N I E U W S B R I E F  V E R S H O U T
LEVE HET AMBACHT
 
   
 
Aan alle (nieuwe) lezers;
Wat fijn dat jullie je allemaal hebben aangemeld voor onze VersHout Nieuwsbrief! Via deze brief informeren we de lezer over ons cursusaanbod. We gaan ook in op de achtergronden van het ambacht en geven technische informatie, tips, en interessante 'links'.
Zo laten we het VersHout virus zich verder verspreiden... Leuk als je deze nieuwsbrief deelt op sociale netwerken of doorstuurt naar geïnteresseerden. Dit kan via de knoppen onder aan de nieuwsbrief.
Tip voor de feestdagen; Geef iemand een workshop of cursus VersHout cadeau...
 
Vershout in een notendop;
VersHout bewerken. Het begint allemaal bij 'de boom'. Een mooie eik, berk of wilg, of..... We oogsten met velbijl en robuuste zaag. De boom wordt ter plekke in hanteerbare stukken gezaagd. Lengtes voor stoelpoten en schaafbokken. Van de dikke onderstam worden mooie schijven gezaagd, voor krukjes.
Het hout wordt gespleten met het splijtijzer en op maat gehakt met een mooie handbijl. Dan, heerlijk!, werken op de schaafbok. Eerst nog wat onbeholpen en grof, maar even later wordt het haalmes met vaste hand door het zachte hout getrokken. De tijd wordt vergeten.
Gaten boren met de avegaar. Pootjes afwerken en mooi opwiggen. Gelijkzagen met de japanse zaag. Een uniek werkstuk ontstaat. Een krukje, een stoel, een tafeltje, een schaafbok.
De boom. Het ambacht. De ervaring. Het werkstuk.
VersHout. Het blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie en beleving.
In deze nieuwbrief weer heel veel informatie en cursusdata. Geweldig als je meedoet!
 
   
 
Houtsnijden met een vlijmscherp mes? ZuthHout!
Onze nieuwe loot aan de vershoutboom krijgt ras bladeren! Een succesvolle start van "ZuthHout", onze zelflerende houtsnijcirkel voor lepels in Zutphen. Meer dan 10 geïnteresseerden hebben zich al gemeld en de eerste pleisters zijn uitgedeeld. Gaan wij in navolging van Engeland ook een lepelsnijgekte tegemoet? Aan ons zal het niet liggen, wij zijn al gek (van hout), maar daarmee vertellen we jullie niets nieuws. Houtsnijden doen we net zoals vroeger, bij de (hout)kachel bij kaarslicht. Daarmee komen we tegemoet aan een fundamentele behoefte van ons mensen, scheppend bezig zijn. Lepelsnijden is een avontuur, een zoektocht naar vorm en inhoud, we nemen slechts weinig dingen mee: hout en een mes. Onderweg leren je handen het vanzelf. Wij zijn (nog) geen meesterlepelsnijders zoals Jan Harm ter Brugge van Hout van Bomen maar we kunnen je wel een eind op weg helpen. Zie verderop voor ons cursusaanbod!
 
     

Oersterke pengat-verbinding zonder lijm
Een van de bijzondere zaken van het het werken met vers hout is de pengat-verbinding zonder lijm of wig, vooral gebruikt voor stoelen. Hierbij worden alle delen VERS gemaakt en vervolgens GEDROOGD voordat de zaak in elkaar wordt gezet. Door slim gebruik te maken van verschil tussen droog en vershout kan je de krimp - die door droging optreedt - inzetten voor een oersterke verbinding. Ook in de lopende basiscursus kon iemand (95 kg) aan het zijpaneel van zijn stoel gaan hangen zonder dat de verbinding losschoot. Wat je doet is de spijlen (sporten) van de stoel van ronde pennen voorzien en die goed laten drogen. De pen droogt dan, door het verschil in de 'lengte' van de jaarringen, ovaal. De 'hoogte' en 'breedte' van het ovaal kan afhankelijk van de houtsoort en de pendikte mm's schelen. Vervolgens heb je ook de poten gemaakt waar de spijlen in moeten komen. De poten moeten halfdroog zijn. Dan pas boor je de gaten die net iets te klein zijn voor de maximale diameter en precies goed voor de minimale diameter van de pennen. Dan sla of druk je de spijlen met kracht in de gaten. De verdere droging van de poten zorgt ervoor dat de gaten nog iets meer om de pennen heen krimpen. Zorg er wel voor dat die pennen met hun grootste diameter in de lengterichting van de poten komen anders splijt je de poten als nog. Een bijzonder staaltje van vooruitdenken.
 
NIEUW! KachelHout!
Niets is wat het lijkt in de wereld van VersHout. Géén hout voor de kachel, maar.... KachelHout! Met deze activiteit wordt juist heel veel hout van de kachel geréd!
We gaan deze winter de schaafbokken wat meer 'op stal' laten en we halen wat vaker het MES uit de schede. Met oude houtsnijtechnieken maken we spatels en lepels. Het leren van 'de grepen' staat centraal. Met een kleine groep mensen, scherpe messen, een paar mooie stukjes hout, op een krukje, rond de kachel, dát is KachelHout!
Het mooie van dit deel van het ambacht is dat je het werkelijk overal en altijd kunt doen. Een stukje geschikt hout is altijd wel ergens te vinden en een mes heb je natuurlijk gewoon bij je. Echt geweldig, inspirerend, intiem, creatief en leerzaam!
VersHout organiseert deze winter drie weekenden KachelHout tijdens welke je de basisbeginselen leert van het snijden met een houtsnijmes.
  • 16 + 17 januari   Lepelsnijden voor beginners. Kosten; 100 euro exclusief maaltijden en overnachtingen
  • 13 + 14 februari      Lepelsnijden voor beginners.  Locatie; de Hobbitstee in Wapserveen. Gelegen op een prachtige plek in Drenthe. Kosten; 200 euro inclusief overnachtingen, en maaltijden. (twee overnachtingen, twee maal ontbijt, twee maal lunch en een maal avondeten) en onbeperkt koffie. thee en lekkers. Er slapen max 9 deelnemers op de Hobbitstee, dichtbij is een Nivonhuis voor vervangende slaapruimte.
  • 5 + 6 maart   Lepelsnijden voor beginners. Kosten; 100 euro exclusief maaltijden en overnachtingen.
 
Start zaterdag 10.00 uur. Tot zondag 16.30 uur
Maximaal 12 deelnemers, minimaal 6.

Mocht je zelf een knusse houtkachel hebben met voldoende ruimte er omheen; laat het ons weten! Dan kan KachelHout ook bij jou rond de kachel!
Over hoe je een mes kunt hanteren gaat de volgende instructie van Ben Orford. Hij heeft vele nuttige duidelijke instructiefilmpjes op zijn website en youtube staan. Hier de "Knife grips"
         
AGENDA VERSHOUT CURSUSSEN
 Neem het haalmes ter hand en doe mee!

       
 
Woensdag 2 december as. / Zondag 20 maart (2016) Dagworkshop VersHout
Een introductie in het ambacht! We beginnen met koffie en 'ons verhaal' over VersHout. Vervolgens aan de slag! met al die mooie gereedschappen en lekker een dagje werken met bijl en haalmes. Leef je lekker uit. Voor je het weet heb je (bijvoorbeeld) een mooie kruk gemaakt!
  • Start 9.30 uur
  • Tot 16.00 uur
  • Locatie; Midgaard. Stopsdijk 2, Almen.
  • Kosten; 65 euro, inclusief lekkere biosoep bij de lunch.
  • Maximaal 8 deelnemers.
  • (prijzen voor 2016 zullen iets worden gewijzigd)
19 - 20 - 21 december KerstHout!
Een heerlijke driedaagse om vol van het ambacht de feestdagen in te rollen! De cursus wordt gegeven in de monumentale boerderij van (zorg-) project PI, gelegen aan de rand van Zutphen. Knus op de deel, of lekker buiten, afhanelijk van het weer. Zie ook Project PI
dag 1; maken van een meubelstuk; krukje of tafeltje.
dag 2; houtsnijtechnieken; het snijden van een spatel en / of lepel.
dag 3; alles is gedroogd en we zetten de meubels in elkaar, we werken alles netjes af en zetten het resultaat mooi in de olie.
Als wordt samengewerkt (twee-tallen) kan in deze drie-daagse natuurlijk ook een ander, groter project worden gemaakt; een stoel of een schaafbok...
Start; zaterdag 19 december 10.00 uur
Tot: maandag 21 december 16.30 uur
Investering; 210 euro, inclusief hout en lunch.
Maximaal 8 deelnemers
 
     
 
En... alvast voor 2016!  (alle activiteiten op het schitterende MIDGAARD in Almen (bij Zutphen)
Neem bij vragen over een activiteit even contact op!
Start BasisCursus VersHout; Vrijdag 18 maart 2016.
We werken 7 hele vrijdagen; om-de-week een hele dag cursus op Midgaard.
Verdieping. Bosbenul. Ambacht. HOUT!
Inschrijving = OPEN. (maximaal 8 deelnemers).
Investering; 475 euro incusief hout, koffie met lekkers en soep bij de lunch.
 
2 + 3 april Weekendcursus VersHout
Twee dagen hout, ambacht, bosbenul en bijvoorbeeld een mooie krukje maken.
Aanvang zaterdag 2 april 10.00 uur, tot zondag 3 april 17.30 uur.
Investering; 155 euro inclusief lunch.
 
20 t/m 24 april; LenteHout! 5 dagen VersHout op Midgaard, onze prachtige locatie in Almen (bij Zutphen). Maak een unieke stoel of schaafbok!!!
Investering; 375 euro, inclusief hout lunch.

6 t/m 10 augustus ZomerHout! 5 dagen VersHout op Midgaard, onze prachtige locatie in Almen (bij Zutphen).
Investering; 375 euro inclusief hout en lunch.

25 t/m 28 augustus HOUT! Een tweede VersHout-FESTIVAL!!! in navolging op het succes van 2015! We beginnen met aankomst en introductie op dag 1. Vervolgens Werk je drie dagen aan divers ambachten. Krukjes maken, manden vlechten, lepelsnijden, en een aantal NIEUWE VersHout ambachten! Hierover informeren we je nog.
De hele cursus is inclusief verblijf ('basic' kamperen) en alle maaltijden!
Start; donderdag 25 augustus 13.00 uur
Tot; zondag 28 augustus 17.00 uur.
Investering; 350 euro
Maximaal 25 deelnemers.
 

Tot slot weer een mooie FILM over hoe we meer BOS op deze planeet kunnen creëren... (en wat dat dan voor gevolgen zou kunnen hebben....)

 
 
Job; 06-18534257 / suijkerjob@yahoo.co.uk  //  Sjors; 06-40885056 / sjors@vers-hout.nl