Bekijk deze nieuwsbrief online Nieuwsbrief - 14/07/2022
Fijne vakantie!

Inhoud nieuwsbrief
 
Een woord vooraf door Arjan van der Wart, directeur onderwijs
Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s),
 
De vakantie is begonnen! Het is tijd om even afstand te nemen van school en lekker uit te rusten. Die vakantie heb je echt verdiend.
 
Dit jaar was wederom uitzonderlijk, niet alleen vanwege corona, maar ook vanwege andere onrust in de wereld, zoals de oorlog in Oekraïne en - dichter bij huis - de stikstofcrisis en de boerenprotesten. Ik kan me voorstellen dat ook jou dit soms bezighoudt.
 
Ik hoop dat je jouw doelen hebt bereikt dit schooljaar. Hoe groot of klein ze misschien ook waren. Wat ik in ieder geval heb gezien is dat jullie allemaal een bijdrage hebben geleverd aan onze prachtige school, aan de mini-samenleving die we met elkaar zijn. Daarbij gaat het dan niet alleen om cijfers en resultaten, maar ook om levensvaardigheden. Het gaat om ontdekken wie de ander is en wie jij zelf bent en wilt zijn.
 
Met dit voorwoord eindigt mijn reis bij het Minkema College. In augustus maak ik een start bij een andere school. Mijn opvolger Annemieke Kalshoven-Tol stelt zich in deze nieuwsbrief graag aan jullie voor. Ik kijk terug op een mooie periode, waarin we als school een belangrijke ontwikkeling hebben ingezet. We zijn op de goede weg.
 
Als directeur Onderwijs mocht ik een belangrijke bijdrage leveren aan ons strategisch beleidsplan. Niet voor niets kreeg dit plan de titel “Bagage voor het leven”. De ondertitel van ons plan is “Het gaat niet om de bestemming, maar ook om de reis ernaartoe”. Deze uitspraak wordt door sommigen aan Boeddha en door anderen aan Confucius of Lao Tzu toegeschreven. Hij komt in verschillende variaties terug in boeken, (pop)muziek en films. Ik geloof in deze uitspraak. Uiteindelijk leer je het meeste van wat je onderweg meemaakt. Dat is wat mij drijft, waar ik enthousiast van word.
 
Ik wens je een mooi vervolg van je reis bij het Minkema!
 
Nieuwe directeur onderwijs
Nieuwe directeur onderwijs: Annemieke Kalshoven-Tol
 
Met ingang van 1 oktober 2022 heeft het Minkema College een nieuwe directeur onderwijs. Annemieke Kalshoven-Tol neem het stokje over van Arjan van der Wart, die een overstap maakt naar het Krimpenerwaard College, waar hij als rector-bestuurder aan de slag gaat.
 
Met Annemieke Kalshoven-Tol haalt het Minkema College een ambitieuze en betrokken directeur in huis die er verantwoordelijk voor wordt om het onderwijs van het Minkema College verder te ontwikkelen en de plannen van de school verder ten uitvoer te brengen.
 
Annemieke Kalshoven-Tol: “Ik zie het als een prachtige kans en mooie uitdaging om te werken op het Minkema College. Ik kan niet wachten om de school verder te leren kennen. Het Minkema College is met veel mooie ontwikkelingen bezig en ik kijk ernaar uit om daaraan een bijdrage te mogen leveren.” 
 
Sinds een aantal jaren werkt het Minkema College met een organisatiemodel waarbij er een duidelijke scheiding is tussen onderwijs en bedrijfsvoering. De directeur onderwijs kan zich volledig richten op de kwaliteit van het onderwijs met als doel om alle leerlingen van beide locaties zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomst. De directeur onderwijs wordt bijgestaan door een directeur bedrijfsvoering die zich bezighoudt met alle facilitaire, logistieke en organisatorische facetten van het onderwijs.
 
Wij kijken uit naar de komst van Annemieke en zijn van mening dat we in haar een zeer geschikte directeur hebben gevonden om de ambities van het Minkema College in goede banen te leiden.
 
Schoolgids 2022-2023
Veel praktische informatie vinden jij en je ouders in de schoolgids. Hierin kunnen jullie uitgebreid lezen over de uitgangspunten van de school, het onderwijs, de schoolregels, contactpersonen etc. De schoolgids is online beschikbaar op de website.
 
 
 
 
 
Bereikbaarheid in de zomer
Van woensdag 12 juli tot en met woensdag 17 augustus is de school gesloten. Uitsluitend voor noodgevallen is onze vakantietelefoon bereikbaar: 0348-484100. Wij kunnen echter alleen ingaan op daadwerkelijke noodgevallen van persoonlijke aard. Wij vragen dan ook vriendelijk maar dringend dit telefoonnummer uitsluitend in zo’n situatie te gebruiken.
 
Vragen en opmerkingen over bijvoorbeeld roosters en klassenindelingen kunnen tegen het einde van de zomervakantie aan de betrokken coördinator leerlingzaken gesteld worden. Vanaf donderdag 18 augustus zijn zij zowel telefonisch als per mail weer bereikbaar en zullen ze dit soort berichten beantwoorden.
 
Voor vragen kunnen jij en je ouders ook kijken bij de FAQ Nieuw Schooljaar. FAQ Nieuw schooljaar.
 
Lestijden
Op het Minkema College hebben we een 70 minutenrooster voor alle leerjaren.
 
Lestijden basis/kader
1e uur    (startmoment)
2e uur  09.30 - 10.40 uur
pauze  10.40 - 11.00 uur
3e uur  11.00 - 12.10 uur
4e uur  12.10 - 13.20 uur *
pauze  13.20 - 13.45 uur
5e uur  13.45 - 14.55 uur 
6e uur  14.55 - 16.05 uur
* LET OP: Voor leerjaar 3: op de dag dat je de hele dag keuzevakken hebt, begint de pauze na het 4e uur eerder.
 
kader/mavo & mavo/havo
1e uur    08.20 - 09.30 uur  
pauze  09.30 - 09.50 uur
2e uur  09.50 - 11.00 uur
3e uur  11.00 - 12.10 uur
pauze  12.10 - 12.35 uur
4e uur  12.35 - 13.45 uur
5e uur  13.45 - 14.55 uur
pauze  14.55 - 15.05 uur
6e uur  15.05 - 16.15 uur
 
Organisatie: wie is wie?
Het Minkema College heeft afdelingsleiders die zich hoofdzakelijk richten op de inhoud en organisatie van het onderwijs. Zij krijgen ondersteuning waar het gaat om leerlingzaken. Hieronder zie je de indeling voor schooljaar 2022-2023.
 
Opleiding Afdelingsleider Ondersteuning
 
mavo/havo
 
mevr. Heleen van  Esch
mevr. Joyce Emons
(leerlingcoördinator)
 
mevr. Pauline Breukel &
dhr. Michael Cammans
(pedagogisch medewerker)
 
basis/kader,    kader/mavo
 
dhr. Ruben Boerma
dhr. Dennis Nagel  (leerlingcoördinator)
 
mevr. llona Merlijn
(pedagogisch medewerker)
 
Kuario-app
Op het Minkema College werken we met de KUARIO-app. Met deze app betaal je bij de printers en in de kantine.
 
Betalen zonder contant geld
Met KUARIO kun je dus betalen zonder contant geld. Dit zorgt er niet alleen voor dat transacties sneller kunnen worden uitgevoerd, maar het verhoogt ook de veiligheid en maakt betalingen inzichtelijk.
 
Opwaarderen via jouw account
Jij of je ouders kan/kunnen via KUARIO je saldo opwaarderen en zien wat er met het tegoed, wat alleen op school te gebruiken is, gekocht is. Je maakt een account via de KUARIO-app of kuario.com.
 
In de video zie je hoe je via de PC een account en een wallet kunt aanmaken en het saldo opwaardeert.
 
 
WIS Collect voor vrijwillige ouderbijdrage
De ouderbijdragen werden tot en met het huidige schooljaar telkens geïnd door de distributeur van de leermiddelen. De afgelopen jaren hebben we ervaren dat hier nadelen aan zijn verbonden. Daarom heeft het Minkema College besloten om zelf de inning van de ouderbijdragen te verzorgen. Daarbij maken we gebruik van de software van WIS Collect.
 
De vrijwillige ouderbijdrage wordt via WIS Collect aan het begin van het schooljaar geïnd. Hiervoor ontvangen ouders/verzorgers via WIS Collect een e-mail. Via deze e-mail kan rechtstreeks met iDEAL de vrijwillige ouderbijdrage worden betaald.
 
Je bepaalt zelf óf, hoeveel, wanneer en hoe je betaalt. Zo kun je in één keer betalen, maar ook in termijnen. Voor de werkweken/reizen wordt een aparte e-mail verstuurd met daarbij een betaalverzoek.
 
Boeken volgend schooljaar
Wat moet je doen om volgend schooljaar met de goede boeken in de klas te zitten? We hebben even alles helder voor je op een rijtje gezet!

Lees verder
 
LET OP: Bestellingen die vóór 22 juli zijn geplaatst, worden vóór de eerste schooldag op het woonadres geleverd.
 
 
 
SteinSuccesPlan
We starten het schooljaar met het SteinSuccesPlan (SSP). Hierin beschrijven we doelen voor jou, school en je ouders. Hiermee blijven we met elkaar in verbinding. In een SteinSuccesPlan komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
 • Wat vond ik van de afgelopen weken op de Stein? 
 • Waar ga ik deze periode hard aan werken? 
 • Wat wil ik in periode twee bereiken? 
 • Hoe ga ik dit aanpakken? 
 • Wat heb ik nodig om mijn doel(en) te bereiken? 
 • Wie heb ik nodig om mijn doel(en) te bereiken? 
 • Wat zijn mijn sterke en wat zijn mijn minder sterke punten (schoolvakken, gedrag, huiswerk)? 
 • Wat ga ik doen om mijn minder sterke punten te verbeteren? 
 • Wie of wat kan mij daar bij helpen? 
Tijdens de startgesprekken op 29 en 30 augustus (middag) zal de mentor het door hem/haar opgestelde SteinSuccesPlan (SSP) met jou opstellen en doornemen.
 
Tijdens de ouderavond op 20 en 22 september zal het SSP met jou en je ouder(s) worden besproken (middag en avond). Omdat wij veel waarde hechten aan oudercontact, is deelname aan dit oudergesprek op Stein verplicht.
 
Tenminste twee keer in het schooljaar verwacht de mentor jou met jouw ouder(s) op school. De uitnodiging hiervoor krijgen je ouders per mail via Magister. Daarnaast neemt de mentor nog twee keer per jaar telefonisch contact met jouw ouder(s) op, medio november en medio april. Het SteinSuccesPlan kun je terugvinden in Magister bij de logboekitems.
 
Introductiemomenten
De leerlingen van klas 2 t/m 4 hebben een eerste mentorles op dinsdag 23 augustus. Jullie worden op deze dag om 13.45 uur op school verwacht. Op woensdag 24 augustus starten we met lessen volgens het lesrooster. Er zullen ook voor jullie nog wenactiviteiten georganiseerd worden om het groepsproces te versterken.
 
Boodschappenlijstje
Voor alle klassen geldt een standaardpakket dat leerlingen dienen aan te schaffen:
 • klas 2: 10 schriften met lijntjes, 3 schriften met centimeterverdeling
 • klas 3 en 4: 4 schriften me lijntjes
 • etui met: pen, potlood HB, gum, puntenslijper passer, liniaal, geodriehoek, lijmstift, schaar, rolletje plakband, kleurpotloden (6 kleuren) 
 • Voor het vak tekenen is nodig: zachte kleurpotloden, HB potlood, puntenslijper, gum 
 • Voor wiskunde: geodriehoek, passer, ruitjesschrift (1 bij 1 cm) of multopapier A4 met multomap (1 cm papier), rekenmachine (casio fx-82 ms). 
 • Als je wilt, mag je ook een papieren agenda gebruiken (niet verplicht).
 
Ouderavonden
Naast de gesprekken tussen mentor en jou en je ouders over o.a. het SteinSuccesPlan zijn er ouderinformatieavonden aan het begin van het schooljaar:
 • Ouderinfoavond leerjaar 2 en 3 - donderdag 1 september 
 • Ouderinfoavond leerjaar 4 - donderdag 8 september
 
Geen telefoons in de klas
 
Mobiele telefoons zijn vanaf komend schooljaar niet meer toegestaan in de les. Je plaatst jouw telefoon bij binnenkomst in het lokaal, onder begeleiding van de docent, in een mobiele koffer of in een mobiele tas. Aan het eind van de les krijg je jouw mobiele telefoon, onder begeleiding van de docent, terug. Je mag dus de telefoon niet in jouw tas of broekzak houden tijdens de les.
 
Hiermee willen we ervoor zorgen dat je jouw aandacht beter bij de lessen kunt houden en minder afgeleid wordt. 
 
Je blijft verantwoordelijk voor jouw eigen mobiel en je mag er natuurlijk ook voor kiezen de mobiele telefoon voor de les in jouw eigen kluisje op te bergen.
 
Ouders die vanwege een eventuele noodsituatie hun kind willen bereiken, kunnen de receptie van de school bellen. Wanneer je jouw telefoon toch bij je draagt tijdens de les, dan neemt de docent de telefoon in en kun je de telefoon aan het eind van de dag bij de leerlingcoördinator ophalen. De leerlingcoördinator zal je in dat geval ook een sanctie opleggen.
 
Samenstelling klassen
Vanaf 18 augustus is in Magister zichtbaar in welke klas je bent ingedeeld. Zit je in de onderbouw? Dan hebben we waar mogelijk geprobeerd rekening te houden met jouw plaatsingsverzoek. Bij het samenstellen van de onderbouwklassen houden we daarnaast ook rekening met een aantal andere factoren: leerlingen van wie de school vindt dat zij om pedagogische redenen beter (niet) bij elkaar in de klas kunnen zitten, het samen kunnen fietsen van leerlingen die verder weg wonen en ten slotte een goede spreiding van het aantal jongens en meisjes.
 
In de bovenbouwklassen delen we de leerlingen met hun verschillende profielen en keuzes in bij clusters van vakken. Dit is vrij complex. Wijziging van plaatsing is in de bovenbouw daarom niet mogelijk. Zelfs een gelijke profiel- en vakkenkeuze biedt niet de garantie dat je bij een vriend of vriendin in de klas komt.
 
De klassensamenstellingen van alle leerjaren ligt dus vast. Denk je desondanks dat er een vergissing is gemaakt, laat dat dan met een mail weten aan de coördinator van jouw leerjaar. Hun mailadressen vind je verderop in deze nieuwsbrief. Zij verzamelen vanaf 18 augustus alle reacties en laten uiterlijk op 22 augustus weten of er nog iets aan jouw plaatsing veranderd is.
 
AVG-privacymodule in Magister
Wij laten jou en je ouders met beeldmateriaal (foto’s en video’s) graag zien waar we mee bezig zijn. Opnames worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld tijdens feestelijke gebeurtenissen (zoals de diploma-uitreiking en het gala), sportactiviteiten, excursies (werkweken in binnen- en buitenland), schoolreizen en in lessen. Ook maken wij elk schooljaar klassenfoto's.
 
We gaan uiteraard zorgvuldig om met deze foto’s en video’s. Vanuit de privacywetgeving zijn we verplicht om toestemming te vragen aan de ouders voor het gebruik van beeldmateriaal van leerlingen als zij jonger zijn dan 16 jaar. Leerlingen van 16 jaar en ouder mogen zelf toestemming geven.
 
Toestemming wijzigen of kenbaar maken in Magister
Magister biedt een module waarin de ouder(s) zelf de toestemming kan/kunnen doorgeven en wijzigen. Zodra je ouder(s) inlogt/inloggen in Magister wordt verwezen naar deze module.
 
Als jouw ouder(s) vorig jaar deze module al heeft/hebben ingevuld, hoeft er niets te gebeuren, tenzij je ouder(s) de toestemming wil/willen wijzigen.
 
Schoolpleinen
De leerlingenraad heeft aangegeven graag te zien dat de schoolpleinen van onze beide locaties worden aangepast, zodat het een fijnere plek wordt om de pauzes door te brengen. Wij snappen deze wens goed. Samen met collega's, leerlingen en ouders zijn we dan ook al enige tijd bezig met een plan om hier verandering in te brengen.
 
 
Zo hebben o.a. de technasium-leerlingen voor een O&O-opdracht meegedacht over de inrichting en het meubilair. Voor het plein aan de Minkemalaan betekent dit het volgende: er komt een multi-court, een teqball-tafel en meer zitgelegenheid. Om je alvast een idee te geven, zie je hier een schets van het ontwerp.
 
Bij onze locatie aan de Steinhagenseweg willen we graag in dezelfde look and feel dergelijke aanpassingen doen aan het schoolplein. Het plein is echter, in tegenstelling tot de Minkemalaan, eigendom van de gemeente en daardoor heeft besluitvorming een wat langere looptijd. Maar we zijn positief gestemd.
 
Kennismaking nieuwe bruggers
 
Op woensdagmiddag 22 juni hebben we bijna 200 nieuwe aangemelde brugklasleerlingen welkom geheten op onze locatie Steinhagenseweg. Zij hebben met hun nieuwe klas en hun mentor kennisgemaakt. Een spannend moment voor iedereen! De tijd op de basisschool zit erop en een nieuwe stap wordt gezet: de stap naar de middelbare school. 
 
 
 
Diploma-uitreiking
Op 5 juli kregen de geslaagde vmbo-leerlingen van het Minkema College hun welverdiende diploma uitgereikt. De leerlingen werden eerst allemaal ontvangen in de kantine, daarna gingen ze per klas uiteen. De rode loper lag uit en de entree was mooi versierd.
 
Namens de ouderraad waren er corsages die de leerlingen konden opspelden. Op de tafels in de ruimte waar de diplomering plaatsvond, stonden mooie pakketjes met daarin wat lekkers en het fotojaarboek.
 
We vonden het heel fijn en belangrijk om de leerlingen persoonlijk toe te spreken en op school hun diploma te laten ondertekenen.
 
 
We kijken er met een goed gevoel op terug en zijn trots op deze lichting, zeker ook omdat ze allemaal geslaagd zijn. Wat een feest!
 
Examenresultaten
Alle vmbo-leerlingen zijn geslaagd (100% voor zowel basis, kader als mavo). Op het havo is 93% van de leerlingen geslaagd, 98% op het atheneum en 97% op het gymnasium.
 
Eduroam wifi
Met ingang van het schooljaar 2022-2023 maakt het Minkema College gebruik van Eduroam. Eduroam (education roaming) maakt het voor leerlingen, studenten, onderzoekers en medewerkers mogelijk om op een veilige manier gebruik te maken van het draadloze netwerk van hun onderwijs- of onderzoeksinstelling. Zij kunnen daarnaast met hun eigen inloggegevens probleemloos gebruik maken van het Eduroam-netwerk bij andere onderwijs- of onderzoeksinstellingen wereldwijd.
 
 
Om in te loggen op het Eduroam-netwerk kunnen de volgende instellingen gebruikt worden.
 • EAP-methode moet op PEAP staan 
 • Phase 2-verificatie op Mschapv2 
 • Het veld anonieme identiteit leeg laten 
 • Gebruikersnaam is leerlingnummer@net.minkema.nl
 • Certificaat niet controleren/valideren. 
Mocht je er niet uitkomen, kom dan na de vakantie even langs bij de Helpdesk.
 
Terugblik Minkema Boulevard
Na 2 jaar afwezigheid van Minkema Boulevard hebben onze leerlingen vol enthousiasme weer een show op het podium neergezet. Na een generale repetitie voor hun docenten werd de show ‘s avonds voor ouders, grootouders, vrienden en bekenden opgevoerd voor een volle zaal.
 
We zagen veel trotse gezichten in de zaal. Er werd een goede en mooie show neergezet waarin nieuwe talenten zijn ontdekt. De artiesten hopen komend schooljaar weer met een nieuwe en grootse show op het podium te kunnen staan.
 
 
 
Vervolg LOB
Binnen loopbaanoriëntatie (LOB) gaat het om jezelf leren kennen en de keuzes maken die je gelukkig maken.Mentoren en vakdocenten gaan met leerlingen aan de slag en het decanaat ondersteunt de activiteiten die bij LOB horen.
 
In klas 2, 3 en 4 moesten leerlingen dit jaar de nodige keuzes maken. Voor keuzevakken, voor het laten vallen van vakken, voor het samenstellen van een definitief eindexamenpakket en tenslotte ook voor een passende vervolgopleiding. Loopbaanoriëntatie kan de leerling ondersteunen bij het maken van die keuzes. Volgend schooljaar gaan we daarmee door.
 
Leerlingen van klas 2 krijgen oriëntatielessen, de derdeklasleerlingen doen mee aan On Stage en voor klas 4 is er een uitgebreide mbo-avond. Dit zijn voorbeelden van activiteiten die helpen om de juiste keuzes te maken. Als de voorschriften van het RIVM het toelaten kijken we ook weer naar de mogelijkheid voor onze leerlingen om stage te lopen.
 
Vacatures: LO-docent en medewerker servicepunt
Ook voor komend schooljaar zijn we erin geslaagd om bijna alle openstaande vacatures te vervullen. We zoeken nog één docent LO en een medewerker voor het servicepunt. Mocht je in jouw netwerk iemand kennen die interesse heeft in deze functie, wil je dit dan bij ons kenbaar maken?
 
De vacatures zijn te vinden op Meesterbaan.
 
 
23/08: Eerste schooldag

De volledige nieuwe jaaragenda staat op de website.
 
Nieuwsbrief, juli 2022 © Het Minkema College. Alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je leerling bent op het Minkema College of staat geregistreerd als ouder/voogd van één van onze leerlingen. 

Wij maken je ouders erop attent dat zij inloggegevens nodig hebben om in Magister de gegevens en resultaten van jou (en broers/zussen) te volgen. Ook het intekenen voor oudergesprekken gebeurt in deze digitale omgeving. Zonder gebruikersnaam en code kan er niet worden ingelogd in Magister. Mocht je ouder de inloggegevens kwijt zijn, vraag dan z.s.m. nieuwe aan via magister@minkema.nl. Ouders ontvangen de inloggegevens éénmaal. Hiermee kunnen zij ook het dossier inzien van een eventueel volgend kind.

Contact adres: Steinhagenseweg 3a, 3446 GP Woerden.
Vragen? Neem contact met ons op.