Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

6000 foto's uit de jaren '60, '70, '80 en '90 online! 

Ken je nog die tijd van getoupeerde haren, parelkettingen, pantykousen en bloemetjesjurken? De tijd waarin Dafjes, Lada’s en lelijke Eenden (‘Deux chevaux’) door onze straten reden? In de verworven fotocollectie van Vera de Kort uit Vught, kan je jouw herinneringen aan de laatste decennia van de vorige eeuw weer ophalen. lees meer

Al meer dan 15.000 kaarten, prenten en tekeningen online!  

Laat je verrassen door de meest zeldzame ‘papieren juweeltjes’ uit onze collectie! lees meer

Ontdek de Citadel via smartphone...

Niet alleen de archieven, ook onze prachtige Citadel zelf vráágt gewoon om ontdekt te worden. Wist je dat je met je smartphone bij ons een historische buitenwandeling kunt maken? lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Goede zaken in café Van Dinter
Tijdens de Bakelse kermis stond Toontje met zijn viskraam bij ‘Van Dinter’, ‘n eenvoudig café waar de mannen tegen de muren plasten en de urine vanzelf wegdreef. Na ‘n ruzie belandde een klant in z’n kraam. Alle vis lag op de grond, maar toch ging de handel van Toontje gewoon door… (Bijdrage: Martien van Dooren) 
Einstein in Eindhoven
Er is grote belangstelling voor de film “Genius” over het leven van Albert Einstein. De grote wetenschapper hield in 1923 een lezing bij Philips in Eindhoven, voor de in het NatLab werkzame onderzoekers. Maar slechts weinigen begrepen iets van zijn lezing over quantumpuzzels. (Bijdrage: Jolanda Bakker)
Bestendige staat van dronkenschap
Toen burgemeester De Munck in 1831 in Beek en Donk tijdelijk vervangen moest worden, zou de eerste assessor (tegenwoordig de wethouder) Jan van Vegchel dit moeten doen. Maar die bevond zich “in een bestendige staat van dronkenschap”. (Bijdrage: Zjon van de Laar)
Stationschef krijgt schuld van botsing
Er ging veel mis bij het treinstation in Vierlingsbeek, op zondag 4 september 1910. Op de spoorlijn (nu: ‘Maaslijn’) kwamen bij het station twee treinen met elkaar in botsing. Een enorme ravage was het gevolg en enkele mensen raakten gewond. Geen doden gelukkig, maar wie was de schuldige? (Bijdrage: Geurt Franzen)
"Je blijft allicht ergens aan hangen", aldus Bertje van Lanen uit Uden die begin vorige eeuw besluit te gaan pionieren in Terraveen en steun vraagt. En van de burgemeester tot de minister, ze komen allemaal bij hem op bezoek. Albert Derks dook in de archieven om het leven van zijn grootvader in beeld te brengen.
Keizerlijk Maren-Kessel
Geschiedenis kan een prima verkoopargument zijn! Dat verklaart de voorliefde van projectontwikkelaars voor wat zij beschouwen als oud Nederlands. Het projectbord “Marsna Casella”, waarmee enkele jaren geleden in Maren-Kessel reclame werd gemaakt voor een exclusief woonwijkje, was ‘n schot in de roos! (Bjjdrage: Henk Buijks)  
Pas 17 en kampbewaarder in Vught
“Al ’n poos probeer ik mijn familiegeschiedenis boven water te krijgen en daarbij stuitte ik op een ‘zwart schaap’ in onze familie. Het gaat over Jan Eggink, die al jong stierf als kampbewaker van het concentratiekamp Vught." (Bijdrage: R.G. Eggink)
Het verloren been van de bakker
Zwaargewond ligt de bakker Van Casteren uit Zeeland in de berm van de weg bij Schaijk. Hij en zijn meisje zijn van zijn motorfiets geslingerd, nadat een boerenkar uit het niets opdook en een aanrijding niet meer te vermijden was. Opstaan kan hij niet, zijn vriendin evenmin. Hij schreeuwt om hulp, maar hoort dan de boer tegen z’n vrouw zeggen: “Ben-de-gek! Laat ons maar doorrijden.” 
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

En binnenkort komen er weer veel Brabantse gevangenen online! Klik hier om te zoeken in de 100.000 namen die nu al online staan.

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen