Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Dolblij met rapportcijfer 8.2 van bezoekers! 

Aan de tevredenheid en mening van onze gebruikers wordt grote waarde gehecht. Daarom nemen we iedere twee jaar deel aan de Kwaliteitsmonitor Dienstverlening. De waardering en betrokkenheid die uit de uitkomst spreekt is enorm. Daarvoor willen we iedereen ontzettend bedanken. lees meer

Meer dan 151.000 archiefdossiers van Brabantse bedrijven toegankelijk 

Wist je dat een groot deel van het historische handelsregister van de Brabantse Kamers van Koophandel en Fabrieken online doorzoekbaar is? Je kunt zoeken op bedrijfsnaam, datum van opheffing etc. lees meer

Eeuwenoude rekeningen, koorboeken en familiewapens online

Dit jaar viert het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap zijn 700-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan opende deze week de tentoonstelling ‘Geloven in vriendschap’ in het Noordbrabants Museum. Heb jij al eens gebladerd in de ruim 18.000 bladzijden tellende rekeningen, of gesnuffeld in hun rijk geïllustreerde koorboeken en wapenboeken? lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Meriken ziet het licht (weer)
Vijf dagen lang was Meriken stekeblind, maar dan gebeurt er niets minder dan een wonder... In het notariaat van Jan van den Heuvel uit Sint-Oedenrode ontdekte onderzoeker Wim Jaegers een wel heel bijzonder verhaal uit 1661.
Molenstraat 1 in Mill
Een berichtje van ons in de Koerier Mill trok de aandacht van Wim Verbruggen. We zochten naar het verhaal achter de foto van (dachten wij) de pastorie in Mill. Wim kende het pand goed, heel goed zelfs. Dat was niet de pastorie maar de Groote Prins, zijn ouderlijke huis. (Bijdrage: Wim Verbruggen)  
Moeder klimt in de pen voor zoon
Als de 23-jarige Ludovicus stomdronken door de binnenstad van Den Bosch heeft gezwalkt, maakt zijn moeder zich grote zorgen. Zou haar zoon nu als crimineel door het leven gaan? Moeder Anna Elisabeth de Gruijter klimt voor de zekerheid in de pen. (Bijdrage: Henk Beijers)
Vaders neuswarmer en wieroken
In de Gouden Eeuw genoot de mensheid van snuiftabak en van tabak in een Goudse, aardewerken pijp. Later kwamen de sigaret, de sigaar, de pijp of tabak om te pruimen. Op tafels stonden talrijke glaasjes gevuld met rookwaar... Terug naar de tijd dat roken heel gewoon was. (Bijdrage: Rini de Groot) 
 
Toon Moors reed elke ochtend naar het station van Boxmeer om zijn wagen te laden en pakketten te bezorgen in Boxmeer. Ook zijn knol Bobby herinnert Henk zich levendig, vooral wat er gebeurde wanneer het beest zijn blaas leegde. (Bijdrage: Henk de Best)
Kleine Sjang schiet opzichter Well dood
Jacobus Jacobs (1859-1909) kwam uit Groesbeek en hield er naast zijn beroep als bezembinder een levendige stroperspraktijk op na. Hij verschalkte regelmatig op illegale wijze menig haas en ree. Zijn bijnaam luidde ‘Kleine Sjang’. (Bijdrage: Geurt Franzen)
Wandelen door Cuijk met oude pentekeningen en foto’s
Tot 1949 woonde Tiny naast Café Royal in de Grotestraat. Daar was op de 1e verdieping de Caecilia-zaal, waar hij soms knettergek werd van de hit: "Louise, zit niet op je nagels te bijten" van Lou Bandy, die door het plafond in hun slaapkamer klonk. (Bijdrage: Tiny Holtmeulen) 
Leendse weduwe blijkt strijdlustige dame
Stel je bent weduwe in de achttiende eeuw, je woont in Leende en wordt lastiggevallen door een scheldende jongeman voor je deur. Je dient een klacht in bij de drossaard, maar die doet daar helemaal niets mee. En dan wil die scheldende jongen ook nog eens ongewenst aan je dochter gaan zitten... (Bijdrage: Henk Beijers)
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Jannie is een trouwe gebruiker van ‘Wat staat daer?’, deed mee aan ons gebruikersonderzoek en won daarmee een prijsje.
En heb jij de laatste tijd ook nog het lezen van oud schrift geoefend? Probeer maar eens!

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven