INHOUD
 
* Nieuwsbrief December 2022
* Zelfcompassie
* Laatste nieuws 
 
Nieuwsbrief December 2022
 
Beste lezer,
 
De tijd rond de Kertsdagen en Oud en Nieuw is vaak een tijd van reflectie.
Zijn we niet te hard voor onszelf geweest het afgelopen jaar?
In deze nieuwsbrief schrijft Gerlinda Smit, een van onze psychologen, over zelfcompassie.
 
Het hele team van Mar y Salud wenst u fijne feestdagen toe met compassie voor uzelf!
 
Hartelijke groet,
Bernadette Veeger
 
 
 
 
Tijd voor zelfcompassie
 
Hoe ga je om met jezelf? Ben je misschien te hard voor jezelf? Jaag je jezelf op naar meer, beter en sneller? Heb je vaak last van een afkeurend stemmetje in je hoofd dat een beetje bozig en negatief tegen je doet?
Zelfkritiek zorgt voor negatieve emoties en energie. Je kunt hiermee stress veroorzaken en of verergeren. Dat stemmetje zorgt er bovendien vaak voordat je blijft vasthouden aan een gestrest en vermoeiend leven.
 
Zelfcompassie betekent vriendelijk, met mededogen, niet veroordelend naar jezelf kijken, juist op momenten dat je het moeilijk hebt of blundert. De meeste mensen zijn strenger voor zichzelf dan voor anderen, aldus de Amerikaanse onderzoeker Kristin Neff van Texas University. Maar waarom zou je wel mededogen hebben met anderen en niet met jezelf? Dat is waar het bij zelfcompassie juist om draait.
 
Volgens Neff heeft zelfcompassie haar wortels in het boeddhisme. Waar de westerse psychologie vooral uitgaat van de uniekheid van het individu, is er in het boeddhisme veel meer aandacht voor wat mensen met elkaar verbindt. Door voor jezelf geen compassie te voelen en voor anderen wel, maak je een kunstmatig onderscheid tussen jezelf en anderen.
 
Zelfcompassie heeft 3 elementen:
 
Mildheid
“Self kindness” houdt in dat je mild bent voor jezelf op het moment dat je faalt of vindt dat je tekort schiet. Niet alles kan nu eenmaal perfect gaan en je zult in je leven hoe dan ook fouten maken. Zelfkritiek (dat stemmetje dat maar commentaar wil geven) leidt tot meer stress.
Verbondenheid
“common humanity” Is het besef dat je niet alleen staat. Als dingen niet gaan zoals je wilt, gaat dat vaak gepaard met een gevoel van isolatie. Mensen ontwikkelen een tunnelvisie als ze zich naar voelen. Wie zelfcompassie heeft, ziet in dat lijden en tekortschieten onderdeel uitmaken van het menszijn: het overkomt ons allemaal. In je falen ben je niet alleen maar juist verbonden met andere mensen.
Mindfulness
Je kunt geen compassie voelen als je je pijn negeert. Maar je moet je ook niet laten opslokken door je gevoelens Je bekijkt ze met aandacht, en blijft in het hier en nu.
 
Zelfcompassie houdt ook in: goed zijn voor jezelf op langere termijn. Het betekent bijvoorbeeld niet dat je nooit meer hoeft te gaan sporten of vol mededogen met jezelf iedere avond met een bak ijs op de bank mag hangen.
 
Worstel je met zelfkritiek en een negatief zelfbeeld? Zelfcompassie kun je oefenen. Door op kleine manieren zelfcompassie te beoefenen wordt het langzaam maar zeker een vertrouwd onderdeel van jezelf.
  • Observeer negatieve zelfspraak en draai het om.
  • Vraag jezelf af: ”welk advies zou ik mijn beste vrienden geven in deze situatie?”
  • Doe dit steeds vaker in kleine, simpele momenten. Je zult vaak terugvallen in negativiteit. Maar iedere keer dat het je wél lukt train je je zelfcompassie
Laatste nieuws
  • Onze specialisten zullen beschikbaar zijn voor afspraken op de volgende datums:
    • Dr. Pedro Chinchurreta, cardioloog: donderdag 12/01/23.
    • Dr. Vicente Aneri Más, dermatoloog: vrijdag 13/01, woensdag 01/02, vrijdag 17/02.
    • Dr. Victor Aguilar, gastro-enteroloog: donderdag 26/01/23.
    • Janet van Dam, medische thermografie: van 09 tot 13/01/23.
  • Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt u ons contacteren op 952 532 065 of info@centromarysalud.com.
Centro Mar Y Salud, paseo marítimo 4, El Morche, www.centromarysalud.com