De Tuin van Sjef Nieuwsbrief
December 2019
 
 
Beste
 
2019 is een mooi jaar geweest voor de Tuin van Sjef. In tuin, schuur en huis is veel gebeurd en er zijn, naast de bekende Tuindagen en rondleidingen, weer een aantal leuke activiteiten geweest. Heel veel mensen hebben de tuin bezocht. Tuin en vrijwilligers kregen daarbij veel waardering. We gaan daarom weer enthousiast verder in 2020. 
 
We wensen jullie allemaal fijne feestdagen en een heel mooi en gezond 2020 en zien jullie ook dan graag weer terug in de Tuin van Sjef!
 
 
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief
 
 

 
 
 
Afkoppelen regenwater
Gemeente Rheden heeft zich aangesloten bij Stichting Steenbreek. Omdat wij bekend willen worden als informatiecentrum voor natuurlijk tuinieren, hebben we samen met de gemeente het project "afkoppelen van regenwater in Velp-Noord" opgepakt.
 
In dat kader is er door ons een lezing gegeven bij Jansen en de Feijter. Verder konden mensen uit Velp-Noord zich opgeven voor een bezoek door één van onze vrijwilligers. Samen werd dan gekeken naar de mogelijkheid om regenwater af te koppelen. De materialen hiervoor werden door de gemeente verstrekt.
 
Voor de gemeente was deze actie een mooie manier om overbelasting van het riool te verminderen. Voor ons was het een gelegenheid om de Tuin weer eens op de kaart te zetten. Verder is de vergoeding die we kregen ook meer dan welkom natuurlijk.  
 
 
 
 
Activiteiten in de afgelopen periode
Uiteraard hadden we ook dit seizoen weer de bekende en goedbezochte Tuindagen en zijn er op verzoek een aantal rondleidingen geweest. Er hebben echter ook een aantal nieuwe activiteiten plaatsgevonden. Zo waren we open met Open Monumentendag. Dat dat in de smaak viel was te merken, want we hebben dat weekend meer dan 180 mensen op bezoek gehad. De rondleiders en andere vrijwilligers waren continu in de weer. Druk dus, maar heel erg gezellig! 
 
Omdat we ook op het gebied van cultuur wat willen bieden, waren we tijdens het "Muziek aan huis"-festival gastlocatie voor Sebastiaan en Linde die met viool en hang een mooi optreden hebben verzorgd.
 
En onlangs kregen we een kleine 50 studenten van Helicon (opleiding Eco en Wildlife) op visite. Die hadden als opdracht om een tuin te ontwerpen met focus op biodiversiteit. Onze tuin was uiteraard een hele mooie inspiratiebron daarvoor.

 
 
 
Werkzaamheden in en om de tuin
We hebben een hoop voor elkaar gekregen dit jaar. Alfons heeft gezorgd voor een wc en een keukentje in de schuur. Ron, Marc en Jan hebben de electra onder handen genomen en het huis en de schuur daarmee een stuk veiliger en handiger gemaakt. De beheergroep heeft als extra klus de grote vijver gedeeltelijk uitgebaggerd. Willem en Ronald hebben gezorgd voor een pompje dat water uit de beek in onze vijvertjes pompt. En verder hebben er als vanouds weer veel mensen geholpen bij rondleidingen, Tuindagen, lezingen en andere activiteiten.
 
 
 
 
Vrijwilliger in de schijnwerpers: Willem Kolvoort
Twintig jaar geleden, op werelddierendag 1999, is Stichting De Tuin van Sjef opgericht. Niet lang na het tekenen van de statuten bij de notaris, maakte een van de bestuursleden plaats voor Willem Kolvoort. Willem is tot een paar jaar geleden lid geweest van het bestuur en is nog steeds als vrijwilliger bij de tuin betrokken.
 
‘Ik ben in contact gekomen met Sjef nadat ik in De Opbouw aan de Velperweg in Arnhem een lezing gaf over onder andere de Amerikaanse rivierkreeft’, vertelt Willem. ‘Daar zei iemand tegen mij dat Sjef zich sterk maakte voor het behoud van de Europese rivierkreeft. In zijn vijvers kwamen tientallen exemplaren van deze soort voor. ’Dus ben ik eens gaan kijken.’ Met de Europese rivierkreeft is het, zoals bekend, helaas niet goed afgelopen, met de vriendschap tussen Willem en Sjef en Willems inspanning voor de De Tuin van Sjef wél. ‘Van het leven boven water heb ik niet veel verstand, ik ben vooral geïnteresseerd in wat zich onder de waterspiegel afspeelt.’ Wie de schitterende onderwaterfoto’s van Willem kent (er zijn er nog te bewonderen en te koop in de ontvangstruimte van De Tuin van Sjef), begrijpt dit direct. ‘Sjef was een allround natuurkenner, ook hij wilde het fijne weten van het leven onder water. We zijn veel op pad geweest, gewapend met een schepnetje.’
 
De stichtingsbestuursvergaderingen verliepen altijd heel efficiënt en genoeglijk. Eerst de zakelijke punten bespreken, daarna genieten van een door Sjef of Isabella, de vrouw van Willem, voorbereide maaltijd. Na het overlijden van Sjef werd de inhoud van de vergaderingen anders. De belangrijkste vraag die op tafel lag: hoe zorgen we ervoor dat de tuin in stand blijft. Willem: ‘Ik heb mijzelf altijd gezien als een technisch bestuurslid. Ik bedacht onder andere oplossingen voor het waarborgen van een goede waterhuishouding in de vijvers. Van formaliteiten en financiën had ik minder verstand. Toen het in het bestuur vooral ging over het werven van fondsen en leningen, schoot mijn kennis tekort en voelde ik me overbodig.’ Als hem wordt voorgehouden dat zijn kritische inbreng op dit punt erg op prijs is gesteld, geeft Willem toe dat hij dat wel heeft gemerkt. ‘Natuurlijk is het goed dat er iemand die met beide voeten op de grond staat, meedenkt over dit soort zaken die veel verantwoordelijkheden met zich meebrengen. ‘Maar ik heb er af en toe wel wakker van gelegen.’
 
Willem was voor de Tuin van Sjef een belangrijke schakel naar het radio- en tv-programma Vroege Vogels. In 2012 verwierf de tuin mede dankzij zijn inzet het predicaat ‘Tuinreservaat’. Ook al zit hij niet meer in bestuur, er mag nog altijd een beroep worden gedaan op zijn technische kennis. Zo heeft hij onlangs een pompinstallatie gefabriceerd en in de beek geïnstalleerd waardoor er nu weer water door de bovenste vijvers stroomt.
Het huidige bestuur van de Stichting is Willem zeer erkentelijk voor de door hem geleverde en hopelijk nog te leveren bijdragen. Hij is nog steeds op allerlei (water)fronten actief zoals het geven van lezingen over de fascinerende onderwaterwereld en was onlangs weer te horen bij Vroege Vogels. Voor meer informatie zie
 
 
 
 
 
 
 
 
Plant in the picture: de Boksdoorn
In de tuin staat hij rechts voor de schuurdeur en op de dakpannenwal: de Boksdoorn (Lycium barbarum) met zijn "superfood"-bessen (Gojibes). Lycium komt van Lycië, het zuidwestelijke deel van Turkije. Barbarum komt van het Griekse barbaros en betekent vreemd (lees: niet Grieks). Boksdoorn verwijst naar de niet al te aangename bokkengeur van de plant.
 
De plant komt uit China en is in de 18e eeuw in Europa ingevoerd. Hij wordt in West-Europa gekweekt en is daar verwilderd. In België en Nederland groeit de plant vooral langs rivieren en in duinen. 
 
De gebogen, tot drie meter lange takken hebben lange doorns en langwerpige, grijsgroene bladeren. De bloemen bestaan uit vijf kroon- en kelkbladen (5-tallig) en zijn violet tot paars van kleur. De bloei is van mei tot en met september. De bessen zijn opvallend oranjerood en zeer sappig. Zaadverspreiding vindt over grote afstanden plaats doordat ze vastkleven in de vacht van passerende dieren.
 
Boksdoorn bevat, net als sommige andere nachtschadesoorten, hyoscyamine, dat maag- en darmstoornissen, neurologische problemen en hartritmestoornissen kan veroorzaken. In 2014 waarschuwde de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit de consument van gojibessen dat sommige mensen moesten overgeven of maagpijn of diarree kregen.
 
Dus toch minder “superfood” dan gedacht? Volgens de Chinezen niet. Zij zeggen dat het regelmatig eten van de gojibes jeugdigheid bevordert. Er kan jam, sap, thee of gelei van worden gemaakt, ze kunnen worden gedroogd tot krenten of ingevroren. Echter in vele Aziatische tuinen staan Gojibesstruiken die ze enkel kweken voor de bladeren. Deze worden verkocht in 25 cm lange bundels die een aantal bebladerde stengels bevatten. Ze smaken goed in soepen en stoofschotels en helpen, volgens de Chinezen, tegen vervroegde verouderingsklachten, verminderd gezichtsvermogen, luchtwegaandoeningen en duizeligheid. Het is echter de vraag of het om dezelfde soort gaat. Volgens “The Plant List” zijn er maar liefst 94 soorten Lyciums.
 
De bessen worden in China op plantages langs de Gele Rivieronder de naam 'gojibes' (goji is waarschijnlijk het Perzische woord voor bes) commercieel geteeld voor consumptie. Ze worden handmatig geplukt (niet lekker met al die doorns lijkt me) en zowel in China geconsumeerd als geëxporteerd. 
 
Je kunt wel zeggen een plant met een verhaal.
 
 
 
 
Samenwerkende Natuurrijke Tuinen en Parken
Heem- en natuurtuinen zijn er in soorten en maten. De oudste (van 1925) is Thijsses Hof in Bloemendaal. Daar worden de planten uit die omgeving getoond. Er zijn echter ook natuurtuinen waar de natuur meer z'n gang mag gaan. Centraal staat steeds de inheemse flora en ruimte voor vogels, insecten en andere dieren.
 
Vanuit het idee uitwisseling tussen heem- en natuurtuinders tot stand te brengen, ontstond in 1992 Stichting Oase en daarbinnen de Vakgroep Heemtuinbeheer. Vele excursies naar heemtuinen en natuurgebieden volgden. Hoewel de laatste jaren de belangstelling daarvoor terugliep, bleef de behoefte aan uitwisseling bestaan. Als 'doorstart' van de vakgroep werd daarom op 19 januari 2019 de SNTP opgericht, de vereniging Samenwerkende Natuurtuinen en -Parken.
 
Naast elkaar inspireren en kennis te delen is het de bedoeling om gezamenlijk sterker te staan. Deze nieuwe vereniging staat open voor zowel openbare als particuliere tuinen, mits zij regelmatig door publiek te bezoeken zijn. Een van de leden, die ook bij de oprichting aanwezig was is, jawel: De Tuin van Sjef!
 
 
 
 
Aangeboden: werk- en vergaderplek in een oase
Ben je op zoek naar een niet alledaagse plek voor werk of overleg? Waar je inspiratie kunt opdoen in een natuur- en cultuurrijke omgeving? Waar je ongestoord kunt vergaderen of schrijven? Dan kun je terecht in onze huiskamer. Tegen een geringe vergoeding die geheel ten goede komt aan behoud en beheer van de Tuin.
Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op via info@detuinvansjef.nl.
 
 
 
Overig nieuws
Voor meer informatie zie onze website:
Dit is een link naar de website...
 
Hou ook onze facebookpagina in de gaten:
 
 
 
De Tuin van Sjef - Boulevard 33b - 6881 HP Velp      info@detuinvansjef.nl