Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
November 2018
 
Deze nieuwsbrief begint met een boekentip -'Leven met Hooggevoeligheid'. Daarnaast heb ik, even als in voorgaande jaren, leveranciers van SI materialen gevraagd om hun cadeautips voor december. Dat heeft weer een aantal leuke suggesties opgeleverd. Enkele heb ik ook uitgprobeerd. Mijn bevindingen zijn in deze nieuwsbrief te lezen.
     Ook zijn een aantal cadeautips op mijn website te vinden en een meer uitgebreide beschrijving van bepaald speelgoed op speelgoed- en materiaalblogs.  
    
Een goede decembermaand toegewenst met veel speel- en leesplezier. 
 
Els
 
In deze nieuwsbrief:
 
 
 
'Leven met Hooggevoeligheid'

Tips voor de empathische persoonlijkheid
 
 
                     
 
 
 
Auteur: Judith Orloff, 253 pagina's, paperback, Uitgeverij Samsara, 2018.
 
'Leven met Hooggevoeligheid' is een boek waarin Judith Orloff duidelijk de problemen en de voordelen van hooggevoeligheid heeft beschreven. Daarin legt zij uit dat wij niet alleen informatie krijgen van de voor ons bekende zintuigen, maar ook uit het ons omringende energieveld. Doormee komen we in aanraking met de energievelden van anderen en kunnen we gevoelens, emoties en pijn van anderen aanvoelen. Meestal gebeurt dat onbewust en weten we niet dat het om de gevoelens van anderen gaat. Mensen die hooggevoelig zijn, hebben gemakkelijk toegang tot de informatie uit dat energieveld. Ze kunnen daardoor overspoeld worden met allerlei informatie waar ze geen raad mee weten. Voorbeelden hiervan zijn:
 • Last hebben van geluid, fel licht en geuren. 
 • Doodmoe zijn na contact met bepaalde personen. Het gevoel leeggezogen te worden. 
 • Gevoelens maar ook pijn of misselijkheid van anderen overnemen, zonder dit als de gevoelens of de pijn van de ander te herkennen. 
 • Het je erg aantrekken dat een ander kind in de klas een standje krijgt - soms zelfs in huilen uitbarsten, terwijl het kind waar het om gaat, nauwelijks reageert. 
In de eerste hoofdstukken wordt duidelijk gemaakt wat hooggevoeligheid is. Vervolgens worden er strategieën beschreven die helpen om te voorkomen, dat we overweldigd worden door emoties en dergelijke om vooral ook ons eigen energieniveau op peil te houden. De belangrijkste strategieën zijn om onszelf af te schermen en te gronden of te aarden. Judith Orloff raadt bijvoorbeeld aan om onszelf af te schermen met de visualisatie van een prachtig wit of roze licht dat ons hele lichaam omhult, op ongeveer vijf tot tien centimeter van onze huid. Aarden kunnen we doen door veel op blote voeten te lopen of te visualiseren dat we een boom zijn met wortels diep in de grond. Deze en andere visualisaties worden in het boek beschreven als een onderdeel van korte meditaties.
 
In de volgende hoofdstukken worden specifieke aspecten van hooggevoeligheid besproken zoals een relatie, het werk, het ouderschap en de opvoeding van hooggevoelige kinderen. Tot slot komen ook de voordelen van hooggevoeligheid aan bod zoals het kunnen aanvoelen van stemmingen en emoties, en intuïtief weten wat juist is om te doen.
 
Dit duidelijke en zeer praktische boek is aan te raden voor iedereen die met hooggevoeligheid of problemen met prikkelverwerking te maken heeft. Maar zeker ook voor alle therapeuten en andere hulpverleners die niet in hun werk 'leeggezogen' willen worden maar hun eigen energie in balans willen houden en hun intuïtie verder willen ontwikkelen. 
 
De beschrijving van dit boek is samen met andere boeken te vinden op SI boeken voor volwassenen. Het boek is daar voor 23,90 euro bij bol.com te bestellen.  
 
Zie ook Hooggevoeligheid op mijn website Sensomotorische-integratie.

 
 
Bellen armband
 
 Een cadeautip van Tenzie
 
 
 
 
Van Bianca van webshop Tenzie stuurde Bellen armband op om uit te proberen. Een stevige armband met vijf bellen er aan bevestigd. De armband wordt gesloten met klittenband. De band is 2,5 cm breed en 20 cm lang. De bellen maken een prettig geluid. Een eenvoudige stukje speelgoed dat op verschillende manieren kan woren gebruikt. 
 
