Is dit bericht niet goed leesbaar? Klik hier


Wandelen, fietsen en reizen voor het goede doel!
 
Beste vrienden en sympathisanten, 
 
De kogel is door de spreekwoordelijke kerk: de Oostrem Sponsoractie zal in 2018 in de regio Mannheim – Speyer – Heidelberg (Duitsland) doorgaan. Via deze sponsoractie wil Oostrem de nodige middelen verzamelen om ingrijpende verbeteringswerken uit te voeren aan het nursinghome in de Bijlokstraat 90, Herent. Dit gebouw opende zijn deuren in 1986 en is na meer dan 30 jaar aan een grondige renovatie toe. Zo moet het dak volledig vernieuwd worden, alle bewonerskamers moeten uitgerust worden met brandwerende deuren en de isolatie in de kelder moet volledig afgeschermd worden met brandvertragende platen. 

Er wordt ook nagedacht over bijkomende energiebesparende maatregelen. De dakisolatie kan veel beter en er wordt gedacht aan de plaatsing van zonnepanelen. De kostprijs van de werken zal al snel enkele honderdduizenden euro’s bedragen.
 
We hopen je alvast warm te maken met deze eerste smaakmaker! 

Inschrijven kan ook al via deze link!
 
Namens de organisatoren,

Mario Vanhaeren en Roger De Becker
 
 
MANNHEIM 2018 | 24 - 27 AUGUSTUS 2018
 
 
De jeugdherberg van Mannheim wordt de uitvalsbasis voor de sponsoractie van 2018. Deze Duitse stad ligt middenin een prachtige streek met heel wat wandel- en fietsroutes alsook boeiende bezienswaardigheden. Oostrem huurt de onlangs gerenoveerde jeugdherberg volledig af voor deze sponsoractie. 73 kamers met eigen sanitair, waarvan vier aangepast voor rolstoelgebruikers, zullen er ter onze beschikking staan. 

Mannheim ligt op zo’n 400 km van Herent. Gezien deze korte afstand promoten we dan ook eigen vervoer en carpooling. Uiteraard voorzien we ook een bus met aanhangwagen voor fietsen. 
Mannheim ligt vlakbij Speyer (26 km), Heidelberg (19 km) en Ladenburg (18 km): steden die zeker een bezoek waard zijn. We zullen ons tijdens deze sponsoractie dus niet enkel beperken tot Mannheim, maar zoeken geregeld andere steden in de nabije buurt op. 
 
In deze nieuwsbrief maak je kennis met wat onze sponsorreis te bieden heeft!
 
De regio die de steden Mannheim, Heidelberg, Speyer en Ladenburg omvat biedt heel wat recreatieve en sportieve mogelijkheden voor wandelaars en fietsers. 
Wie de kuitspieren wil oefenen kan zich verheugen op de beklimming van de Königstuhl in Heidelberg. Met zijn 567,8 meter hoogte biedt de top van deze berg - die ook met een treintje bereikt kan worden – een spectaculair zicht op de streek en de rivier Neckar die de vallei doorklieft. 
Het Odenwald, een uitgestrekt bosrijk en bergachtig natuurgebied, is dan weer de uitgelezen plek voor fervente wandelaars. Dit bos verbindt de verschillende steden in de buurt, zodat een boswandeling ook met een stadsbezoek kan worden afgewisseld. 
Langs de oevers van de Rijn en de kleinere Neckar kan er eveneens aangenaam gewandeld worden. 
Voor zij die het liever wat rustiger aan doen zijn de vele kastelen in de buurt een absolute must, waar je kennis maakt met de eeuwenlange culturele geschiedenis van de streek.
MANNHEIM
 
Mannheim, gelegen aan de samenvloeiing van de Rijn en Neckar, telt zo’n 305.000 inwoners, wat het tot de grootste stad aan het Odenwald maakt. Mannheim is een zogenaamde “quadratestadt”: het stratenplan bestaat volledig uit loodrechte straten die niet met namen maar wel letters en nummers benoemd worden. 
De universiteit van Mannheim mag dan wel één van de jongste van Duitsland zijn, toch is deze intussen wereldvermaard voor studies in Handel en Economie. Hierdoor wordt de universiteit soms ook wel het “Harvard van Duitsland” genoemd. Het mag dan ook geen toeval zijn dat Karl Benz er in 1886 de eerste auto liet rijden aan een snelheid van 15 kilometer per uur. 
Bezoekers kunnen in Mannheim rustig verpozen tussen het groen van het Luisenpark, bekend om haar “gondoletta”-bootjes. Je vindt er ook het Sensarium, een wandelparcours waar alle zintuigen geprikkeld worden. Wie graag hipsters wil spotten, kan terecht in “Jungbusch”: tot voor kort een verloederde buurt die zich recent helemaal ontpopte tot hippe uitgangsbuurt. 
 
HEIDELBERG
 
Net als Mannheim is Heidelberg een echte universiteitsstad. De Universiteit van Heidelberg, gekend voor wetenschappelijke opleidingen, is eveneens de oudste en bekendste universiteit van Duitsland. Zo liepen - naast heel wat staatshoofden en politici – onder andere wetenschapper Dmitri Mendeljev en componist Robert Schumann er school. 
Heidelberg wordt gekenmerkt door haar typische barokarchitectuur en de bekende middeleeuwse brug die over de Neckar strekt. Het kasteel van Heidelberg prijkt op 80 meter hoogte van de Königstuhl, een middelhoge berg met top op 567,8 meter. Vanop de top geniet je van een prachtig uitzicht over Heidelberg.
 
Wandelaars kunnen ook in de binnenstad genieten van mooie wandelroutes. De “Philosophenweg” langs de Noordoever van de Neckar biedt een schitterend uitzicht over het kasteel van Heidelberg. Dit wandelpad dankt zijn naam aan de vele filosofen en wetenschappers die in de stad studeerden, en die vaak langs deze weg wandelden. 
SPEYER
 
Zo’n 26 kilometer ten zuiden van Mannheim ligt Speyer, één van de oudste steden van Duitsland. Dankzij haar ontstaan onder Romeinse heerschappij, kent Speyer een zeer lange geschiedenis die nog steeds zichtbaar is in de architectuur van de stad. Zo prijkt de “Dom” van Speyer, een echt voorbeeld van Romaanse bouwkunst, sinds 1981 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Met haar straatjes en pleintjes biedt Speyer een aangename plek om even uit te rusten na een wandeling of fietstocht doorheen het bergachtige landschap rondom de stad. Het Technik Museum van Speyer is eveneens een echte trekpleister. Dit museum verzamelt niet alleen een uitgebreide collectie aan voertuigen - vliegtuigen en helikopters incluis – maar ook militaire voorwerpen, speelgoed en zelfs historische kledij. Dit alles wordt tentoongesteld op meer dan 150.000 vierkante meter aan expo-ruimte, zowel overdekt als in de open lucht. Het is dan ook verbazend dat dit museum jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers mag ontvangen.

En uiteraard vind je in Speyer ook Brouwerij Domhof !
 
LADENBURG
 


Ladenburg vervolledigt samen met Mannheim en Heidelberg de zogenaamde “Rijn-Neckar”- driehoek. De geschiedenis van deze stad – met haar 11.500 inwoners beduidend kleiner dan Mannheim en Heidelberg – dateert reeds terug naar de Keltische en Romeinse periode. Het was immers de Romeinse keizer Trajanus die in 98 na Christus Ladenburg, toen nog "Lopodunum" genoemd, tot stad uitriep. 
De bekendste inwoner is ongetwijfeld Karl Benz, de uitvinder van de gemotoriseerde auto. Hij woonde in Ladenburg tot zijn dood in 1929.
 

Praktische informatie
 
In de jeugdherberg van Mannheim kan je verblijven in een één-, twee- of meerpersoonskamer. Bovenop de prijs van verblijf betaalt elke deelnemer een sponsorbedrag van € 180. Kinderen tot 12 jaar kunnen deelnemen zonder bijkomend sponsorbedrag te betalen.
 
 
Meerpersoonskamer | € 170 per persoon
(bij volle bezetting)

Tweepersoonskamer | € 210 per persoon

Eénpersoonskamer | € 230 per persoon
 
Wie met de bus wenst mee te reizen, betaalt een bijkomende vervoerskost van € 30 bovenop het inschrijvingsgeld.

 
De inschrijving is pas volledig na betaling van het sponsorbedrag (€ 180) op onderstaande gegevens:


Oostrem vzw
BE18 7430 2825 1565
BIC KREDBEBB

met vermelding
Mannheim 2018 + NAAM'.
 

Een fiscaal attest volgt.
Inschrijven kan eenvoudig en snel via deze link.
 
Je hoeft nog geen keuzeprogramma door te geven, dit zal binnenkort gebeuren.
 
 

Contact
 
 
Vragen of opmerkingen?
Aarzel zeker niet om met ons contact op te nemen.
 
 Oostrem vzw
 Oostremstraat 26
 3020 Herent
 
 Telefoon | 016 23 15 45