Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Struin rond in 't Kerstdepot 🎄

We gaan aftellen… nog een maand en 2022 is voorbij. Het was een jaar met tegenstrijdigheden en onzekerheden. Gelukkig zorgt de kerstman voor wat afleiding en verlichting nu de feestdagen er aan zitten te komen. De collega’s van de studiezaal ontdekten namelijk dat hij ons archiefdepot compleet op z’n kop heeft gezet, versierd en opnieuw heeft ingericht (en niet zo’n beetje ook!)
 
Morgen start officieel de adventmaand. Vanaf die dag voegt zijn 'Kerstdepot' in aanloop naar Kerst speciaal voor jou een verrassing toe aan elke dag. Vergeet dus niet élke dag een laatje van onze depotkasten open te trekken en ontdek de magische momenten in het verleden van Brabant. Geniet ervan deze maand!  
 
Margot America, redactie
 

Ontdek hoe de milieubeweging in Brabant zich heeft ontwikkeld

Brabant kent meer dan 100 lokale natuur- en milieuorganisaties en samen met de Brabantse Milieufederatie (BMF) vormen zij de milieubeweging in Brabant. Onlangs heeft BMF haar archief aan ons overgedragen. lees meer

Nieuwe bronnen oktober online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer

Beste verhalen deze maand

Een wieg uit Geldrop
In het Hildo Krop Museum, ondergebracht in de fraaie villa 'Rams Woerthe' in het Overijsselse Steenwijk, staat een houten wieg met het opschrift 'Geldrop - Van Kimmenade - 16 juni 1932 fecit Hildo Krop'. Welk verhaal schuilt er achter dit meubelstuk?
Halverwege de Tweede Wereldoorlog raakt de 25-jarige Kaatje samen met een groot deel van haar gezin verstrikt in een moeilijke situatie. Hoe ver is zij bereid te gaan in een tijd vol onzekerheid en wanhoop? (Bijdrage: Tycho Zuidervaart)
Nood breekt wet in oorlogstijd: meisjes plegen diefstal
Wat zou jij doen als je plotseling op straat wordt gezet? Je hebt niks om jezelf te voorzien en hebt dringend geld nodig. Drie meisjes wisten het wel. (Bijdrage: Marieke de Klein)
Het monster op onser woninge Die Haghe genoempt buyten Eyndhoven
Aan het begin van de vijftiende eeuw drong in Brabant een wijd gevoelde onvrede op over de wijze waarop de priesters zich kweten van hun sacramentele bedieningen. Die wekte aanstoot. (Bijdrage: Gerard Strijards)
De winkel van dikke Cis
Aan de Grote Berg nummer 49 in Eindhoven stond vroeger een snoepwinkeltje, de "Winkel van Dikke Cis". Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van zijn moeder schreef Frans erover. Met zijn beschrijving kun je het winkeltje bijna uittekenen. (Bijdrage: Frans van der Sommen)
Hoewel hij volgens de rechtbank 'niet ongunstig' bekend staat in de gemeente, noemt de veldwachter hem toch 'de schrik van de jeugd': Engelbertus Wilhelmus van Schaijk, ook wel bekend als Willem. (Bijdrage: Roxanne Lokin)
Het is zondag 25 mei 1941 als politieagent Hermanus Feldkamp een huis aan de Mikkeldonkstraat in Oss binnenstapt. In de woonkamer ligt Johanna opgebaard. Er gaan geruchten dat zij is overleden aan de gevolgen van een illegale abortus. (Bijdrage: Sterre Schlink)
Ze noemen dit gebouw, dat nu op het terrein Strijp-S geheel is ingericht voor andere doelen, om voor de hand liggende redenen het 'Klokgebouw'. Ooit was het de Röntgenfabriek. (Bijdrage: Gerards Strijards)
"Werken bij Mars in Veghel of Jansen de Wit in Schijndel: in de jaren zestig kwamen de eerste ‘knappe mannen met donkerkrul haar’ naar Brabant, vertelt expert Nadia Bouras. Maar binnen een decennium veranderde er veel. Dit en meer in de podcast over gastarbeiders in Brabant: Van Fez naar Veghel." lees meer
 
Marilou Nillessen, host van de podcast Het geheugen van Brabant
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven