THEMA Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Familie? 400.000 Brabantse boeven online

Kruimeldieven, moordenaars, maar ook stropers en pyromanen. Er waren al 100.000 boeven van de Brabantse strafgevangenissen (1812-1925) online doorzoekbaar op naam, leeftijd, geboorteplaats en misdrijf. Maar dankzij onze vrijwilligers is dit ‘geboefte’ met ruim 300.000 boeven uitgebreid. Je komt er flink wat gajes tegen en misschien wel familie? Neem snel ‘n duik in donker Brabant! lees meer

Wie is de winnaar van ’n nachtje in de cel?

Welke dame had de zware mishandeling van haar moeder op haar geweten? Tijdens onze evenementen waren er heel wat Sherlock Holmes and Jane Marples op de Citadel. Wie zijn er in de prijzen gevallen? lees meer

Duizenden boeven in de Raad van Brabant

De Raad van Brabant was in de periode van 1591 tot 1795 het hoogste rechtscollege voor Noord-Brabant. In het archief zitten duizenden criminele vonnissen en procesdossiers. En je kunt er op naam in zoeken! lees meer
BHIC Nieuwsbrief

De allerbeste boevenverhalen...

Uitgever Boxmeers Weekblad in de cel
Het was peentjes zweten voor Jacob Ferdinand Schoth. Op zaterdag 5 juni 1869 plaatste hij een gewaagd artikel in zijn weekblad, dat als Boxmeers Weekblad nog steeds bestaat. Drie maanden later stond hij voor de rechter want degene op wie hij in dat stuk zijn pijlen had gericht, had er niet om kunnen lachen. (Bijdrage: Geurt Franzen)
Criminele families maken Oss onveilig
De criminaliteitsgolf die Oss in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw overspoelt, staat bekend als de Bende van Oss. Maar in plaats van een gestructureerde criminele organisatie gaat het hier om een beperkte verzameling van losbandige en criminele families die toeslaan als de kans zich voordoet. Met alle ernstige gevolgen van dien.
‘Jeugd van tegenwoordig’ slaat Udens koffiehuis kort en klein
Onverwachts bezoek van een jeugdgroep aan het Udens Stationskoffiehuis levert intimiderend gedrag op. Jammer genoeg is er geen politie te bekennen. (Bijdrage: Rolf Vonk)
Moord in Hotel Erica
Het lijkt zo’n idyllisch plekje in Sint Hubert. Maar het voormalige hotel Erica is het toneel geweest van een bloedige moord. Midden in de nacht van 21 november 1954 wordt de schedel van hotelhouder Louis van Doorn met een hamer ingeslagen...
De Beugense veldwachter Piet Verheijen heeft een treurige taak te verrichten op dinsdag 19 november 1935. Hij doet aangifte van het overlijden van Johann Siebers. Twee dagen eerder is de jongen stervend op straat aangetroffen. Toen dokter Korte arriveerde, was de jongeman al doodgebloed. (Bijdrage: Geurt Franzen)
Enkeltje Veenhuizen na vragen aalmoes
Werken voor je geld was het motto in de negentiende eeuw. Werd je twee keer bedelend aangetroffen, dan ging je direct naar strafkolonie Veenhuizen. En dat lot wachtte de 41-jarige orgeldraaier Antonie Kuijpers uit Cuijk. (Bijdrage: Geurt Franzen)
“Wat zijt gij toch een valschen kerel”
Peter Wijnen uit Wanroij had 'n hoog voorhoofd, was 1.66 meter, blond en had blauwe ogen volgens het signalement. Door ’n flinke ruzie op 13 januari 1878 bij ene Bouwmans luidde het vonnis voor hem vijf dagen eenzame opsluiting. Daar was het misschien bij gebleven als alle vechtersbazen niet toevallig dezelfde trein terug naar huis hadden genomen... (Bijdrage: Geurt Franzen)
Op het randje van de dood
Waarom had hij zich er ook mee bemoeid? Waarom had hij niet gewoon zijn mond gehouden, die avond van de 17e juni 1900? Dan was de toen 31-jarige arbeider Peter Brinkhof uit Ottersum na cafésluiting ongedeerd thuis gekomen. (Bijdrage: Geurt Franzen)
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
En hoe zit het met jouw familie? Kijk hier

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen