Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

15.000 Namen toegevoegd aan index Raad van Brabant

Het archief van de Raad van Brabant is een van de belangrijkste archieven bij historisch onderzoek in Brabant tot 1811. Met de toevoeging van ca. 15.000 namen van personen en plaatsen die voorkomen in de procesdossiers in criminele en civiele zaken is dit archief nu nóg beter toegankelijk. lees meer

Unieke film: eerste man via Oudenbosch naar de maan

Schokkerige beelden in zwart-wit, met een krakerige stem die zegt: "One small step for man..." Het is op 21 juli 2019 50 jaar geleden dat de eerste man voet zet op de maan. Met medewerking van de sterrenwacht in Oudenbosch. lees meer

Nieuwe bronnen juni

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. Ook deze maand weer in een overzicht melding van alle bronnen die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Rond 3.00 uur ’s nachts Nederlandse tijd op 21 juli 1969 stapt Neil Armstrong uit de Apollo 11. Menigeen zit gekluisterd aan de tv om deze ongekende prestatie met eigen ogen te zien. Benieuwd naar de man die aan de basis stond van het contact tussen sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch en de NASA van Armstrong? Maak kennis met alleskunner Hans de Rijk. lees meer
 
Marilou Nillesen, historisch reporter BHIC
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Een tapster met een eigen levensstijl
Jenneken Gielis is de weduwe van wijlen Aert Aerts van Boemel en woont in Breda. Ze zou zich altijd ‘peyselyck’ gedragen hebben, maar dat is kennelijk schone schijn. Ze voorziet in haar levensonderhoud door als tapster door het leven te gaan. In 1574 zijn een aantal personen in haar huis in vergadering bijeen en dan gaat het mis. (Bijdrage: Henk Beijers)
Door de bliksem getroffen
Twee broers, Anton en Martien Vondervoort, gingen halverwege de jaren '50 vissen op de Maas bij Lith. Kijkend naar de lucht zei Anton "laten we maar stoppen, want we krijgen zo regen en onweer." Ze hadden net de ketting van de boot vastgelegd aan een stuk prikkeldraad toen een bliksembal via het prikkeldraad recht in het gezicht van Martien kwam. (Bijdrage: Jan Witlox)
Elvis wordt The King, dankzij kolonel uit Breda
Hij heeft al jong door hoe je snel geld verdient. Maar dat doen wel meer jongens in de Bredase binnenstad aan het begin van de vorige eeuw. Alleen Dries van Kuijk waagt de sprong naar de Verenigde Staten, en keert enkel nog terug in Nederland in de krantenkoppen: als dé man achter Elvis Presley.
In de rooms-katholieke kerk mag een priester dagelijks maar één Heilige Mis lezen (celebreren). Dat is de hoofdregel. Met vergunning van het kerkelijk gezag is het een priester geoorloofd om twee missen op dezelfde dag te lezen. Dat noemen ze 'bineren'. Maar hoe zit het nou precies met trineren, wat is daarover bekend? (Bijdrage: Jan Witlox)
Peter Koelewijn ziet plein in Stratum als startpunt van verhalen
Het is dé plek om te voetballen met de buurtkinderen. En het startpunt om de Heezerweg af te lopen en te gaan zwemmen in vennetjes op de hei. Vanaf hier ook begint zijn reis als 23-jarige naar het Gooi. Zanger Peter Koelewijn: "Het plein voor de Fatimakerk in Eindhoven, daar is voor mij alles begonnen."
Graafse vrouw is kip van buren spuugzat
Een hooggeleerd, duurbetaald college - de rechters Verheijen, Jonker en Van Nispen en griffier mr. Scheefhals - boog zich op dinsdag 25 november 1856 over de vraag of Maria van Boekel uit Grave zich wel of niet schuldig had gemaakt aan diefstal. Wat was er gestolen? Een kip. (Bijdrage: Geurt Franzen)
Gevaarlijk werk en hete klussen
"De mooiste tijd op de steenfabriek was in de zomer, als de stenen met de buitenpers werden gemaakt. Dat was vrijheid en gezelligheid. De menger van de buitenpers lag hier op gelijke hoogte met de vloer, en de locomotief duwde de karren tot aan de hal. De eerste karren werden met de hand naar de menger geduwd en gekipt. Op een dag, net na de pauze, zou een jonge voerman ons wel even meehelpen", aldus  Gerard Veltman.
Eikenprocessierups al in 1940 plaag
De overlast van de eikenprocessierups is dit jaar zo groot dat de minister heeft gesteld dat de bestrijding van deze rups zo snel mogelijk landelijk aangepakt moet worden. In onze archieven zien we dat eerder het leger werd gevraagd de strijd aan te gaan met deze hinderlijke rups, maar de timing was nogal ongelukkig: maart 1940. Het is aannemelijk dat de majoor zich zorgen maakt over ándere dingen dan de netelige vlinderlarve.
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Wil jij het verhaal van Dries van Kuijk ook horen?
Lees hier het verhaal

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven