Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

30.000 eeuwenoude charters Abdij van Postel online!

Het oudste perkament dateert uit 1215. Heel wat stukken bevatten waardevolle gegevens over Noord-Brabantse plaatsen. Onderzoekers van overal ter wereld kunnen de charters nu bestuderen en nader toegankelijk maken. lees meer

Historische atlas winnen?

Met maar liefst 158 kleurrijke stadsplattegronden, stadsgezichten en prenten uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden is de historische Atlas De Wit een échte musthave. En iedereen kan daar nu kans op maken… lees meer

Kom je ook naar onze high tea?   

Meer dan 4000 twittervolgers, bijna 2000 vrienden op Facebook en richting de 1000 volgers op Instagram: steeds meer mensen volgen ons via sociale media. Dat gaan we vieren met een high tea. Neem je partner mee en kom gezellig naar de Citadel! lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Brabantse kant van drama op de Dam
Tot 7 mei 1945 hebben Maria Jager en Arnoldus Stroop maar weinig met elkaar gemeen. Niet meer dan dat zij beiden uit Brabant komen en in Amsterdam wonen. Maar dan slaat het noodlot op die mooie dag in mei genadeloos toe. 
Met een mes een einde aan het getob
Op 8 mei 1912 trouwt het 22-jarige naaistertje Johanna Janssen met de 26-jarige grondarbeider Christiaan Bertisen. Een huwelijk tussen twee eenvoudige mensen uit armoedige gezinnen. Het stel probeert een boerenbedrijf te runnen, maar dat valt niet mee. (bijdrage: Geurt Franzen)
De oorkonde van mijn oom
“Oom Toon was 17 toen hij de oorkonde van 'De eerste broederschap' van Pastoor De Raad kreeg. Bij hem was al op jonge leeftijd ‘vallende ziekte’ geconstateerd. Hij was inventief en intelligent, maar kon je hard beetpakken met zijn grote handen…” (bijdrage: Gerard de Bie)
De gruwelkamer van devotieprentjes
De meeste devotieprentjes missen kerkelijke goedkeuring. Uitvoering en inhoud leveren gevaar op, daar ze dan godsdienst bespottelijk maken”, lezen we in de Nieuwe Tilburgsche Courant van 26 september 1907. Maar gelukkig bestaan er óók goede prentjes.
Burgervader laveert tussen goed en fout
“Te 0.20 uur overhandigt de houder der PTT stations het waarschuwingstelegram buitengewone oproeping-uitwendige veiligheid van den Minister van Defensie.” Zo begint het dagboek van burgemeester Offermans op 8 april 1939. Tot 20 september 1944 beschrijft hij de oorlogssituatie in Heesch, maar dan stopt het abrupt…
Meneer Hub tilt DAF van de grond
Begin 1900 werd in Horst Hubertus van Doorne geboren, als zoontje van de smid. Volgens de een was “Hub” een slimme knul die de hele lagere school in vier jaar afraffelde. Volgens anderen had hij slechts vier klassen doorlopen. Feit is dat hij zijn koninklijke onderscheidingen en ereburgerschappen bepaald niet cadeau heeft gekregen.
Oss brandt alweer!
Het brandt nogal eens in Oss, in februari 1931. En de oorzaak is niet altijd duidelijk. Het is bekend dat leden van de Osse bende wel eens een huis of boerderij op bestelling lieten afbranden, voor het verzekeringsgeld. Maar daar zijn in februari 1931 geen bewijzen voor. (bijdrage: Henk Buijks)
Van melaatse-verblijf tot p(r)achtboerderij
“Het huis waar de Lazarus placht te wonen”. Zo omschrijft Coenraad van Malsum in 1530 cryptisch deze woning in Schaijk. Vijf eeuwen later staat er dan wel ‘n prachtige boerderij op deze plek, maar ooit was dit een uithoek van Schaijk waar iemand met melaatsheid woonde.
 
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
 
Wil je weten naar welke (interactieve) schoolplaat Ben verwijst? Kijk dan hier: lees meer

Vragen over Vroeger?
Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen
Volg ons in de online media
Volg ons in de online media
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen