DenL Nieuws Support april 2015
www.denl-business-support.nl
Zzp'ers maken zich zorgen over wegvallen voordelen voor ondernemers
Acht op de tien zzp’ers maken zich zorgen over het wegvallen van voordelen voor ondernemers. Ook maakt een meerderheid zich zorgen over het op lange termijn aan voldoende werk komen, het pensioen en inkomen en het risico om arbeidsongeschikt te raken. Dit blijkt uit de GfK ZZP-Monitor, een onderzoek onder zelfstandigen zonder personeel naar de houding tegenover financieel advies, verzekeringen, bankzaken en pensioen.
 
Het aantal gewerkte uren door zzp'ers blijft ongeveer gelijk: ongeveer de helft werkt 40 uur of meer en de andere helft minder dan 40 uur. De gemiddelde omzet neemt flink af: ruim de helft van de ondernemers zit onder de 50.000 euro. Ook financiële buffers nemen af - vaak tot onder de 25.000 euro. Ruimte voor vermogensopbouw is er nauwelijks. Als men vermogen opbouwt dan is dat vaker bedoeld voor directe consumptie - zoals een nieuwe auto. 
 
   
  Einde crisis voor kleinbedrijf
  Volgens het IMK, Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, is het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers in het eerste kwartaal van 2015 ruim 23% gedaald t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van het vorige kwartaal daalde het aantal aanvragen met 9%.
   
    
   Fiscus mag met camera's KLPD rittenregistratie controleren
   De Belastingdienst mag de beelden van KLPD-camera’s boven snelwegen gebruiken om te controleren of er misbruik wordt gemaakt van de ‘Verklaring geen privégebruik auto’. Met deze verklaring en een rittenregistratie kun je bijtelling voor een auto van de zaak ontlopen. Volgens een uitspraak van het Hof Den Bosch is de inbreuk op de privacy gerechtvaardigd.
    
      
     BTW tarief renovatie en herstel woning ouder dan 2 jaar
     Het btw-tarief voor arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen ouder dan 2 jaar is tijdelijk 6%. Vanaf 1 juli 2015 geldt weer het btw-tarief van 21%.
      
     Mensen die nog willen profiteren van het lage btw-tarief van 6%, moeten ervoor zorgen dat de werkzaamheden vóór 1 juli 2015 zijn afgerond. Voor werkzaamheden die na 30 juni 2015 worden afgerond, geldt het btw-tarief van 21%. Doet u vóór 1 juli 2015 vooruitbetalingen voor renovatie- en herstelwerkzaamheden die op of na deze datum worden afgerond? Dan geldt ook het btw-tarief van 21%.
      
     Het lage btw-tarief blijft wel gelden voor het schilderen, stukadoren en isoleren van woningen ouder dan 2 jaar. 
        
       Wanneer is een BV relevant?
       Veruit de meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. Een andere geschikte rechtsvorm is de besloten vennootschap (bv), die nog wel eens onterecht over het hoofd wordt gezien. Sinds de invoering van de flex-bv in 2012 is het bovendien gemakkelijker geworden om een bv op te richten. Wanneer is een bv relevant voor starters?
        
        
       Aanzeggen bij flexcontracten wordt nog vaak vergeten
       Vanaf 1 januari 2015 zijn alle werkgevers verplicht zich aan de aanzegtermijn te houden. Volgens juridisch dienstverlener DAS gebeurt dit lang niet altijd. Vooral kleine bedrijven verzuimen aan te zeggen.
        
          
          
         U kunt ons nu ook volgen via facebook en twitter. 
          
                
          
          
         DenL Business Support B.V. - Jan van der Heydenstraat 45 - 1223 BG Hilversum
         T +31 (0)35 68 34 663 - contact@DenL-Business-Support.nl
          
         Vragen opmerkingen of suggesties? Mail contact@DenL-Business-Support.nl.
         Afmelden: Om uw emailadres af te melden voor de DenLNieuwsbrief! Klik hier !