Nieuwsbrief | jaargang 33 | no 332 | september 2019
 
 
 
Het blauwe uur

14 september t/m 13 oktober

Het werk van Carien Vugts en Lisa Couwenbergh kent, ondanks dat zij beiden een sterk eigen beeld idioom hebben, ook een aantal overeenkomsten.
Hun werk begeeft zich vaak tussen het 2- en het 3-dimensionale en soms ook grijpen beide dimensies in elkaar. Daarnaast spelen aan de natuur ontleende vormen een rol maar er is ook een voorkeur voor gecultiveerde vormen. Het werk van beide kunstenaars heeft een vervreemdende ondertoon. Tenslotte verbeelden zij allebei de schemering, wanneer alles niet meer helemaal duidelijk is en gevoelens van surrealisme en lichte melancholie, overheersen.
In deze tentoonstelling zullen hun werken op een subtiele manier elkaar vinden en samen een nieuw tijdstip op de dag creëren. 
Carien Vugts won vorig jaar de Kunstliefdeprijs waarvan deze tentoonstelling een onderdeel is. Zij nodigde Lisa Couwenbergh uit om samen het concept voor de tentoonstelling te realiseren.
Opening: Zaterdag 14 september 16.00 uur 
Tijdens het Uitfeest op 15 september is er werk van Carien Vugts te zien in een van de zeecontainers op het Domplein, bij Art Utrecht. Carien maakt speciaal voor deze gelegenheid een nieuw werk. Dus kom vooral een kijkje nemen! 
 

Podiumavond 'Het blauwe uur'
 
26 september 20.00 uur

Podiumavond in het teken van de tentoonstelling. Henk Logman, galeriehouder van Logman Gallery, en tevens onze buurman, zal in gesprek gaan met beide kunstenaars over hun werk en achtergrond. 
*Ingang via de Lange Jufferstraat 2
 
 
 
Uitfeest Art Utrecht op het Domplein
 
In het weekend van 14/15 september wordt het nieuwe culturele seizoen weer ingeluid. Art Utrecht presenteert op zondag 15 september in 17 zeecontainers op het Domplein, wat Utrecht allemaal te bieden heeft aan beeldende kunst. Galeries, Art Spaces en Musea zijn vertegenwoordigd. Een selectie van beeldend kunstenaars die dit jaar afstudeerden aan de HKU presenteren zich in het Pandhof.
Speciaal dit jaar is dat het nieuwe onderdeel Art Utrecht / Artists wordt gelanceerd.
Download hier het programmaboekje met het volledige programma van het Uitfeest.
 
 
 
 
 
 
 
Lancering Art Utrecht / Artists
 
Tijdens het Uitfeest wordt de het nieuwe onderdeel van de site Art Utrecht gelanceerd; Art Utrecht / Artists, dé site met professionele beeldend kunstenaars uit stad en provincie Utrecht. Een nieuwe overzichtelijke en functionele site, voor kunstliefhebbers, verzamelaars, curatoren en iedereen die belangstelling heeft of op zoek is naar kunstenaars uit Utrecht en omgeving.
In de container van Art Utrecht staan beeldschermen klaar waarop je vast een kijkje kan nemen.
 
Kunstenaars kunnen zich aanmelden voor de volgende ballotage, stuur voor info en aanmeldvoorwaarden een mail naar artists@artutrecht.com
 
 
VERWACHT Programma najaar o.a.:
 
 
19/10 - 17/11 Schepsels & Creaturen - bijzondere wezens in de kunst met o.a.
 
Anne Forest, Annï Mertens, Elisabeth Kaldeway, Ine van der Horn, José van Kleef, Remy Habets
 
 
20/10 -  Culturele Zondag / Alles Kids - Schepsels & Creaturen
 
Schepsels en creaturen tekenen voor kinderen en ouders met een grote fantasie!

 
23/11 - 29/12  Present, Kunst & Design voor de feestdagen
 

 
 
In Memoriam Couzijn van Leeuwen 1959 - 2019
 
Deze zomer overleed Couzijn van Leeuwen. Hij was een begenadigd en gedreven kunstenaar en bijzonder mens. Hij werkte veelal met papier en karton en recycle materiaal en had een ongebreidelde fantasie. Hij ontwierp en maakte ook o.a. de poorten naar de museumtuin en vele andere werken voor het Centraal Museum
 
Hij nam deel aan het door Kunstliefde georganiseerde UtrechtDownUnder in de gevangenis in 2015 en beplakte een cel volledig met silhouet-figuren. Het was een wervelende wereld die je binnentrad, van kooien en vogels, gevangenen en mensfiguren, allen zwevend en tegelijkertijd gevangen in deze kleine ruimte. Aan het begin van deze videoimpressie zie je hem aan het werk. Ook was dat jaar in de gevangenis tijdens UtrechtDownUnder het werk te zien van de 5 winnaars van de Boellaardprijs 2013, waaronder dat van Couzijn van Leeuwen.
 
In 2017 waren o.a. zijn fantastische 'Schillenbeesten' te zien in Kunstliefde in de tentoonstelling The Art of Nature, The Nature of Art. Peter Paul van der Houven maakte toen dit videoportretTijdens de podiumavond was het publiek aan zijn lippen gekluisterd. Vol enthousiasme vertelde hij over zijn werk en inspiraties, het werd laat die avond. 
 
Met Couzijn van Leeuwen heeft de stad en de kunstwereld een groot kunstenaar verloren. 
 
 
Stand van zaken Boellaardfonds - Kunstliefde

Kunstliefde is in gesprek met het Boellaard Fonds om te kijken naar een oplossing in het huur geschil. Helaas kunnen we daarover nog niets berichten en hebben we nog geen zicht op de uitkomst daarvan. Binnenkort hopen wij meer en beter nieuws te kunnen melden. Intussen gaan wij door met onze programmering en ontvangen je graag in het pand aan de Nobelstraat 12A.


Draag je Kunstliefde een warm hart toe? word dan kunstlievend of kunstenaarslid. Voor kunstenaars is er een ballotage.
 
 
 
 
 
Kunstliefhebber? Lid worden of schenken? Uw bijdrage is ontzettend welkom 

Ieder jaar worden er kunstenaars en kunst-liefhebbers lid van Kunstliefde.
Daar zijn we heel blij mee! Graag ontvangen we je in de prachtige tentoonstellingsruimte aan de Nobelstraat waar Kunstliefde sinds 1939 huist. Ook bedrijven zijn van harte welkom om ons te ondersteunen.

Door lid te worden maak je deel uit van éen van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen, maar wel eentje in een hedendaags jasje! Je draagt bij aan ruimte voor kunst en kunstenaars in Utrecht en uit de rest van het land. 
Voor kunstenaars is er een ballotage, zie voor aanmelden en voorwaarden onze website.

Een schenking of donatie is ook van harte welkom. Kunstliefde is een culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Giften aan culturele instellingen zijn voor 125% aftrekbaar. Kijk hier voor meer informatie over ANBI.


Studenten van de HKU Kunst & Economie ontwikkelden voor Kunstliefde deze serie campagnebeelden

 
Kunstliefde biedt een podium en ontmoetingsplaats voor kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers uit Utrecht en de rest van het land. Opgericht in1807, zijn we één van Nederlands oudste kunstenaars- genootschappen met meer dan 130 kunstenaarsleden en ca 100 kunstlievende leden.
In de prachtige presentatieruimte aan de Nobelstraat is een wisselend programma van ca 10 tentoonstellingen per jaar te zien waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jong talent. Het project De Belofte voor recent afgestudeerde kunstenaars, vormt een springplank voor jong talent. Ook organiseert Kunstliefde de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder.

Kunstliefde is mede-initiatiefnemer van Art Utrecht, het platform voor beeldende kunst in Utrecht, welke in samenwerking met galeries en musea, de zichtbaarheid van kunst en kunstenaars in Utrecht wil vergroten. Art Utrecht organiseert ook ieder jaar Art Meat, het netwerk-event voor professionals in de Utrechtse kunstsector.
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 EN Utrecht | mail@kunstliefde.nl | (030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur

Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven / Gegevens wijzigen