De lage landen in de winter            

Wij zien terug op een druk winkeljaar en een fantastisch vaarseizoen. De mooie aanloop in het voorjaar en de schier eindeloze zomer maakten dat velen de horizon naar andere vaargebieden verlegden. Nu we vanonder de kerstboom aan de eerste herfststormen moeten wennen hebben velen de blik alweer ruimschoots op het komende vaarseizoen gericht. Graag tot in het nieuwe jaar.
 
Fijne feestdagen en de beste wensen voor een gezond en voorspoedig 2019.

Deze nieuwsbrief wordt verstuurd naar alle relaties van L.J. Harri, Observator Watersport en Watersportmedia. 
Afmelden kan in de voet van de nieuwsbrief.
       Nieuwe  boeken                                  
 
Beers schrijft
Journaliste Hanneke Beers maakte een prachtig boek met een complilatie van haar verhalen. Veel foto's, mooie opmaak en spraakmakende teksten.
 
Twee keer Sir Robin
Sir Robin Knox-Johnston werd wereldberoemd toen hij als eerste solo, non-stop de wereld rond zeilde in de Golden Globe Race van al weer 50 jaar geleden. Zijn biografie vertelt het verhaal van zijn leven, zijn keuzes en vooral zijn zeemanschap. In juni 1968 startte hij in de Golden Globe die hij als enige wist uit te zeilen en dus als winnaar kon afsluiten. Hij werd de ‘founding father’ van de race waarin ‘onze’ Mark Slats nu hoge ogen gooit.
Van iemand met de reputatie van Sir Robin kunnen we iets leren. De artikelen en interviews die het licht zagen in diverse media zijn nu gebundeld in het boek ‘Knox-Johnston on seamanship and seafaring’.
 
Gekte op zee
Er zijn vele verhalen over bemanningen -en schippers- die psychisch in de problemen kwamen, soms met gruwelijke gevolgen. Maandenlang opeengepakt in een te krappe ruimte, ijzeren tucht en discipline, weinig en ontoereikend voedsel, geen wonder dat veel zeelui door de eeuwen heen buiten zinnen raakten.
 
De jaarboeken zijn er weer 
Jaarboek Binnenvaart 2018 en Binnenvaart 2019 zijn weer verschenen. Het is de 30e editie van het jaarboek, waarin het meest in het oog lopende binnenvaartnieuws tussen juli 2017 en juni 2018 werd opgenomen. In Binnenvaart 2019 vindt u een zo compleet mogelijk overzicht van de Nederlandse binnenvaartvloot per 1 september 2018.

 
Van Zuiderzee tot IJsselmeer
Fotograaf Jan Renette trok langs de oevers van de oude Zuiderzee en bracht met zijn camera alle bekende- en onbekende plekken in beeld. Mooie inspiratie ook: de Franse Historicus Henry Havard maakte in 1873 een reis op een botter en maakte daar een boek van. Renette maakte dezelfde reis en noteerde geschiedenis en toekomst. Een prachtig kijk- en leesboek.
 
Ervaringen gebundeld
Er is een club van schrijvende varensgasten. Grijs aan de slapen maar jong van hart en geest. Allemaal hebben deze koene helden tijdens of na hun varende bestaan de pen opgenomen. Een bonte verzameling van losse verhalen, fragmenten, overpeinzingen en andere pennenvruchten in één boek samengebracht.
 
      Kaart- en pilotnieuws                    
 
Zowel de Reeds als de HP 33 zijn voor de jaarwisseling verschenen.
 
Ook bovenlangs het Wad met Imray
Op verzoek van vele schippers op weg naar het noorden heeft Imray besloten om de 2150 kaartenset uit te breiden met de vaarroute naar de Elbemonding en de havens van de Duitse waddeneilanden. De nieuwe editie wordt verwacht in het vroege voorjaar.
 
 
De Duitse uitgever Jübermann die vooral voor de kleine watersport grote dingen heeft gedaan, maakte nu voor het, ook door Nederlanders, veel bevaren gebied in Noord-Duitsland een geheel vernieuwde kaart.

 

     Winkelopening tijdens de feestdagen          
 
Observator Rotterdam
gesloten 22 december  t/m 7 januari 2019

L.J. Harri Amsterdam
gesloten 24 december t/m 1 januari 2019
 
     Scheepvaartboekhandel verhuisd             
 
Binnenkort kunt u in de winkel op het Noordereiland kennismaken met Bas van der Zwan, de drijvende kracht achter de Rotterdamse Scheepvaartboekhandel, voorheen gevestigd in het Scheepvaartmuseum en later bij museumproject de Delft. Na de jaarwisseling zien we Bas en zijn winkel terug op het Noordereiland. Niet alleen Bas komt naar ons, maar ook zijn prachtige collectie koopvaardij- en scheepvaartboeken. Daarmee krijgt ons actuele assortiment een uitbreiding en ontstaat met afstand de meest uitgebreide maritieme antiquarische boekencollectie in het Nederlandse taalgebied. Welkom. Bas legt zelf uit in een filmpje hoe dit is gegaan.
               Klik op de foto voor het fimpje.
 
Een prettige bijkomstigheid van de samenwerking is dat de Rotterdamse Scheepvaartboekhandel beschikt over een groot assortiment op internet.
Klik op de foto van de winkel voor het assortiment.
 
    De voorjaarsbeurzen                            
 
Alvast de data van de voorjaarsedities van de watersportbeurzen waar we ook dit jaar aanwezig zullen zijn. In de volgende editie van deze nieuwsbrief de standnummers en de auteurs die we meenemen.
Boot Holland Leeuwarden: 8-13 februari
Belgian Boatshow Gent: 9-11 & 15-17 februari
Hiswa Amsterdam: 6-10 maart

Niet naar een beurs?
Wie niet naar een van de beurzen kan komen, kan via ons zusterbedrijf Watersportmedia toch het huidige aanbod in huis krijgen via het internet.
Klik op het logo voor het assortiment.
      Astrocursussen                            

De astronavigatie cursussen van 1 en 2 december in Rotterdam  waren een groot succes en die op 12 en 19 januari in Amsterdam is ook al geheel volgetekend. Een tweede cursus in Amsterdam vindt plaats op 23 en 30 maart.
Ook voor de cursus 'Astro-light' is veel belangstelling. Voor de volgende datum: 23 februari zijn nog een aantal cursusplaatsen beschikbaar.
 
Astro praktijkdagen
In 2019 zijn er weer Astro Praktijkdagen. Elke dag vanaf woensdag 22 mei t/m zondag 26 mei 2019, ook nu
weer vanuit de Buitenmarina in Staveren.
 

 
       Catalogus van e-boeken                    
 
Vele duizenden lezers kochten in de afgelopen jaren een e-boek van Watersportmedia. Een hele nieuwe manier van boeken uitgeven. Sommige boeken vonden heel veel lezers, maar andere titels flink wat minder. Het werd dus tijd om het hele aanbod nog een keer te laten zien.
Klik op de cover voor de catalogus
 
      Zeemanschap in tijden van....             
 
Collega Klaas Jan Hoeve is niet alleen degene die u kunt tegenkomen in een van de winkels en tijdens de beurzen, maar hij publiceert ook al jarenlang in de watersportbladen en andere tijdschriften. Zijn boeken verschenen eerder bij Hollandia (Verre Einders en Zeemanschap is Denksport), Kanaal Z (Waterlijn)  en Watersportmedia (Het Verborgen IJsselmeer). Nu verschijnt een bloemlezing van zijn meest recente werk, natuurlijk in de vorm van een e-boek. Zeemanschap in tijden van GPS verschijnt in week 51.
Klik op de cover voor de webshop.
 
    'Solo mijn droom' gepresenteerd            
 
Tijdens de Belgian Boatshow Float in Breskens werd het e-boek van Sigrid Greven gepresenteerd in aanwezigheid van familie, vrienden en nogal wat 'influentials' in de Belgische zeilwereld. Sigrid zelf was aan boord van 'Lucky Bitch' op de Rio Dulce, maar wel aanwezig via Skype.
Klik op de cover voor het e-boek.
 
         Voor de beroeps                           
Onze collega's van Harri Trading timmeren ook aan de weg met een nieuwsbrief. Naast interessante informatie ten behoeve van de beroepsmatige zeevaart, is deze nieuwsbrief ook de moeite waard voor kapteins en stuurlieden van superjachten en de zeilende beroepsvaart om kennis te nemen met welke informatie grote schepen naar zee gaan.

Klik op het plaatje voor de Nieuwsbrief.
 
         Nautisch antiek                            
 
Scheepskijker
Voor wie het 'Pirates of the Caribbeangevoel' wil meemaken is er in de winkel in Amsterdam een heuse antieke scheepskijker te bezichtigen én te koop.
 
Bolder
Wie wil, kan komen aanleggen bij Observator. Van een binnenschip dat gesloopt werd hebben we twee bolders van het dek laten branden. Een zwaar maar fraai decorstuk voor de tuin, het balkon of ergens op een mooie plek in een “nautische hoek”.

 
         Social Media                                                                                                                    
 
Volg ons op Facebook en Twitter! We vernieuwen onze Facebook pagina's biijna elke dag.
Deel, 'like', retweet of volg ons voor het meest recente nieuws.
Klik op een van de logo's.

L.J. Harri ▪ Schreierstoren Amsterdam ▪ ljharri@xs4all.nl ▪ 020 - 6248052
Observator ▪ Noordereiland Rotterdam ▪ info@observator.nl ▪ 010 - 2142705
De Rotterdamse Scheepvaartboekhandel
Cure Productions Watersportmedia ▪ watersportmedia@gmail.com