THEMA Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Hemel of hel: op kostschool in Brabant

Daar ging je dan met je koffertje gevuld met wat kleding naar de zusters of broeders... op kostschool. We hebben alle Brabantse rooms-katholieke onderwijsinternaten online gezet, ruim 100. Heb je ook op internaat gezeten? Dan is de kans groot dat je je school hier zult terugvinden. Laat ons weten wat jouw herinneringen zijn aan die tijd. lees meer

Vastentijd

"Ook al kocht moeder tijdens de vasten geen zoete lekkernijen, die kregen we heel gemakkelijk bij de bakker of kruidenier. Terwijl het water ons uit de mond liep, namen we het lekkers mee naar huis, waar elk kind zijn of haar trommeltje op een veilige plek bewaarde. Toch ontdook ons moeder enigszins het snoepvasten..." (Bijdrage: Henk Buijks) lees meer

Nieuwe bronnen in februari

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. Ook deze maand weer in een overzicht melding van alle bronnen die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"'Op kostschool zitten', veel Brabantse 55-plussers hebben daar nog herinneringen aan. Voor de een was het een straf, voor de ander juist een voorrecht. Heb jij ook op internaat gezeten? Kijk snel of jouw school erbij zit en vertel ons hoe jij het hebt ervaren." lees meer
 
René Bastiaanse, historicus, tv-presentator en directeur BHIC
BHIC Nieuwsbrief

Roomse regels, rituelen en verhalen

Dit alleen lezen als je gehuwd bent en volwassenen (mét levenservaring)
De r.-k. kerk beheerste het openbare- en gezinsleven van de beminde gelovigen. De controle was vooral groot in kleinere dorpen. Iedereen hield iedereen in het oog. De kerk bepaalde dus ook wie wat mocht lezen en wat niet, wat nu toch wel enigszins lachwekkend voorkomt. (Bijdrage: Ton van Riet)
Voel jij het ook?
"In de laatste klas van de lagere school fietsten we naar het moederklooster van de zusters in Etten. Soeur José en soeur Bernadette maakten tijdens de theepauze een praatje en informeerden of wij al wat voelden. Wat vóelden? Ik begreep haar niet. 'Roeping', riepen de zusters toen tot drie keer toe. 'Roeping'." (Bijdrage: Henk Buijks)   
“Moest ik weer veel bidden dat mijn moeder niet naar de hel zou gaan”
Ineke Strouken wandelt opgetogen rond de Maria Boodschap in Goirle. De kerk waar zij haar plechtige communie deed,  te biecht ging, het lof deed en waar ze trouwde. "Een plek met zó veel herinneringen maar vooral de plek waar ik het Rijke Roomse Leven tot in het diepst van mijn ziel weer tot leven voel komen."
Meester Cor Swanenberg begon zijn onderwijsloopbaan als onderwijzer voor de klas in de woonwagenschool in Den Bosch. Saaie dagen kwamen er niet voor. Zeker niet als de jongens en meisjes net hun eerste communie hadden gedaan. (Bijdrage: Cor Swanenberg) 
Aan de rand van de hemel of de hel?
Als een kindje stierf ná het Doopsel, ging de ziel rechtstreeks naar de hemel. Maar ongedoopt, ging de ziel naar het voorgeborchte. Want hoewel zo'n kind zonder persoonlijke zonden was, was zijn ziel - doordat het niet gedoopt was - nog steeds belast met de erfzonde en kon het dus niet tot de hemel worden toegelaten. (Bijdrage: Jan Witlox) 
Schutjes geeft antwoord op (bijna) al je vragen
Hij is een begrip voor iedereen die zich bezighoudt met de Brabantse geschiedenis. Naamgever is pastoor Ludovicus Schutjes, geboren Eindhovenaar, kapelaan in Goirle en 28 jaar pastoor van Orthen. Maar bovenal schrijver van Geschiedenis van het Bisdom 's-Hertogenbosch. 
Op kostschool
"Toen ik twaalf was moest ik op kostschool. Mijn vader timmerde een kist voor beddengoed en kleren. Ook moest er afscheid worden genomen van familie en kennissen. En toen begon dus écht het kostschoolleven. Niet zonder tranen overigens, want 's nachts was in de open slaapzaal her en der gesnik te horen: heimwee dus, of op z'n West-Brabants: vaart!" (Bijdrage: Henk Buijks) 
Stralend op het toneel van Sacré-Coeur
"Ik kon er zingen, viool en piano spelen. Elk jaar was er een grote operette en iedereen kreeg een passende outfit." Negen jaar oud was Marie Brokken toen zij vanuit Tilburg naar een meisjesinternaat Sacré-Coeur in Moerdijk ging. Inmiddels is ze 88 jaar maar deze herinneringen staan haarscherp op haar netvlies."Oh, wat was dat toch een fijne kostschool, ik ben daar zo gelukkig geweest."
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Onze nieuwe Internatenwebsite al ontdekt? Kijk snel hier

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven