Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Laten we digitaal in verbinding blijven! ❤️

Beste lezer,
 
Hoe gaat het met u? Hopelijk treft mijn e-mail iedereen in goede gezondheid.
 
Mijn collega’s van het BHIC en ikzelf raken al een beetje gewend aan het werken vanuit huis. Onze studiezalen zijn gesloten, maar onze digitale dienstverlening draait op volle toeren! In deze nieuwsbrief geef ik tips hoe u daarvan optimaal gebruik maakt.
 
Ik hoop zo, ondanks de fysieke afstand, dat we samen toch digitaal in verbinding blijven. Daarom hebben we nog een aantal mooie verhalen voor u geselecteerd, vele trouwens geschreven door andere lezers. En tot slot speciaal wat tips om iets creatiefs én educatiefs samen met uw (klein)kinderen te doen!
 
Blijf zelf gezond, en zorg goed voor de ander.
 
Margot America, redactie

Chat met archivarissen

Op onze website zit dagelijks van 10.00-16.00 en van 19.00-22.00 uur een archivaris voor u klaar via chat. Nu óók op maandag- en vrijdagmorgen! Voor al uw vragen over vroeger. lees meer
 

Scannen op verzoek

Archiefstukken ouder dan 100 jaar kunnen we nog steeds gratis voor u scannen. Zolang wij ondanks alle maatregelen en beperkingen nog in ons depot en bij onze scanners mogen, scannen we voor u. lees meer

Stamboomforum

Heeft u een genealogische zoekvraag? Of een stevige puzzel in uw stamboom? Op ons forum zijn veel mede-onderzoekers actief die een ander graag een handje helpen. Doet u mee? lees meer

E-mail en sociale media

We zijn nu niet telefonisch bereikbaar, maar vragen kunt u ook altijd stellen via vragen@bhic.nl en de sociale media: Twitter en Facebook. Ook vanuit ons thuis helpen we u namelijk graag. lees meer

Hilde: "Gelukkig kun je thuis ook veel beleven!"

"Zit u noodgedwongen thuis en zoekt u een nuttige en leuke klus om aan te werken? Wij hebben twee interessante vrijwilligersprojecten! U kunt meehelpen met het invoeren van gevangenisregisters of bevolkingsregisters. Dat kan thuis via internet, zo vaak of lang als u wilt. Lijkt het u wat? Stuur mij dan een e-mail (hetvolk@bhic.nl) en ik help u graag op weg!lees meer
 
Hilde Jansma, studiezaalmedewerker BHIC
BHIC Nieuwsbrief

De mooiste verhalen deze maand

Sint-Anneke, Sint-Anneke, geef me toch een manneke
Jaarlijks tegen eind juli maakt de Koolwijk in Oss zich op om in en rondom de kapel het Sint-Annafeest te vieren. De heilige Anna is vooral populair bij vrouwen die de ware nog niet hebben gevonden. (Bijdrage: Henk Buijks)
Dokter Kanters gaat strijd aan met besmettelijke ziekten
In 'Ode aan de Brabander' maken we dit keer kennis met dokter Kanters (1883-1966), die zich met ziel en zaligheid inzet voor een betere gezondheidszorg in Grave en Reek, én daarbij ook nog eens de strijd aan gaat met besmettelijke ziekten.
Lieve Heertje geef mooi weertje
"Wie kent dit gebedje nog? 'Lieve Heertje geef mooi weertje, geef mooi dag dat het zonnetje schijnen mag.' In onze kindertijd direct na de Tweede Wereldoorlog werd ons dit aangeraden, zodat we toch op stap konden als het regende. En werkelijk het hielp nog ook." (Bijdrage: Jo van der Sloot)
Geboren in 1906 in Brabant maar het grootste deel van zijn leven werkzaam in Sumatra. Mariëtte van Riet wees ons op het bijzondere en indrukwekkende levensverhaal van Ezechiël Vergeest: van jongetje uit Beers tot Engel van Birma.
Geneviève zocht haar leven lang naar vader
Geneviève Bordier (1943) was trots op haar vader, want Maurice Bordier had tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn leven gegeven voor de vrijheid van anderen. Hij vocht als vrijwillig luchtmachtsoldaat tegen de Nazi's, die Europa onder de voet hadden gelopen. Zij was nog maar een peuter toen hij crashte. (Bijdrage: Piet Snijders)
Puntenkaart, zonder natuurkennis
"Ouders werden tijdens het schooljaar driemaal op de hoogte gebracht van de resultaten van hun kind. De rapportcijfers waren de uitkomst van het samenspel tussen leerkracht en leerling. Enkele dagen voor de vakantie kregen we op de lagere school de puntenkaart, het rapport..." (Bijdrage: Rini de Groot)
Foto van een levenslange vriendschap
Halverwege de vorige eeuw komt Bernhard Unger als jonge jongen voor het eerst naar Schijndel, om aan te sterken. Als een soort Duitse variant van een ‘bleekneusje’ verblijft hij bij Christ Hellings én hij ontmoet Albert van Kaathoven. Die ontmoeting leidt tot een levenslange vriendschap.
Het heilig bruurke van Megen
Jan Witte werd op 25 juli 1868 in Hoorn geboren. Dertig jaar later, kwam hij als broeder Everardus bij de Franciscanen in Megen terecht. Hij stond daar bekend om zijn intensief gebedsleven, zijn aandacht voor de armen en vooral zijn talent voor luisteren, bemoedigen en troosten. (Bijdrage: Rien Wols)

Tip voor thuisblijvers: De Wandeling is terug!

Tussen 1998 en 2005 namen René Bastiaanse en cameraman Léon wekelijks 400.000 kijkers mee op pad langs de mooiste plekjes van Brabant. Alle 240 afleveringen kun je nu online terugkijken: www.dewandeling.tv
BHIC Nieuwsbrief

De leukste tips voor kinderen

BHIC Nieuwsbrief
 
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven