Cuba                          
15 maart 2015
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2. 25 jaar Stichting Glasnost in Cuba (deel 8)
 3. NPO: serie over de Spaans-Amerikaanse oorlog
 4. Rechtstreeks telefoneren gaat weer tussen VS en Cuba
 5. Het dichterlijk communisme van Neruda
 6. Filmspecial Cuba in Tilburg
 7. Cubaanse film op Movies that Matter Filmfestival
 8. Cubaanse predikant zonder proces opgesloten
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie!
In deze CubaTips veel historische informatie, o.a. over de Spaans-Amerikaanse oorlog, het communisme van Pablo Neruda en het achtste deel van de serie over de Stichting Glasnost in Cuba.
 
Verder aandacht voor het Movies that Matterfestival van Amnesty International met een Cubaanse film op het programma. Het is wel wonderlijk dat hierbij nergens vermeld wordt dat deze film Retour a Ithaque in Cuba slachtoffer van de censuur werd. Hoewel aangekondigd voor vertoning op het Filmfestival van Havana ging dit op het laatste moment niet door.

Wij wensen u veel plezier met deze aflevering van de CubaTips.
 
2. 25 jaar Stichting Glasnost in Cuba (deel 8)
Van verschillende kanten is ons gevraagd iets meer te vertellen over het ontstaan en de achtergronden van de Stichting Glasnost in Cuba. Zoals in onze vorige zeven nummers werd gemeld bestaan we dit jaar 25 jaar. 
 
Reis
De Stichting is in de steigers gezet in 1989 na een reis van Kees van Kortenhof en Annelies Lemmers naar Cuba en vervolgens juridisch opgericht op 18 april 1990. Het doel was en is steun te verlenen aan de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.

Ballingen
De Stichting is vanaf het begin door verschillende Castro-aanhangers in een verdachte hoek geplaatst. Zo suggereerde Jos Teunissen in het kerkelijk blad Hervormd Nederland (19 juli 1997), dat de 'Stichting Glasnost in Cuba steun verleent aan organisaties van Cubaanse ballingen die vanuit Florida het regiem van Castro proberen omver te werpen.' Een andere onverbeterlijke Castro-adept wist zeker dat de Stichting 'via een geheim kanaal gefinancierd wordt door de vakcentrale CNV'.
 
Che Guevara
Ook het geheven vingertje ontbrak in de 25 jaren van het bestaan van de Stichting niet. Zoals toen in 1999, toen een vrachtwagen door Nederland reed om de Tegelse Passiespelen te promoten. Op de vrachtwagen stonden de afbeeldingen van Jezus, Martin Luther King, Moeder Theresa, Ghandi en Che Guevara. De Stichting tekende protest aan tegen de vermelding van Che: 'Hoogstpersoonlijk tekende Che Guevara 400 opdrachten tot executie'.
Glasnost in Cuba stelde als alternatief kardinaal De Jong voor die 'vreedzaam opkwam voor de rechten en vrijheden van ons volk en dapper protesteerde toen die vrijheid werd geknecht en joodse landgenoten werden weggesleept.'

Jubileumgiften
De Stichting heeft sinds de oprichting deelgenomen aan tal van acties en stellingnames. De organisatie is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten worden betaald uit giften van individuele sympathisanten. Mocht U ons willen steunen met een (jubileum-)gift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba. Veel dank voor de gedane giften, die ons inmiddels bereikt hebben!
 
3. NPO: serie over de Spaans-Amerikaanse oorlog
De Spaans-Amerikaanse Oorlog vond plaats in 1898. De Verenigde Staten steunden daarin de Cubaanse opstandelingen in hun strijd tegen de Spaanse kolonisator. Toen Spanje eenmaal was verslagen werd het ‘bevrijde’ Cuba niet onafhankelijk, maar een veredelde kolonie van de Verenigde Staten. De website van NPO-Geschiedenis heeft een 4 delige serie samengesteld over  deze periode: zeer lezenswaardig en gelardeerd met historisch filmmateriaal.

Tien jaar opstand
De eerste Cubaanse opstand begon in 1868. Op 10 oktober van dat jaar liet grootgrondbezitter Carlos Manuel de Céspedes zijn slaven vrij. Vervolgens riep hij ze op tot verzet tegen de Spaanse bezetter. Deze opstand zou tien jaar duren, weinig opleveren, en uiteindelijk door de Spanjaarden worden neergeslagen.

Concentratiekampen
In 1895 ging een tweede opstand van start. De Spaanse gouverneur Valeriano Weyler besloot toen om een groot deel van de plattelandsbevolking van Cuba naar de grotere dorpen en steden te verdrijven. Daar werden de Cubanen opgesloten in concentratiekampen.
Zo hoopte Weyler de opstandelingen die een guerrilla waren begonnen het leven zuur te maken. De rebellen waren tenslotte voor een groot deel afhankelijk van de hulp die ze kregen van de bevolking op het platteland. De gedwongen volksverhuizing had uiteraard desastreuze gevolgen voor de agrarische productie. De voedselvoorraad slonk in rap tempo en duizenden Cubanen kwamen om van de honger.

De eerste drie delen van de serie

Filmbeelden
 
4. Rechtstreeks telefoneren gaat weer tussen VS en Cuba
Er is opnieuw een rechtstreekse telefoonverbinding tussen de Verenigde Staten en Cuba. Dat heeft de Cubaanse staatsmonopolist op het vlak van communicatie afgelopen week laten weten.
 
Contract
Het Cubaanse Etecsa en het Amerikaanse Domestic Telecom hebben een eerste contract ondertekend sinds de historische aankondiging dat beide landen opnieuw toenadering zoeken na meer dan 50 jaar vijandigheid. De verbinding kan later worden uitgebreid naar andere types van communicatie. Het telefoonverkeer tussen de VS en Cuba verliep tot nog toe via andere landen, wat telefoongesprekken zeer duur maakte. Sinds 1999 was de telefoonverbinding tussen de twee landen volledig onderbroken. 
 
5. Het dichterlijk communisme van Pablo Neruda
De Chileense schrijver en dichter Pablo Neruda had een moeizame relatie met het revolutionaire Cuba. In 1966 werd Neruda door de Cubaanse officiele kunstenwereld veroordeeld omdat hij een congres van de internationale PEN-Club in de VS bezocht. Neruda zou, aldus Havana, bezweken zijn voor de verleidingen van de vijand. Neruda was zo boos dat hij het eiland nooit meer zou bezoeken, ook al werd hij daartoe in 1968 uitgenodigd.
Wel schreef Neruda n.a.v. de dood van Che Guevara diverse gedichten die hij aan hem wijdde. Che was voor hem een held. 
Neruda zou zich ook zijn leven lang communist blijven noemen. In een tweedelige serie over deze Chileense dichter op de weblog Welkom in de wereld van Petrus wordt dieper ingegaan op dit dichterlijk communisme van Pablo Neruda. Enkele citaten.
 
Autobiografie
Reizend door Chili kom ik op het idee om de autobiografie van Pablo Neruda (1904-1973) te lezen: ‘Neruda, Confieso que he vivido’ (Ik beken dat ik geleefd heb), een uitgave van Pehuén 2005. Een mooie gelegenheid om eens aan de hand van zijn eigen geschrift uit te zoeken wat deze dichter en Nobelprijswinnaar voor litteratuur (1971) bezielde om zijn leven lang communist te blijven. Het blijkt een wat men zou kunnen noemen dichterlijke autobiografie te zijn. Dichterlijk in de ouderwets of is het klassieke zin van het woord; veel omhaal van woorden, (politieke) romantische passie en getuigenissen.

Volk en arbeidersklasse
Halverwege zijn autobiografie stuitte ik op deze dichterlijke passage van Neruda over de band tussen zijn poëtische en politieke geloof. Poëzie in dienst van het volk. Kan het romantischer en  Latijns Amerikaanser? De dichter die ten strijde trekt voor zijn volk. Voor Neruda is dat een volk van onderdrukte en uitgebuite mijnwerkers, arbeiders en armen. Net als bij de meeste communisten vallen ook bij Neruda volk en arbeidersklasse in de brede betekenis van het woord samen. Een misverstand dat tot veel politieke verwarring en erger heeft geleid.

Foto boven: In 1951 ontmoet Neruda samen met zijn tweede vrouw Delia de Carril de Oost-Duitse communistische dictator Erich Honecker en zijn vrouw (beiden links)

Stalin én Chinese revolutie
De ontmaskering van Stalin met zijn moorddadige showprocessen en moorddadige concentratiekampen door Chroesjtsjov op het 20ste en 22ste Communistische Partijcongres (1956 en 1961) brachten Neruda niet van zijn geloof af in de Sovjet Unie en het Sovjet communisme. In zijn verslag over zijn tweede reis naar China (1957) wijdt hij er slechts een kleine overdenking aan. (...) Overigens prijst hij in dat verslag de Chinese Revolutie op dezelfde dichterlijke bijna  pathetische manier als de Russische Revolutie.

Persoonsverheerlijking
In zijn poëtische verslag van zijn reis naar China in 1957 ontdekt hij echter iets wat hem bij Stalin duur te staan is gekomen, namelijk de persoonsverheerlijking van Mao. “Met de zaak Stalin heb ik mijn dosis persoonscultus gehad. Maar in die tijd was Stalin voor ons de overweldigende overwinnaar van Hitler's legers, als de redder van de menselijkheid in de wereld. De degeneratie van zijn persoonlijkheid was een mysterieus proces, tot op vandaag een raadsel voor velen van ons.” (blz.325) Hoezo merkwaardig of mysterieus? Stalin ensceneerde al in de jaren dertig showprocessen, vervolgde kritische kunstenaars en liet Trotski ondanks diens verbanning naar het buitenland alsnog vermoorden. Bovendien had Lenin zijn partijbroeders al gewaarschuwd voor de onbetrouwbare kameraad Stalin.

Eeuwige broederschap
Neruda geloofde in de romantiek van het communisme dat het goede in de mens zal overwinnen en eeuwige broederschap onder de mensheid zal brengen. (....) Zijn dichterlijke communisme maakte hem tot een opportunist die zich liet fêteren door de Communistische autoriteiten en de Partij. Daarom ook liet hij zich niets gelegen liggen aan zijn vervolgde Russische dissidente collega schrijvers.

Linken naar de twee artikelen op de weblog van Petrus: 
*
Deel 1
*
Deel 2
 
6. Filmspecial Cuba in Tilburg
Op zondagochtend 29 maart worden in het Tilburgse Cinecitta twee Cubaanse films vertoond. De ene La Obra del Siglo, ging in première op  het Rotterdams Filmfestival en won daar een Tiger Award voor beste film en de andere, Retour à Ithaque, draait vanaf 19 maart in de Nederlandse filmtheaters. Naast de beide films wordt een lezing verzorgd door de essayist, dichter en Cuba-deskundige Wil Heeffer.
 
Programma
11.00 uur: Lezing Wil Heeffer, 30 min.
Hij probeert de vraag te beantwoorden of Cuba een sociaal museum is of wordt het een laboratorium waarin wordt gezocht naar een antwoord op de betekenis van humaniteit en sociale coherentie in een wereld waarin alles wordt gedicteerd door een dominante stroming in de economie: het neo-liberalisme en het daaruit voortkomende monetair-kapitalisme.

11.30 uur   Film: La Obra del Siglo / Het Project van de Eeuw regie: Carlos M. Quintela, 100 min.

13.10 uur   Lunch.

14.10 uur   Film: Retour a Ithaque regie: Laurent Cantet, 95 min.

Inhoud van de film
Behalve een gelaagd relatiedrama geeft de Frans-Cubaanse film Retour a Ithaque ook een verhelderende blik op Cuba. Voor buitenstaanders is het land een oester, die je maar heel moeilijk open krijgt. Regisseur Cantet en de Cubaanse scenarioschrijver Leonardo Padura geven meer dan een glimp van de donkere parel die erin zit. Via de nachtelijke gesprekken krijgen we een inzicht in veertig jaar Cubaanse geschiedenis. En beetje bij beetje krijgt de film een steeds nadrukkelijkere, politieke dimensie.

Verbod
De film zou worden vertoond op het Filmfestival van Havana in december vorig jaar, maar het regime verbood uiteindelijk de vertoning zonder verdere uitleg.

Meer informatie
* Ticket voor 2 films, lezing, lunch en 1 drankje: € 30,00. * Ticket te koop op www.cinecitta.nl of aan de kassa van Cinecitta, elke dag vanaf 13.00 uur
 
7. Cubaanse film op Movies that Matter Filmfestival
Van vrijdag 20 tot en met zondag 28 maart vindt in Den Haag een speciale editie van het Movies that Matter Festival plaats.
 
Spraakmakend
Het internationale film- en debatfestival over mensenrechten, vrede en vrijheid is met twee dagen verlengd en presenteert naast zeventig spraakmakende films zes grote talkshows, een live uitzending per radio en exposities in Den Haag. Een van de films is Retour a Ithaque.
 
Korte inhoud
Vijf vrienden genieten op een terras met uitzicht over Havana van de zonsondergang en vieren de terugkeer van hun vriend Amadeo na zestien jaar ballingschap. Ze kijken terug op hun leven, ervaringen en niet uitgekomen dromen in deze delicate en karakteristieke film van veelgeprezen regisseur Laurent Cantet
(zie ook hierboven onder 6 voor informatie over de inhoud van de film)
 
8. Cubaanse predikant zonder proces opgesloten
De 44-jarige Cubaanse predikant Jesús Noel Carballeda zit al een maand zonder proces en zonder officiële beschuldiging in de gevangenis. Dat maakte zijn familie bekend. Het gaat om de gevangenis van Valle Grande in San Antonio de los Baños, in de provincie Havana.

Kerkdienst in woning
Jesús Noel Carballeda werd 5 jaar en 4 maanden geleden gearresteerd nadat communistische buren hem hadden aangeklaagd omdat hij een kerkdienst hield in zijn woning. Later werd hij opnieuw vrijgelaten, op voorwaarde dat hij zich regelmatig zou melden.
Een maand geleden werd hij opnieuw aangehouden, omdat hij zijn Apostolische kerk bleef leiden en kerkdiensten in gehuurde zalen en private woningen bleef houden. Omdat de Apostolische kerk nog steeds niet is geregistreerd zijn al deze activiteiten illegaal.
 
Dreigingen
Zijn echtgenote, Teresa Castillo Medina, zegt dat de geloofsgemeenschap slechts een plaats wenst om een viering te houden. Zij hoopt dat haar man dankzij de internationale belangstelling spoedig vrij komt. "Maar ondertussen riskeren wij boetes, worden wij bedreigd en dreigen eigendommen vernield te worden."
 
Zelfde lot
Een andere apostolische kerkleider, Omar Gude Perez onderging een gelijkaardig lot. Hij werd in 2008 tot 6,5 jaar gevangenis veroordeeld. Hij kwam in 2011 vrij na een internationale campagne en vluchtte in 2013 met zijn gezin naar de VS.
 
Bron: Kerknet
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Ramón Valle Cuban Trio: 15 maart in Jazz Sociëteit Wassenaar
Op zondagmiddag 15 maart a.s. komt de Cubaan Ramón Valle, één van de grote hedendaagse pianisten, voor een exclusief concert naar Jazz Sociëteit Wassenaar ter gelegenheid van zijn zojuist verschenen album 'Take Off'.
 
* Muziekspektakel Cantate Cantoro: 15 maart in Amsterdam  
Op 15 maart a.s. vind een uniek muziekspektakel Cantate Cantoro plaats in het theater De Meervaart in Amsterdam. De Cubaanse dirigent en componist Jorge Martínez Galán weet precies hoe hij het beste uit verschillende (muziek)culturen kan halen... om vervolgens met de ingrediënten iets nieuws te bereiden! Deze Cantate is een samenwerkingsverband tussen professionele muzikanten en zangers uit alle windstreken en het Cubaanse koor Coro Cantoro. Het koor wordt ondersteund en afgewisseld door o.a. zanger Ariel Bridon en zangeres Lisbeth Anker, de beste Bolero vertolkster in Nederland, en het tropisch kinderkoor Olé.
 
* Films Cuba en lezing: 29 maart in Tilburg
Op zondagochtend 29 maart worden in het Tilburgse Cinecitta twee Cubaanse films vertoond. De ene La Obra del Siglo, ging in première op  het Rotterdams Filmfestival en won daar een Tiger Award voor beste film en de andere, Retour à Ithaque, draait vanaf 19 maart in de Nederlandse filmtheaters. Naast de beide films wordt een lezing verzorgd door de essayist, dichter en Cuba-deskundige Wil Heeffer. (Meer informatie: zie hierboven onder 6)
 
* 40 Belgische kunstenaars in Havana: t/m 26 april 2015
Tot en met 26 april vindt in Havana de expo The importance of Being plaats met werken van 40 Belgische kunstenaars. Het gaat om klinkende namen als Michaël Borremans, Berlinde De Bruyckere, Wim Delvoye en Carl De Keyzer. Ook de stemhokkeninstallatie van Antwerps beeldhouwer en installatiekunstenaar Guillaume Bijl wordt tentoongesteld. De tentoonstelling is tot en met eind april te bezichtigen in het Museo Nacional de Bellas Artes in Havana, daarna reist hij verder naar Argentinië en Brazilië.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: t/m 29 april 2015
Vanaf september 2014 is Tango Extremo weer met een bijzonder programma gekomen: Los Maestros de La Habana. Met een laatste op 29 april 2015 tellen we bijna 30 concerten. Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen.
 
10. Het laatste nieuws
* New York Cosmos voetbalt tegen Cuba
New York Cosmos is het eerste Amerikaanse beroepsvoetbalteam dat sinds 16 jaar tegen de Cubaanse kampioensploeg speelt. Het bericht over de historische wedstrijd, die op 2 juni zal worden gespeeld, lekte afgelopen weekend uit in Havana en is nog niet officieel bevestigd. In het team van Cosmos speelt de populaire Raúl González, ex-speler van Real Madrid. Lees verder
 
* Onafhankelijke gays verwerpen zelfgekozen leiderschap Mariela Castro
Een groep van leden van de LHBTI-gemeenschap in Cuba heeft in een gesprek met leden van het Amerikaanse Congres duidelijk gemaakt dat zij zich niet vertegenwoordigd voelt door de activiteiten van Mariela Castro op het terrein van homobevrijding. ‘Wij voelen ons door Mariela Castro gebruikt’. Mariela, presidentsdochter en voorvechter van homorechten, is op dit moment in de VS op uitnodiging van een onderwijsinstelling. Lees verder
 
* Internationaal toerisme naar Cuba gegroeid
In januari, een maand nadat de VS en Cuba bekend maakten nieuwe relaties aan te knopen, is het toerisme met 16% gestegen, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt het Cubaanse Bureau voor de Statistiek (ONE). Het aantal bezoekende toeristen uit Nederland steeg slechts licht. In de eerste maand van 2015 bezochten 371.160 toeristen Cuba, in 2014 waren dat er 320.063 (stijging 16%). Lees verder
 
* Solide meerderheid voor Berta Soler bij referendum
Berta Soler, de leider van de Damas de Blanco, kan ondanks voorbije kritiek, rekenen op een solide meerderheid onder de vrouwen van de deze mensenrechtengroep. Dat blijkt uit een referendum, dat op haar verzoek onder de vrouwen van de Damas de Blanco is gehouden, nadat de afgelopen weken de kritiek op Soler’s leiderschap was toegenomen. In totaal namen 202 van de 233 leden van de Damas de Blanco aan het referendum deel; 180 vrouwen steunden Soler en 16 stemden tegen haar. Lees verder

   
* Veel belangstelling voor gratis wifi bij kunstenaarsatelier
Het atelier van de kunstenaar Kcho in de wijk Playa in Havana is in enkele weken uitgegroeid tot een ontmoetingsplek bij uitstek voor jongeren. Kcho, een persoonlijk vriend van Fidel Castro, kreeg toestemming van het regime gratis wifi aan te bieden in zijn atelier. De service is gratis en men hoeft enkel het password aquinoserindenadie te gebruiken. Lees verder
   
* Spanning VS - Venezuela geen belemmering dialoog VS - Cuba
De Amerikaanse delegatieleider bij de gesprekken met Cuba, Roberta Jacobson, vertrekt naar Havana om de bilaterale dialoog voor te zetten die moet leiden tot herstel van de diplomatieke relaties tussen beide landen. De VS hebben via een anonieme woordvoerder laten weten dat de toenemende spanningen tussen de VS en de Venezolaanse regering de normalisering van de betrekkingen niet in de weg hoeven te staan. Ondertussen groeit de steun bij Republikeinen en Democraten voor het Cubabeleid van Obama. Lees verder