je op voor een van de
U-Talentactiviteiten
 
Blok 2 van U-Talent komt eraan! De aangeboden activiteiten zijn bedoeld voor leerlingen die geïnteresseerd zijn zich te verdiepen in een onderwerp dat niet of nauwelijks op school behandeld wordt. Of misschien wil je kennismaken met onderwijs zoals dat op een hogeschool of universiteit wordt gegeven. Je hoeft echt geen superhoge cijfers te halen om je aan te melden, als je maar gemotiveerd bent.
 
 
 
Vanuit de MR
Nieuwe bezetting MR
Inmiddels is de MR weer op volle sterkte. Na verkiezing voor de oudergeleding mogen we Barbara Moerkerk-Edens voor het havo/vwo en Anita Aalpoel voor het vmbo verwelkomen in de medezeggenschapsraad. Tevens heeft onder de leerlingen van het havo/vwo een verkiezing plaatsgevonden. Daar is Mohammed Ould-Chikh verkozen. Tot slot mogen we bij het vmbo de leerlingen Amira Lalout en Mas Bouwman welkom heten. Natuurlijk willen wij de niet-verkozen kandidaten danken voor hun belangstelling.
 
Belangrijkste agendapunten
Sinds de zomervakantie hebben we als MR 3 keer vergaderd met de schoolleiding. Naast de jaarlijks terugkerende agendapunten als de overgangsnormen, het examenreglement en de begroting voor komend kalenderjaar, hebben wij ook instemming gegeven aan het strategisch beleidsplan en de plannen voor de subsidies NPO en basisvaardigheden en het aanwezigheidsbeleid voor leerlingen besproken.
 
Verder heeft de roosterproblematiek dit jaar volop onze aandacht gekregen. Voor dit jaar zijn al enige maatregelen getroffen zoals het aanpassen van het rooster en de verkorte lestijden op dinsdag. Om herhaling volgend jaar te voorkomen heeft het bestuur een onderzoek ingesteld waarvan binnenkort de bevindingen worden gerapporteerd. Ook in de MR zal de rapportage besproken worden, net als maatregelen die hieruit voortvloeien. Bij de bespreking van deze onderwerpen proberen wij alle perspectieven en belangen aan de orde te laten komen zodat een afgewogen besluit kan worden genomen. Wij blijven dit proces nauwgezet volgen.
 
Bijna 5.000 bezoekers voor
Open Dag
Met diverse activiteiten in oktober en november hebben we het Minkema College goed op de kaart gezet. Zo was er op beide locaties een informatieavond voor ouders van groep 8, waarbij een (hoofd)rol was weggelegd voor leerlingen.
 
Diverse basisscholen hebben gebruikgemaakt van het aanbod om te chatten (online) of te kletsen (‘live’) met bruggers.
 
De leerkrachten van groep 8 waren eind november te gast om met de brugklasmentoren in gesprek te gaan over hun oud-leerlingen en te luisteren naar een presentatie over de laatste ontwikkelingen op onze scholen.
 
Klap op de vuurpijl was natuurlijk de Open Dag, met een zeer grote belangstelling van in totaal bijna 5000 gasten. Meer informatie
 
 
 
Vooruitblik
Voordat de leerlingen van groep 8 hun keuze maken voor een middelbare school, kunnen zij nog (nader) kennismaken met het Minkema College. Op 5 februari (havo/vwo) en 11 februari (vmbo, mavo/havo) is de Open Lesmiddag, waarop zij twee voorbeeldlessen naar keuze kunnen volgen. Wie het Technasium als optie heeft, is welkom op de Open Technasiummiddag van donderdag 13 februari. De intekening voor beide wervingsactiviteiten opent op 20 januari op onze website.
 
Agenda
 
20/12: Kerstbrunch en begin kerstvakantie
06/01: Lesvrije dag
07/01: Voorlichting overstap naar gymnasium
 
Nieuwsbrief, december 2024 © Het Minkema College. Alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je leerling bent op het Minkema College of staat geregistreerd als ouder/voogd van één van onze leerlingen. 

Wij maken je ouders erop attent dat zij inloggegevens nodig hebben om in Magister de gegevens en resultaten van jou (en broers/zussen) te volgen. Ook het intekenen voor oudergesprekken gebeurt in deze digitale omgeving. Zonder gebruikersnaam en code kan er niet worden ingelogd in Magister. Mocht je ouder de inloggegevens kwijt zijn, vraag dan z.s.m. nieuwe aan via magister@minkema.nl. Ouders ontvangen de inloggegevens éénmaal. Hiermee kunnen zij ook het dossier inzien van een eventueel volgend kind.

Contact adres: Minkemalaan 1, 3446 GL Woerden.
Vragen? Neem contact met ons op.