INHOUD
 
* Nieuwsbrief Juli/Augustus 2021
* Problemen door de warmte
* Laatste nieuws 
 
Nieuwsbrief Juli/Augustus 2021
 
Beste lezer,
 
De zomer is in volle gang en ons lichaam kan vaak niet goed omgaan met de hoge temperaturen, zeker als dit lang duurt. In deze nieuwsbrief informeren wij u over hoe dit komt en wat u eraan kan doen om ernstige klachten te voorkomen.
 
Hartelijke groet,
Bernadette Veeger
 
 
 
 
Problemen door de warmte

Een tropische warmte brengt niet alleen bekende zomerproblemen met zich mee, zoals zweten, muggen en moeilijk slapen, maar ook lichamelijke klachten. Zo kan het voorkomen dat u klachten krijgt van vermoeidheid, duizeligheid of uitdroging. Hoe komt het dat het lichaam niet goed tegen tropische warmte kan?

Uw lichaam streeft naar een lichaamstemperatuur van 37 graden. Toch kan de ene persoon beter tegen warmte dan de ander. Soms kan de lichaamstemperatuur tot 40 graden oplopen zonder dat de persoon er last van heeft. Over het algemeen kunnen ouderen slechter tegen hitte dan jongeren.

Wat gebeurt er met uw lichaam als de buitentemperatuur stijgt?
Als het langdurig warmer is dan 25 graden Celsius dan kunnen mensen klachten krijgen met name als er ook sprake is van een hoge luchtvochtigheid, weinig wind en veel zonnestraling. Het is dan moeilijker voor uw lichaam om de geproduceerde hitte kwijt te raken. Uw lichaamstemperatuur stijgt en als deze boven de 37 graden komt, functioneert het minder goed. Mensen kunnen een lichaamstemperatuur bereiken van 42 graden zonder dat dit gevaarlijk is, daarna is het wel levensbedreigend. De eerste warme dagen is het moeilijker om de warmte kwijt te raken. Dit komt, omdat het dan nog niet is aangepast aan de hogere temperatuur.

Hoe gaat uw lichaam om met de warmte?
Tijdens warme dagen doet uw lichaam er alles aan om de lichaamstemperatuur van 37 graden weer te bereiken. Dit gebeurt op twee manieren:
  • De bloedvaten verwijden: u bloedvaten worden meer opengezet om de warmte kwijt te raken. Dit is ook de reden waarom u een rood hoofd krijgt tijdens het sporten.
  • Zweten: in extreme hitte gaat u zweten om uw lichaam extra te koelen.
Mogelijke klachten bij extreme warmte.
Als het erg warm is, kan het zijn dat u last krijgt van de volgende symptomen:
  • Niet zweten of extreem veel zweten: Transpireren is een goed teken. Het zorgt ervoor dat uw lichaam afkoelt. Bij sommige mensen raken de zweetkanaaltjes echter verstopt en dit kan leiden tot hitte-uitslag (miliaria) of rode bultjes. Niet zweten is gevaarlijk. Het kan duiden op hartfalen. Ook extreem zweten is gevaarlijk. Dit kan namelijk weer betekenen dat uw lichaam uitgeput is.
  • Uitdroging: Aangezien u meer zweet, moet u ook meer drinken. Als u te weinig drinkt, kan dit leiden tot uitdroging en dit kan de huiddoorbloeding verminderen en daardoor de lichaamstemperatuur verder verhogen. Hierdoor worden de spieren en de organen ook minder goed doorbloed en dit kan leiden tot een hitteberoerte.
  • Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd: Uw lichaam heeft bloed nodig in de bloedvaten rond de huid om af te koelen. Dit betekent dat u hart harder moet werken. Hierdoor stroomt er veel minder zuurstofrijk bloed naar de hersenen en dit kan leiden tot een licht gevoel in uw hoofd of duizeligheid en mogelijk flauwvallen.
  • Hittekramp: Uw spieren functioneren goed als het bloed een evenwichtige samenstelling heeft met voldoende mineralen, zoals natrium en kalium. Als u zweet, verliest u veel zout en dit kan spierkramp veroorzaken. Zodra u krampen krijgt moet u een koele plek opzoeken en een sportdrank drinken.
  • Opgezette handen en voeten: Als het warm is, zetten de bloedvaten rond de huid zich uit. Er stroomt dan meer bloed naar de handen en voeten. Door de zwaartekracht is het moeilijker voor het hart om het extra bloed weer terug te voeren, waardoor uw handen en voeten gaan opzetten.
  • Diarree: Bij extreem warm weer onttrekt het hart bloed aan de organen. Dit compenseert je lichaam door bloed te onttrekken aan de darmen, waardoor u diarree kunt krijgen.
  • Verminderde urineproductie: Het hart onttrekt ook bloed aan de nieren, waardoor de urineproductie vermindert of kan stoppen. In het ergste geval kan dit zelfs nierfalen tot gevolg hebben.  Als u minder plast is dit een teken dat u te weinig drinkt. Zorg ervoor dat u voldoende drinkt.
Wie lopen er gezondheidsrisico’s bij hitte?
Senioren, mensen met een chronische ziekte, mensen met overgewicht en jonge kinderen hebben meer risico op het krijgen van deze klachten.
Ouderen hebben een verminderd dorstgevoel, de organen werken trager en ze transpireren minder. Hierdoor lopen ze meer risico op klachten als uitdroging, duizeligheid en traag werkende nieren.

Hoe blijft u koel tijdens warm weer?
  • Pas uw dagindeling aan, vermijd de warmte tussen 11.00 en 17.00 uur
  • Drink voldoende, ook als u geen dorst heeft
  • Drink lauwwarme (kruiden) thee in plaats van ijskoud water
  • Neem een lauwwarme douche
  • Houd uw huis koel, sluit de gordijnen (en ramen) overdag
  • Kies voor luchtige kleding in een lichte kleur
Laatste nieuws
  • Onze specialisten zullen beschikbaar zijn voor afspraken op de volgende datums:
    • Dr. Pedro Chinchurreta, cardioloog: Donderdag 12/08/21 en 16/09/21.
    • Dr. Manio Maravic, neuroloog: Woensdag 21/07/21.
    • Dr. Vicente Aneri Más, dermatoloog: Vrijdag 06/08/21 en 03/09/21.
    • Dr. Victor Aguilar, gastro-enteroloog: Vrijdag 23/07/21 en 20/08/21.
  • Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt u ons contacteren op 952 532 065 of info@centromarysalud.com.
Centro Mar Y Salud, paseo marítimo 4, El Morche, www.centromarysalud.com