Bijvoorbeeld:
 • Als muziekinstrument tijdens de muziekles of thuis als begeleiding bij het zingen van een liedje. Bij kinderen kun je deze armband niet alleen om hun arm doen maar ook om hun enkel - bij volwassenen is de armband daarvoor te kort. Je kunt natuurlijk ook meerdere armbanden gebruiken en die om beide armen en eventueel ook nog om de enkels doen. 
 • Bij kinderen die een arm - of een been - weinig gebruiken, kun je stimuleren die arm te gebruiken, door de armband om doen. Iedere keer dat ze met hun arm of been bewegen geeft dat - als beloning - een belgerinkel. Het kind wordt er op die manier opmerkzaam op gemaakt dat het die arm beweegt.  
 • Met de armband kan ook het zogenaamde beurtgedrag - wachten en luisteren naar een ander - worden uitgelokt. Twee of zelfs meer kinderen met ieder een armband of een ander geluidspeelgoed kunnen dan om de beurt 'geluid' maken. Op deze manier zijn er allerlei verschillende spelletjes mee te bedenken. 
 
 
 
 
Met de Bellen armband kan op veel verschillende manieren worden gespeeld. Ook voor kinderen die hun armen of benen niet zo gemakkelijk kunnen bewegen of kinderen - en mogelijk ook volwassenen - met een verstandelijke handicap kan dit een leuk cadeautje zijn. De bellen armband is voor €5,50 verkrijgbaar bij Tenzie. Deze webshop is ook te vinden bij leveranciers
 
 
 Massagehandschoen Vlinder
 
 Een cadeautip van Tenzie
 
 
 
Ook de kleine massagehandschoen Vlinder van webshop heb ik uitgeprobeerd. Een beschrijving van de grotere vorm van deze massagehandschoen is te vinden bij cadeautipsDeze kleinere variant is voorzien van vijf soepel ronddraaiende roestvrijstalen balletjes. Door het kleinere oppervlak kun je er gemakkelijker de armen en benen van kinderen masseren. Ook kunnen kinderen er zelf hun armen en benen mee masseren. Volwassenen met niet te grote handen kunnen deze massagehandschoen ook gebruiken. Bij mij paste het nog precies om mijn hand.  
 
 
 
 
 
Door met de massagehandschoen over het lichaam te masseren of te  'rollen' ben je eigenlijk bezig met druk verplaatsen. Bij vrij stevige druk, lopen of glijden de balletjes soepel over het lichaam. Dat geeft een prettig gevoel. Het activeert je lichaam waardoor je het beter voelt en daardoor ook beter kan gebruiken. Het kan zinvol zijn om bij een activiteit van de armen of de benen eerst met de massagehandschoen over de armen of de benen te rollen. Mogelijk kan het kind een bepaalde activiteit daarna beter uitvoeren. 
 
Druk verplaatsen doen we zelf vooral door steun nemen op, en ons te verplaatsen over de grond. Daarbij is een goede samenwerking tussen het voelen van de grond en er steun op nemen noodzakelijk - een samenwerking tussen tactiel/proprioceptieve informatie en bewegen. De massagehandschoen stimuleerst als het ware die samenwerking op een iets andere manier. Het kind beweegt niet over de grond maar de massagehandschoen beweegt over het kind. Een combinatie van zintuigprikkels die als een voorbereiding gezien kan worden van actief steun nemen op de grond.   
 
De massagehandschoen Vlinder is in paars en in groen voor €10,00 verkrijgbaar bij TenzieDeze webshop is ook te vinden bij leveranciers
 
 
Nekkussen als verzwaring
 
 Een Tip van Toys42hands
 
 
Van Tanja van webshop Toys42hands vroeg me om dit nekkussen uit testen. Het is bedoeld als een verwarmingskussen voor pijnlijke nekspieren. Het kan opgewarmd worden in de magnetron, een electrische oven of door het op de verwarming te leggen. Het kussen kan ook goed als verzwaring worden gebruikt. Door de zachte stof, ronde vorm en de vulling van tarwe, voegt het zich soepel om je nek. Het kussen blijft ook gemakkelijk liggen. Het glijdt niet snel weg. Het kussen weegt 600 gram. Voor nekverzwaring is dat zwaar genoeg. Daarnaast ziet het er zeker voor kinderen, aantrekkelijk uit.
 
 
 
 
Met het kussen om je nek,voel je duidelijk het gewicht van het kussen. Het duwt je naar beneden, naar de grond. Als reactie daarop ga je steviger zitten of staan. Het gevolg is dat je meer betrokken bent bij de dingen die je doet. Het kan helpen om minder afgeleid te zijn. Dit werkt alleen als je ook echt steviger gaat zitten of staan, als je inzakt dan is het kussen te zwaar of niet geschikt. Het voordeel van dit nekkussen is dat het niet al te zwaar is.
 
Het nekkussen op veel verschillende manieren worden gebruikt. Hierbij enkele suggesties:
 • Bij bepaalde zittende activiteiten kan het helpen om minder afgeleid te zijn. Zoals schrijven, lezen of eten.
 • Sommige kinderen lopen ook beter door als ze het nekkussen om hebben. Bijvoorbeeld bij het naar school lopen. In de winter kun je dan ook nog als extra attractie het nekkussen verwarmen.
 • Bij sport en andere bewegingsspelletjes kun je bepaalde opdrachten laten uitvoeren zowel met als zonder het nekkussen. De opdracht kan bijvoorbeeld zijn zo snel mogelijk naar de andere kant van het lokaal te rennen, hinkelen of wat dan ook, zonder het kussen te verliezen. 
 • Het nekkussen kan ook als een wat zwaardere knuffel worden gebruikt. Kinderen kunnen het prettig vinden om de knuffel op hun schoot te leggen. Door de ronde vorm gaat dat gemakkelijk en valt hij er niet gauw af. Als verzwaring op schoot is hij vooral geschikt voor kinderen - voor ouderen en volwassenen, is hij mogelijk als verzwaring op schoot niet zwaar genoeg. 
 • Ook in bed kunnen kinderen het prettig vinden om een zwaardere knuffel te hebben, ze hebben er dan wat meer steun aan. In bed kan hij zelfs ook nog als kruik worden gebruikt door hem eerst even op te warmen. 
 
Het nekkussen is voor €10,00 verkrijgbaar - als hond en als vos - bij Toys42handsDeze webshop is ook te vinden bij leveranciers
 

Verzwaringsmateriaal wordt net als het drukvest veelvuldig gebruikt als hulpmiddel om zintuigprikkels te reguleren. In de nieuwsbrief van juli 2015 wordt uitgebreid ingegaan op het verschil tussen het gebruik van verzwaring en het drukvest.
 
 
 
Een Squease drukvest huren met de feestdagen
 
De feestdagen in december geven veel plezier, maar brengen ook spanning met zich mee. Kinderen - en ook volwassenen - waarbij de prikkelverwerking wat minder goed verloopt, kunnen daar extra last van hebben. Voor een aantal van hen kan een drukvest helpen om die spanning te reguleren. In de nieuwsbrief van maart 2018 is aandachtt besteed aan het gebruik van een drukvest.  
 
Wanneer je je afvraagt of het Squease drukvest iets is voor jezelf of voor je kind, dan kun je overwegen om tijdens de decembermaand een drukvest te huren. Het vest is te huur bij https://www.squeasewear.com/nl/verhuur/.
 
 
 
 
 
Voor de lezers van deze nieuwsbrief geldt een speciaal aanbod: bij de huur van een drukvest in november of december krijgt u er twee gratis extra huurweken bij. De code daarvoor is "feestdagen".
 
Verdere informatie over het  Squease drukvest is te vinden op www.drukvest.nl en op de pagina over druk- en verzwaringsmaterialen. Squease is ook te vinden bij leveranciers.

 
 
Stretch Glitter
 
Een cadeautip van Toys42hands
 
 
Stretch
 
 
Als tip voor een schoencadeautje de Stretch Glitter. De stretch Glitter voelt prettig aan en lokt - als een soort elastiek - uit om tussen je handen uit te rekken. 
 
 
 
De weerstand die het uitrekken geeft, voelt prettig aan en stimuleert om er mee door te gaan. Het werkt activerend en geeft meteen een gevoel van fitheid. Volgens de productbeschrijvng kan de Stretch Glitter uitgetrokken worden tot een lengte van 3 meter. Ik kon dat niet uitproberen omdat mijn armen daarvoor niet lang genoeg zijn. De spanwijdte van mijn armen was ongeveer 1.40 meter. Bij het uitrekken geeft het laatste stukje steeds meer weerstand. Je voelt daarbij duidelijk de spieren van armen, schouders en bovenkant van je rug. Je krijgt dit effect alleen als je de Stretch Glibber tussen je eigen handen uitrekt, niet als je samen met iemand anders ieder aan een uiteinde trekt.
 
