Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Archief stad Grave nu online (225.000 scans) 

Soms afgebrokkeld, of zwartgeblakerd en af en toe nauwelijks leesbaar... Toch is het gelukt om haast alle archiefstukken van het oude stadsbestuur Grave (1290-1810) na een intensieve cosmetische ingreep te digitaliseren. Je kunt dit eeuwenoude archief nu - meer dan twee eeuwen later - online raadplegen. lees meer

Welk rapportcijfer geeft u het BHIC? 

In 2017 gaf u ons een 8,2. Daarop waren we erg trots. En we hebben hard gewerkt aan het verbeteren van onze dienstverlening: gratis scannen op verzoek, veel nieuwe bronnen online, uitbreiding chatservice enz. Welk cijfer geeft u ons dit jaar? lees meer

Nieuwe bronnen september

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. Ook deze maand weer in een overzicht melding van alle bronnen die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Hoe vaak gebeurt dat nou? Dat je te midden van honderden archiefstukken uit het oude archief van de stad Grave, dit juweeltje uit 1473 vindt... Een brief, geschreven door Karel de Stoute, hertog van Bourgondië, waarin hij zich voorstelt als de nieuwe heer van het vestingstadje. Kijk maar snel." lees meer
 
Lisette Kuijper, Studiezaalmedewerker BHIC
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Om een verloren rondje
Ze waren in herberg Kroes in Breda een partijtje biljart aan het spelen met anderen op 7 februari 1883: de 32-jarige Dirk van Leeuwen uit Teteringen en de 29-jarige Bredanaar Adriaan de Dreu. Dirk verloor het spelletje en moest dus een rondje betalen. Maar dat vertikte hij. “Wanneer sluit de herberg? Dan zal ik ze wel krijgen…” (Bijdrage: Klaas de Graaff)
Spetterend briefje van de pastoor
Waarom trouwen er zoveel mensen op die ene dag: 13 februari 1836? Misschien was het de pastoor in Uden wel niet duidelijk, en maakte hij daarom snel een aantekening van de twaalf trouwlustigen van die dag. Met een grillige ganzenveer, dat is wél duidelijk.
De rijdende rechter... in 1642!
In onze collectie kaarten en tekeningen zit een mooie ingekleurde kaart, die onderdeel is van een langlopend procesdossier. Het lijkt een perfect klusje voor mr. John Reid, onze ‘rijdende rechter', maar die was er in die tijd nog niet bij. De Raad van Brabant wel en daarom boog die zich over de zaak van de omgehakte eik. De tekening geeft een prachtig beeld van het Meierijse boerenlandschap in de 17e eeuw.
Het was bitter koud op 5 december 1925. Maar niet te koud voor een borrel, vonden de wever Nard Ouwens en zijn vriend Tinus Boeijen. Om twaalf uur verlieten ze samen met Hannes Hartogs de kroeg en liepen ze naar hun huizen, totdat ze geschreeuw hoorden en ze Hannes bloedend in de sneeuw zagen liggen. In plaats van hem te helpen liepen ze gehaast door. (Bijdrage: Klaas de Graaff)
"In reepjes gesneden gebakken aardappel": 150 jaar friet op ons bord
Het zou zijn begonnen op de kermis in Breda; daar zou 150 jaar geleden het eerste frietje zijn verkocht. Hoewel we het nu niet meer kunnen wegdenken uit ons dagelijks bestaan, lezen we in 1924 in de Graafsche Courant de verbazing van de journalist over deze ‘nieuwe vermakelijkheid’.
De rozenkrans van Tùtje
In de Achterhaag woonde Tùtje, een alleenstaand vrouwke. Ze ging altijd naar de kerk als er een begrafenis was en dan beloofde ze de nabestaanden een rozenkrans voor de overledene te bidden. Ze kreeg dan wat toegeschoven. Iedereen wist dat ze die belofte niet nakwam en daar zou ze flink voor boeten. (Bijdrage: Martien van Dooren)
Hondje Tommie zet Duitsers op het verkeerde been
Negentien jaar is soldaat Donald Oliver Mills als hij in 1943 boven Eerde uit een B17 springt. De bomen breken zijn val, en hij weet weg te komen. De 8-jarige Piet Vissers ziet het gebeuren. Plots ontstaat er tumult bij de Duitse soldaten. "Dat kwam omdat buurtgenoot Toon zijn hondje riep: Tommie!", vertelt Vissers.
Bloedig tafereel na de bloedprocessie
De Schijndelaar Jan Lambrecht Wouterssoen heeft de dagelijkse zorg voor vrouw en kinderen en probeert als ‘arme ambtsman’ aan de kost te komen. Hij stuurt een verzoekschrift in en verklaart daarin dat hij eigenlijk nog nooit iets misdaan heeft. Dat onberispelijk gedrag wordt echter geschonden. En nog wel na de ingetogen bloedprocessie. (Bijdrage: Henk Beijers)
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Zat een van jouw voorouders ook achter tralies? Bekijk de online gevangenisregisters en kom veel te weten over hun gedrag en uiterlijk. Kijk hier

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven