Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Met je neus in de boeken ðŸ“š

 
Maart is van oudsher de maand van de boekenweek en daar was hier in het BHIC ook wel wat van te merken. Op 12 maart verscheen ‘Oorlogsboeven’ van Jan Julia Zurné. Oorlogsboeven is het ‘eindproduct’ van het meerjarig wetenschappelijk onderzoek ‘Alledaagse criminaliteit in Oorlogstijd’. Daarin heeft Jan Julia aan de hand van procesdossiers en vonnissen bij het BHIC onderzocht hoe de houding van burgers en justitie ten opzichte van alledaagse criminaliteit (zoals fietsendiefstal) onder oorlogsomstandigheden veranderde en welke rol dit had voor de berechting van criminaliteit.
 
Een heel ander boek dat daags erna op onze Citadel op indrukwekkende wijze is gelanceerd: ‘Samen op Beekvliet', waarin Sabine Ticheloven over de geschiedenis van de Javaanse Surinamers in Sint-Michielsgestel (1975-2017) vertelt en over hun leven als contractarbeiders in Brabant.  
 
En neem het maar van me aan, beide boeken misstaan niet in je boekenkast omdat ze een onbekend stukje (Brabantse) geschiedenis onder de aandacht brengen. Veel leesplezier!
 
Margot America, redactie 

"Je helpt ons er echt mee"

Beste nieuwsbrieflezer, 
 
In de vorige nieuwsbrief vroegen wij je of je onze vragenlijst wilde invullen. Zo kunnen wij deze nieuwsbrief nog beter afstemmen op je behoeften en wensen. Als je dat nog niet hebt gedaan, willen wij je vragen om dat alsnog te doen. Het invullen van deze vragen duurt slechts een paar minuten en je helpt ons er écht mee. Alvast hartelijk bedankt! lees meer
 
Margot (redactie) en Ninke (webmaster) 
 

Samen op Beekvliet. De Javaanse Surinamers in Sint-Michielsgestel 

Dit nieuwe boek maakt deel uit van het project ‘Meer dan een nummer’, dat STICHJI organiseert in het herdenkingsjaar Slavernijverleden. Hiermee vestigen ze aandacht op de geschiedenis van de Javaans-Surinaamse contractarbeiders. lees meer

Nieuwe bronnen februari online

In de afgelopen maand kwamen zoals gebruikelijk tientallen nieuwe indexen en aanwinsten beschikbaar op onze website. Misschien bevatten deze indexen ook nieuwe perspectieven op jouw onderzoek of stamboom. lees meer

Brabantse vrouwenbeweging in perspectief 

Een bomvolle zaal en een publiek dat meedeed met onderwerpen van betekenis. Afgelopen week vond alweer de derde Fellowship bijeenkomst plaats. Onze afzwaaiende fellows Kirsten van der Wielen en Elisa Hendriks verdiepten zich in strijdbare vrouwen in Brabant in de tweede helft van de twintigste eeuw. Onze nieuwe fellows, Ianthe van Beuningen en Joris Martens, gaan zich onderdompelen in Brabantse landlopers en sporen van ons koloniale verleden. lees meer 

Ook net verschenen: 'Oorlogsboeven'

Tijdens de Tweede Wereldoorlog schoten de criminaliteitscijfers de hoogte in, vooral voor diefstal en andere vermogensdelicten. Hoe rechtvaardigden verdachten hun misdrijven voor zichzelf en voor anderen? Jan Julia Zurné, universitair docent Politieke Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, geeft een inkijkje in de levens, ervaringen en motivaties van oorlogsboeven. lees meer
"Aan het begin van deze tweede podcastaflevering over de moordzaak van Marietje Kessels zit de schilder August Mutsaers nog altijd in voorarrest, terwijl de koster Johan van Isterdael net in vrijheid is gesteld. Maar niet iedereen gelooft in de onschuld van de Kerk. Je bladert mee door de nieuw ontdekte documenten; kaartjes en briefjes, vaak anoniem, waarin vraagtekens worden gezet bij de dubieuze rol van de koster... en de pastoor. Tegenstrijdige getuigenverklaringen, maar wie liegt hier?".  lees meer  
 
Marilou Nillesen, podcastmaker Het geheugen van Brabant

Beste verhalen deze maand

Na de bevrijding werden naast verdachte Nederlanders ook Duitsers opgesloten in interneringskampen en strafgevangenissen. Zo vinden we een zekere joodse Bernard terug. Vanwege zijn afkomst was hij met zijn vader uit Duitsland gevlucht, maar ze sloten zich desondanks aan bij de Sicherheitsdienst (SD) en verraadden vele joden.
Gerard Strijards besprak op de website van het BHIC diverse aspecten van het rechtsbedrijf gesitueerd in het ontzagwekkende Paleis van Justitie aan de Spinhuiswal. Dat was echt ontworpen om de al dan niet vrijwillige bezoekers aan dat pand te imponeren met de Majesteit van het Recht. Dat is met de huidige locatie achter het Bossche Centraal Station beduidend minder het geval.
Vanouds was deze herberg gevestigd in een boerderij aan de Oude Bossche Baan 39. Volgens de legende is Napoleon met zijn manschappen over de Oude Bossche Baan richting kruising de Hoenderstraat gegaan en met zijn manschappen hier gepasseerd op 6 Mei 1810 in de middag om dan via Hoef ten Halve richting Drunen te rijden. (Bijdrage: Gerard Veltman)
"In het voorjaar van 1957 verhuisde ik en een paar weken later moest ik mijn 'Eerste Plechtige Communie' doen. Dat ik op school door klasgenootjes werd gepest om mijn verlegenheid en boerenaccent kan ik - achteraf - begrijpen. Maar van een volwassene mocht je toch wat anders verwachten." (Bijdrage: Pieter Bastiaanssen)
Mussolini op een dak
Toeristen op stedentrips staan nu niet bepaald bekend om hun interessante foto’s: het Colosseum in Rome zal intussen al vele miljoenen keren op vrijwel identieke wijze op de gevoelige plaat of in digitale vorm zijn vereeuwigd. Maar soms maken zelfs toeristen vaak bij toeval wél intrigerende plaatjes.
Het is de eerste dag van 1865 en de jonge Oeffeltse schoenmaker Hendrik Derks verwelkomt het nieuwe jaar met een paar borrels in een herberg in Boxmeer. Wat hij daar te zoeken heeft? Verkering. Hij scharrelt met de dochter van een boer die aan het Zand in Boxmeer woont en ook een gelagkamer heeft. (Bijdrage: Geurt Franzen)
Op 13 mei 1940 wordt een vijftal Britse jachtvliegtuigen van het 264 Squadron neergehaald door Duitse Messerschmitts van het JG 26. Eén ervan is de Boulton Paul Defiant (BPD) serienr. L6958, die een crashlanding maakt in de Biesbosch. (Bijdrage: Jan Jolie)
Vagebonderij was in de late 18e en vroege 19e eeuw een groot probleem. Op 3 december 1803 velde het Departementaal Gerechtshof in Arnhem vonnis over negen mannen en vier vrouwen. Vier ervan waren geboren en/of opgegroeid in Brabant. (Bijdrage: Jan v.d. Wijst)

Het geheugen van Brabant: ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

 

Uitschrijven