 
 
Ik vond het ook prettig om de Stretch Glitter dubbel te vouwen en dan in de lengte richtig uit te rekken. 
 
Samenvattend: de Stretch Glitter is een leuk cadeautje dat uitlokt om uit te rekken. De weerstand die dat geeft werkt activerend of alertheidverhogend. Het is heel geschikt voor zowel kinderen als volwassenen om de alertheid op peil te houden bij zittende activiteiten, bijvoorbeeld als je naar iets moet luisteren of over iets wilt nadenken. 
 
De Stretch Glitter is voor €2,75 in groen of roze verkrijgbaar bij Toys42hands. Deze webshop is ook te vinden bij leveranciers
 
 

 
 
 Voel memory
 
 Een cadeautip van Tenzie
 
 
 
 
Webshop Tenzie stuurde ook nog de voel memory van Goki mee als cadeau. Twintig kleine voelkussentjes die per twee hetzelfde zijn. Er zijn tien verschillende kussentjes die er anders uitzien en waar verschillende voorwerpen inzitten om te voelen. De kussentjes - en ook de bijbehorende zak-  zien er mooi uit een voelen prettig aan. De kussentjes lokken uit om in je hand te nemen en te voelen wat er in zit. Sommige voorwerpen in de kussentjes maken ook geluid. Er kan op veel verschillende manieren mee worden gespeeld.
 
Bijvoorbeeld:
 • De kussentjes zijn op zich al prettig om in je hand te nemen. Sommige kinderen en volwassenen zullen met plezier de kussentjs door hun handen laten gaan. De kussentjes lokken uit om met je handen te bewegen. Dat kan goed door ze in een bak te doen. Het ziet er leuk uit als de verschillende gekleurde kussentjes door je handen worden bewogen. 
 • De kussentjes kunnen ook in het bijgeleverde zakje of een sloop worden gedaan. Er kan dan een spel van worden gemaakt door twee personen om de beurt een kussentje uit de zak te laten halen die ze op tafel neerleggen. Zodra het identieke kussentje wordt gepakt zijn die kussentjes voor die persoon. Wie op het eind de meeste kussentjes heeft is de winnaar. 
 • De helft van de kussentjes kan in het zakje worden gedaan. Je kunt dan proberen om met één hand het bijbehorende kussentje in het zakje te zoeken.  
 
 
 • Alle kussentjes kunnen in het zakje of een sloop worden gestopt. Je kunt dan proberen met je handen twee dezelfde kussentjes te vinden. Het zakje is wat klein om met twee handen iets op te zoeken, je kunt dan beter een slooop gebruiken. 
Deze voel memory van het merk Goki is mooi uitgevoerd. Er kan op veel verschillende manieren mee worden gespeeld. De voel memory is voor €17,95verkrijgbaar bij Tenzie. Deze webshop is ook te vinden bij leveranciers
 
Op mijn website staat een speelgoedblog over een voel memory. Veel van de daar beschreven informatie is ook op deze voel memory van toepassing. 
 
 
Tastschijven
 
 De tip van Webshop Eelke Verschuur is de Silishape Tastschijven.
Tastschijven
Vijf grote en vijf kleine cirkels met een doorsnee van respectievelijk 35 en 8 cm. Ieder met een eigen patroon om te voelen. Van elke grote cirkel is er een kleine met het overeenkomstige profiel. Ze blijven als antislip aan de vloer of een gladde ondergrond plakken. Het siliconen materiaal voelt zacht aan, kan gewassen worden en is nauwelijks kapot te krijgen. Geschikt om te voelen met je voeten en je handen. Voor de kleine cirkels wordt er een voelzakje bijgeleverd. Er zijn allerlei voel- en andere spelletjes mee te bedenken zoals een kleine cirkel even in het zakje laten voelen en dan de grote cirkel erbij zoeken. Ook kun je de cirkels in de ruimte laten verdelen zodanig dat het kind van de ene cirkel op de andere kan stappen zonder in het 'water' te vallen of welk spel je er ook van maakt.
 
Vooral geschikt voor ergo- en fysiotherapeuten werkzaam met kinderen of voor een spel- of gymles.  De Silishapes Tastschijven zijn voor €45,00 verkrijgbaar bij Webshop Eelke Verschuur. Deze webshop is ook te vinden bij leveranciers
 
 
Knuffel recorder eekhoorn 
 
Een cadeautip van Toys42hands
 
 
 
 
De knuffel recorder eekhoorn ziet er in eerste instantie uit als een mooie knuffel. Maar als je de recorder aanzet dan imiteert hij alles wat je zegt, zodra je ophoudt met praten.  Uiteraard imiteert hij niet alleen de woorden die je zegt, maar ook de geluiden die je maakt. Daarbij wiebelt hij ook nog met zijn hoofd. Dat geeft een grappig effect. Het lokt uit om zodra de knuffel gestopt is, zelf weer iets te zeggen of een net weer iets ander geluid te maken.
Ik merkte dat je niet steeds hetzelfde blijft zeggen - hoewel je natuurlijk weet dat het gewoon een recorder is - maar dat je gaat variëren met 'gekke' geluiden, klank en toonhoogte. Het lokt onweerstaanbaar uit tot interactie en uitproberen van woorden en klanken. Het grappige is dat ik merkte, dat ook mijn alertheid door dat uitproberen van geluiden beter werd. Je gaat vanzelf goed luisteren hoe jouw geluiden geïmiteerd worden en daarmee variëren.
 
Ik denk dat bijna alle kinderen deze knuffel leuk vinden maar bij kinderen die niet zo goed of weinig praten, of moeite hebben met interactie is er een duidelijke meerwaarde. Waarschijnlijk zijn er ook oudere kinderen of volwassenen met een verstandelijke handicap, en ouderen met dementie die veel plezier aan deze knuffel kunnen beleven. Naast het plezier is mogelijk de invloed die het kan hebben op de alertheid belangrijk.
 
De Knuffel recorder eekhoorn is voor €21,95 verkrijgbaar bij Toys42hands. Van de  knuffel recorder zijn veel verschillende uitvoeringen zoals muis, giraf, pinguin, schaap, paard, hond en nog een paar. De webshop van Toys42hands is ook te vinden bij leveranciers
 
 
 
 
Touchimal Paard 
 
Een cadeautip van Toys42hands
 
 
Van Tanja van webshop Toys42hands kreeg ik ook nog het Touchimal Paard toegestuurd. Een mooi gemaakte en prettig aanvoelende knuffel. Door over zijn kop en rug te strelen maakt hij verschillende paardengeluiden. Net als bij de knuffelrecorder wordt er gereageerd op iets wat je doet. In tegenstelling tot de knuffelrecorder reageert hij niet bij elke aanraking. Maar vooral door strelen of stevig druk geven in zijn nek en op zijn rug. Dat lokt uit om met hem te knuffelen en hem op verschillende manieren stevig tegen je aan te houden.
 
Je kunt hem bijvoorbeeld op schoot leggen als je zit. Doordat je regelmatig gaat verzitten, wat rechter gaat zitten of andere bewegingen maakt, verandert de druk op het paard dat daarop reageert. Ook met je handen of je armen op het paard te steunen, veroorzaakt een reactie. Ik denk dat veel kinderen het leuk vinden om de knuffel op hun schoot te houden terwijl ze een werkje aan een tafel doen. 
 
De geluiden en het prettig aanvoelen van de knuffel, maken samen met het oppakken, strelen en stevig tegen je aan houden, dat de knuffel kan helpen om tot rust te komen. Veel kinderen zullen deze knuffel leuk vinden. Maar voor kinderen die zich gauw verliezen in allerlei afleiding kan de knuffel mogelijk helpen om meer bij zich te zichzelf blijven. Net zoals geldt voor de de eerder beschreven knuffel recorder zijn er waarschijnlijk ook oudere kinderen of volwassenen met een verstandelijke handicap, en ouderen met dementie die veel plezier aan deze knuffel kunnen beleven. 
 
Het Touchimal Paard is voor €18,95 verkrijgbaar bij Toys42hands. De touchimal is er ook in verschillende uitvoeringen zoals marmot, schaap en hond. De webshop van Toys42hands is ook te vinden bij leveranciers
 
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatieverwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uw kunt ook uw gegevens veranderen. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart