Innehåll
 
- Värdet av friskvårdsbidrag
- Friskt ledarskap
- CSR
- Klättra på väggarna
- Pimpa med pepparkaka

Om Personbästa AB
 

Personbästa AB startades 2009 och drivs av Jan Tern. Målet är att utveckla företag, lag och individer, genom föreläsningar, böcker, utbildningar och fystester. 
 
Jan är rankad som en av de fem bästa föreläsarna inom hälsa/stress av tidningen Konferensvärlden.

 
Klicka på bilderna för att se några roliga videoklipp. Denna månad är temat barn och inlärning.
 
 
Lyssna på tränaren
 
 
Det är inte alltid lätt att vara lärare
 
 
 
Citat 
 
 
Focus on being productive instead of busy.

Tim Ferris
Har du använt ditt friskvårdsbidrag?
 
 
När jag utvecklade friskvården på Volvokoncernen märkte jag att det var många som inte tog ut sitt friskvårdsbidrag. Jag kunde inte förstå varför, då det är pengar som företaget lägger i händerna på alla anställda för att de ska investera i sin egen hälsa. Under två år gjorde mina hälsocoacher och jag aktiviteter som ökade uttaget med 53 procent. Enligt Skatteverket kan det användas till väldigt mycket mer än bad- och gymkort. Fotvård, bågskytte och tobaksavänjning är bara några exempel se hela listan av godkända aktiviteter.
 
Ibland fick jag höra att bidraget används bara av dem som redan är aktiva, då brukade jag svara: Vad bra att vi uppmuntra den gruppen att fortsätta sköta sin hälsa. I ett hälsonätverk som jag är med i visade ett företag att de 300 (av 900 anställda) som var mest intresserade av sin hälsa, i snitt hade två sjukdagar färre. De andra 600 stod för 1200 extra sjukdagar. En dags korttidsjukfrånvaro beräknas kosta tio procent av månadslönen, det är alltså en extra kostnad på tre miljoner för detta företag. Vad hade hänt om man istället investerat dessa i proaktiv friskvård och hälsa? Vill du få bättre ekonomi och arbetsmiljö på din arbetsplats läs nästa punkt om vår senaste kurs.
 
Kurs: Utveckla dig som chef och vinn massor 
 
Ett friskt ledarskap handlar om att se varningstecken på sjukdom och skapa en miljö där dina medarbetare mår och presterar bra. Hur mycket skulle ditt jobb underlättas och hur mycket bättre resultat skulle du och ditt företag eller organisation prestera med ökad arbetsglädje och friskare personal? 
 
Det är inte helt lätt att uppnå detta, men å andra sidan inte heller så svårt att få till en förbättring att du inte har tid att satsa en halvdag (den 24 januari) för att skapa rätt förutsättningar för ert bästa resultat framöver.
 
24 januari 8.30 - 12.00 ger Personbästa en kurs i Göteborg, där du får ta del av casebaserad scenarion för att lära dig hitta varningssignaler innan dina medarbetare drabbas av utmattningssyndrom eller annan ohälsa. Du får tips på hur du via rätt kommunikation och handlingar skapar en arbetsmiljö där dina medarbetare gladpresterar oftare.
 
Kan kursen bara spara in två sjukdagar (totalt, inte per medarbetare) under hela 2017 är den betald många gånger om. För mer info skicka ett mail till kontakt@personbasta.se och skriv "Friskt ledarskap" i ämnesfältet eller ring Jan Tern på 0768-147080.
 
 
CSR - Nattvandrarna och Giving People
 
 
Snart är det dags att summera året och för varje såld bok går det några kronor till Vi-skogen i Afrika. Under årens lopp har vi tack vare dig som kund hjälpt till att plantera flera tusen träd. Jag ser det som en del i Personbästas arbete med CSR (Corporate Social Responsibility). I år har Personbästa också gett till bidrag till Nattvandrarna och Giving People.
 
 
 
Klättra på väggarna
 
 
Låt uttrycket klättra på väggarna bli något positivt som dessutom gör dig starkare. Klicka på bilden för att starta videon.
 

Pepparkakor i mat
 
 
Okej, recepten du får här brukar vara av det nyttigare slaget så att förespråka pepparkakor i maten kanske känns konstigt. Samtidigt vill jag få dig att tänka i nya banor och gärna följa säsongen. Nu är det bl.a. säsong för grönkål, vinteräpple olika rotfrukter, men också sharon och pepparkakor :-). En dag när jag hade kokat quinoa för att göra en sallad funderade jag på hur den skulle smaka om jag hade i sharon och pepparkakor.
 
Så hur smakade det med pepparkaka i maten då? Det gav en god touch till salladen och en känsla av krispighet. Att använda den i en varm sallad rekommenderar jag dock inte eftersom den blir alldeles mjuk.
 
Nästa månad lovar jag att det ett "riktigt" recept som är både gott och nyttigt.
 
Skapa en bra dag,
 
Jan Tern
 
Vi hörs om en månad i nästa månads nyhetsbrev.
 
Vill du kontakta mig når du mig på något av följande: Tel:0768-147080 eller
Personbästa Förlag & Event AB 
www.personbasta.se