Voor Nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2023
Goedemorgen in dit nieuwe jaar...
 
We wensen iedereen een gelukkig en gezond 2023.

We weten dat we onze lezers  een plezier doen met bijzondere filmpjes. Daar beginnen we mee.
Een hartelijke nieuwjaarsgroet van Henk, Annelies, Cok, Karin, Carol en Ineke.
               
 
TIPS VOOR VANDAAG en de komende dagen
De tips voor wat je vandaag kunt doen of de niet-Senver-evenementen in de rest van de week vind je op een speciale pagina.
Het Wintercircus bijvoorbeeld.
          
 
 

Senver-activiteiten
Komende week zijn er al weer muzieklezingen van Claire Verlinden, hier kun je kaartjes kopen. De koffieclubs in De Eendracht (op maandag) en in winkelcentrum Kerkelanden (op woensdag) gaan weer gewoon van start. Net als het schaken en aqua-fitness op dinsdag, de wandelclub op woensdag en de breiclub op vrijdag.
En vergeet onze nieuwjaarsreceptie niet op woensdag 4 januari van 16.00 - 17.00 uur in het St. Annagebouw bij de Vituskerk. Wel even aanmelden, zie het maandblad.

 
Goeie voornemens?
Het is vandaag 1 januari, en misschien sta je rond de jaarwisseling even stil bij je eigen leven, en de wereld om je heen. 

Heb je zelf goede voornemens, of heb je plannen gemaakt voor 2023? Breng anderen op een idee. Of houdt dat op een bepaalde leeftijd op.
 
 
Senver-bijeenkomst over vrijwilligerswerk
 
Wist je dat 'vrijwilligerswerk doen' - iets betekenen voor anderen - bovenaan staat in de geluksladder? Senver heeft heel veel vrijwilligerswerk, bijna 200 mensen doen iets voor de vereniging.


De vrijwilligers van de Zomerschool. Elke Senver-activiteit heeft een eigen werkgroep.
Wil je weten wat er bij Senver allemaal te doen is aan vrijwilligerswerk? Of heb je zelf een idee om iets op te zetten voor het groeiende aantal  Senver-leden?
Kom dan op woensdagmiddag 11 januari naar een speciale Senver-bijeenkomst over vrijwilligerswerk.
 
Aanvang 14.00 uur, in gebouw De Schaapskooi, het gebouw naast de Vituskerk. Graag voooraf even aanmelden: info@senver.nl

 
IETS MET KUNST - van Henk Roos
Oekraïense modernisten (2)
Henk wenst alle abonnees een gelukkig nieuwjaar en gaat verder met de Oekraïense modernisten naar aanleiding van de tentoonstelling 'In the Eye of the Storm: Modernism in Ukraine, 1900–1930s' in Madrid. De 1e aflevering was in de Oppepper van 6 december. Hij noemt hier nog drie kunstenaars:                             

Sonia Delaunay
Sonia Delaunay-Terk werd geboren in 1885 in Odessa. In 1890 werd ze geadopteerd door haar oom Henri Terk in Sint-Petersburg. In 1910 trouwde ze in Parijs met de schilder Robert Delaunay. In haar leven heeft ze met vele modernistische stijlen geëxperimenteerd. Sonia was de eerste vrouwelijke kunstenaar die nog tijdens haar leven geëerd werd met een retrospectief in het Louvre.
Zie hier een introductie van haar werk.
‘Elektrische prisma’s’, 1914
‘Vrouwentorso’,  1914,
Kröller-Müller Museum

Oleksandr Archipenko

De Oekraïense beeldhouwer Oleksandr Archipenko werd in 1887 geboren in Kiev. Na zijn studie aan de kunstacademie van Kiev verhuisde Archipenko naar Moskou en in 1909 vertrok hij naar Parijs.
Hij woonde daar met andere emigranten, onder wie Sonia Delaunay-Terk, in de kunstenaarskolonie La Ruche. In 1910 exposeerde Archipenko samen met o.a. Alexandra Exter, Kazimir Malevitsj, en Sonia Delaunay-Terk, naast werken van Pablo Picasso, Georges Braque en André Derain.
In 1923 emigreerde Archipenko naar New York, waar hij een kunstopleiding opende.

Inga Yarotskaya
Inga Yarotskaya is niet bepaald een modernistische kunstenares. Haar werk is traditioneel. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vluchtte zij dit voorjaar naar Nederland.
 
De Hilversumse regisseur Jan Rutger Achterberg maakte een indrukwekkende documentaire over haar en ‘De Zwarte Icoon’. 

Inga Yarotskaya met
‘De Zwarte Icoon’
 
 
Foto-terugblik op de kerst-activiteiten
Het waren leuke, gezellige activiteiten, op en rond Kerst. Op 2e kerstdag een wandeling, een heerlijke lunch bij De Eendracht, en een Inloop met Verhalen in de middag.
Op de dag daarna een boeiende rondleiding door het Raadhuis om kennis te maken met Dudoks geniale Lichtplan.

 
 
Twee dansen voor vandaag, van Annelies
Een heel goed 2023 gewenst voor alle dansliefhebbers.

Om door te borduren op de Flash Mobs in eerdere Oppeppers, hier eentje die het nieuwe jaar inluidt met een vrolijke dans:
Grease, Centraal Station Antwerpen
m opgenomen op 9 feb. 2016.

Meer dan 250 deelnemers zorgden die ochtend voor een 'feelgood' stunt in het Centraal Station van Antwerpen.
Met een medley werd de laatste rechte lijn ingezet naar de première van de musical Grease, op 4 maart 2016 in de Antwerpse Stadsschouwburg.

 
In plaats van vuurwerk in de lucht een soort zoet vuurwerk in de hand door lieftallige dansers. Uitgevoerd door de "MorningStar Dance Academy" uit Atlanta. Dit ensemble "Jasmine" werd uitgevoerd in het "Stars of Today Meet Stars of Tomorrow" gala in het David H. Koch Theater van het Lincoln Center in de NEW YORK 2015 YAGP Finals.
              
 
Puzzelfoto
 
 
 
Deze keer parallel met het thema van de fotowedstrijd van Hilversum Pas Op! (Gooi- en Eembode): ‘Herken de vensters’.
De vraag is:
 
Op welk adres vinden we het gebouw met deze topgevel en welke bestemming heeft dit gebouw nu?
 
Bonus-/nieuwjaarvraag: wat was de oorspronkelijke bestemming van dit gebouw
 
Stuur je reactie voor woensdagavond naar oppepper@senver.nl.
 

Puzzelfoto van vorige week
Deze drukke week – tussen Kerst en Nieuwjaar – kwamen er toch nog verschillende reacties binnen op de Puzzelfoto. Elly, Willem, Harriet, Gerard, Henk en Ella hadden de locatie goed aangeduid. Het is inderdaad een gebrandschilderd raam in de noordgevel van de St. Vituskerk aan de Emmastraat.
Van de betekenis wisten de meeste inzenders ook de juiste aanduiding te geven. En nee, het waren niet de wijzen, maar wat dan wel?
Harriet was zelf even in de Vituskerk gaan kijken en maakte daarbij een foto van het raam in de omgeving.
                        

 

En zo zien we rechts het raam in de ‘goede kijkrichting’. In het middelste raam van dit drieluik komt inderdaad het kindje Jezus tevoorschijn op de schoot van Zijn moeder.
 
Gerard en Ella weten nog meer bijzonderheden te melden en ook is er informatie over een ZETEL VAN WIJSHEID en dat lees je hier.
 
Klein grut


Senverwinkeltje op vrijdag in de bibliotheek
Vind je het lastig om via internet kaartjes te bestellen voor lezingen? Kom dan op vrijdagmorgen naar Bibliotheek Hilversum. Daar zijn vrijwilligers van Senver aan de grote tafel in de hal, in wat wij het Senver-winkeltje noemen. Tussen 10.30 en 12.00 uur.
                             

Elke woensdagmiddag: Senver-wandeling door de natuur
In januari is de startplek van de wandeling op woensdagmiddag: Landgoed Land en Boschzigt, Leeuwenlaan 34 ’s-Graveland.
Aanmelden is niet nodig.

Voor vragen: sportcoach Ron Buisman, tel. 06-53879255 of rbuisman@teamsportservice.nl.
                           
Legpuzzels ruilen of krijgen
 
Puzzels in overvloed. Kijk maar eens naar de 44 legpuzzels die aangeboden worden. Mail naar puzzel-chef Ellen als je er eentje wilt, of hebt aan te bieden: lechaim.e@gmail.com