Nieuwsbrief | jaargang 31 | no 309 | oktober 2017
 
 

28 oktober t/m 26 november

ZAND & KLEI
glas & keramiek
 

Zand en klei zijn de hoofdingrediënten voor glas en keramiek. Beiden ontstaan vanuit verwering van gesteente en zijn op deze aarde in ruime hoeveelheid aanwezig. Ze vormen het hoofdbestanddeel voor deze tentoonstelling. Zand kan door verhitting omgezet worden in glas, klei door een bakprocedé in bijv. aardewerk, steengoed of porselein. Het zijn eeuwenoude technieken die van generatie op generatie zijn doorgegeven, meestal voor het vervaardigen van gebruiksgoed. In de kunst is het van oudsher bekende materie voor beeldhouwers en glaskunstenaars. Maar vandaag de dag gaan kunstenaars steeds meer voorbij de traditie op zoek naar een nieuwe vertaalslag van beide materialen. Zand en klei omgezet in glas en keramiek, naar de hand gezet in eigentijdse vormen. 
 
Deelnemend kunstenaars; Marc Barreda, Dorine Camps, Isabel Ferrand, Kim Habers, Veerle Kollaard (HKU 2017), Geir Nustad, Chris Rijk (HKU 2017), Tjerk van der Veen, Soscha Webbink (HKU 2017), Tonny Yang en Marinke van Zandwijk.
[Samenstelling i.s.m. Lydia van Oosten, kunstprofessional]
 
 
Opening: Zondag 29 oktober 16.00 uur door Lou Vos, tentoonstellingscommissie Kunstliefde / concept tentoonstelling, beeldend kunstenaar
 
Podiumavond: Donderdag 9 november 20.00 uur
Hélène Besançon, conservator Nationaal Glasmuseum Leerdam en Marianne Peijnenburg, adviseur bij EKWC, hoofd keramiekwerkplaats Rijksakademie, en beeldend kunstenaar
 
 
     
 
 
 
PODIUMAVOND DONDERDAG 12 oktober 20.00
Couzijn van Leeuwen en Paul Hohner
 
Podiumavond in het teken van de huidige tentoonstelling The Art of Nature - The Nature of Art, waarin kunstenaar Couzijn van Leeuwen, en productdesigner Paul Hohner (HKU 2017) komen vertellen over hun werk en inspiraties. 
 
Let op: ingang via de Lange Jufferstraat / Gratis toegang
De tentoonstelling is nog te bezoeken t/m 22 oktober.
 


CULTURELE ZONDAG 'ALLES KIDS' ZONDAG 15 OKTOBER 13.00 - 17.00 u.
'GROENE VINGERS BIJ KUNSTLIEFDE' voor kinderen van 6 - 12 jaar

In het kader van de tentoonstelling The Art of Nature - The Nature of Art gaan we aan de slag met de natuur! Wat dacht je van de schillenbeesten van Couzijn van Leeuwen? Ook jij kan je dagelijkse fruit omtoveren in spannende reptielen, kevers en torren.... Begin maar vast met sparen. Deze dag maken we 'groene' kunst, kunstwerken met of van de natuur. Kijk eerst maar eens even goed rond in Kunstliefde! Ideetjes genoeg. Kunstenaars van Kunstliefde helpen je daarbij. Naar huis! met groene vingers! (met o.a. beeldend kunstenaars Dorothé Arts en Erik Suidman)
 
 
Het ontstaan van 'Ethereum' duurde zo'n 4 maanden; Willem Hendrik de Groen werkt met algen. Uit de hele wereld worden ze naar hem gestuurd. Als een alchemist gaat hij te werk. Maar het is niet alleen hij die creëert, andere krachten doen volgens hem hun werk. 'Een schilderij van God'. 
 Peter Paul van der Houven legde het proces met de camera vast. Bekijk hier de video.

Het werk is nu te zien in Kunstliefde in 'The Art of Nature - The Nature of Art', nog t/m 22 oktober. 
 
Word lid van Kunstliefde! als kunstenaar of kunstliefhebber.
 
AANMELDEN 2018 VOOR KUNSTENAARS; VÓÓR 15 JANUARI 2018.

Als lid ondersteun je Kunstliefde in haar projecten en tentoonstellingen, de vereniging, en steun je (Utrechtse) kunst en kunstenaars. Kunstenaars kunnen een paar keer per jaar deelnemen aan tentoonstellingen en collega's ontmoeten / netwerken. Voor kunstliefhebbers zijn er diverse activiteiten en korting op aankoop van kunstwerken. Je ontvangt uitnodigingen voor openingen, podiumavonden en de maandelijkse nieuwsbrief. 

Lidmaatschap staat open voor professioneel beeldend kunstenaars uit Utrecht maar ook van buiten de stad. Voor jonge kunstenaars is er een gereduceerd tarief. Voor kunstenaars is er een ballotage. Je kunt je aanmelden via mail@kunstliefde.nl.
Meer info en voorwaarden via lidmaatschap kunstenaars of kunstliefhebbers.

Welkom bij Kunstliefde!
 
Genootschap Kunstliefde ca 1908, foto: Johannes A. Moesman, (1859-1937 vader van Joop Moesman), lithograaf, tekenaar, drukker, fotograaf en verzamelaar van curiosa, zeer actief binnen Kunstliefde. Op de achtergrond / staand: Gerrit van Dokkum, directeur van het Genootschap en conservator van Museum Kunstliefde (1903-1912). Verder o.a. de schilders Anthony Grolman en Jos Hoevenaar Wzn.

1807 - 2017
Kunstliefde bestaat 210 jaar. Liefde voor de kunst sinds 1807; een mooie geschiedenis.
 
Kunstliefde is één van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen. Op 12 oktober 1807 richtten de schilders Pieter Christoffel Wonder en Jan Baptist Kobell samen met de 'liefhebbenden en werkende tekenaars' W.A. Haanebrink, F.C. Knoll en A.J. Mansvelt, het 'modern teekengezelschap naar het gekleed model' op. Vanaf die tijd zal Kunstliefde een turbulente en levendige rol spelen in de Utrechtse kunstwereld tot op de dag van vandaag.
 
Als Teekengenootschap betrekken de heren in 1847 een aantal ruimere zalen in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen aan de Mariaplaats. Vanaf 1858 worden ook vrouwen toegelaten tot het genootschap. In 1872 verwerft Kunstliefde bij testament van ere-lid mevr. M.C. Boellaard het pand aan de Oudegracht C55 (nu 35). In 1873 wordt in het Gebouw van Kunsten en Wetenschappen 'Museum Kunstliefde' geopend, welke in 1905 is verhuisd naar het eigen pand van Kunstliefde aan de Oudegracht 35, het pand waar mevrouw Boellaard 55 jaar woonde.

In 1918 echter, ziet Kunstliefde zich genoodzaakt door geldtekorten, het schilderijenbezit uit het Museum aan de Gemeente Utrecht te verkopen, voor het toen ook luttele bedrag van 36.000 gulden. Zo komen 63 werken van belangrijke meesters van de Utrechtse School, zoals Paulus Moreelse, Gerard van Honthorst, Joachim Wtewael en Abraham en Hendrik Bloemaert, via de gemeente, in het bezit van het in 1921 opgerichte Centraal Museum.

Na een aantal turbulente jaren met wisselingen in het bestuur, komen en gaan van leden, het mogelijk maken van tekenen naar vrouwelijk naakt model, tentoonstellingen, uitwisselingen met andere genootschappen, publicaties, het verhuizen van de Oudegracht naar de Nobelstraat en andere ontwikkelingen, blijft Kunstliefde nog steeds voortbestaan. Kunstliefde viert vanaf 1937 met regelmaat haar jubileumjaren met tentoonstellingen in het Centraal Museum. De laatste, het 200 jarig bestaan vond plaats in 2007. In 2016 wijdde het Centraal Museum een grote tentoonstelling aan P.C. Wonder, kunstschilder en oprichter van Kunstliefde, onder de titel 'Een Utrechter in Londen'.
 
Bekende kunstenaarsleden waren o.a. Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Joop Moesman, Dirkje Kuik, Janus de Winter, Charles Donker (nog steeds lid) en Dick Bruna. 
 
Ook nu biedt Kunstliefde nog steeds een podium en ontmoetingsplaats voor kunst en kunstenaars uit Utrecht en de rest van het land. Tegenwoordig zijn er meer dan 110 kunstenaarsleden en ca 200 kunstlievende leden, zijn er in de prachtige presentatieruimte aan de Nobelstraat ca 10 tentoonstellingen per jaar te zien waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jong talent en is er het project De Belofte voor recent afgestudeerde kunstenaars. Ook organiseert Kunstliefde de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder
 
Kunstliefde is mede-initiatiefnemer van Art Utrecht, een platform voor beeldende kunst in Utrecht, een samenwerking met galeries en musea. Art Utrecht organiseert ieder jaar ook Art Meat, de netwerkborrel voor professionals in de Utrechtse kunstsector.
 
(Bronnen; Het Utrechts Archief, Wikipedia, Jaap Röell)
 
 
Volg Kunstliefde ook op Facebook en Instagram!
met actuele info over tentoonstellingen, projecten en meer

 
 
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 EN Utrecht | mail@kunstliefde.nl |(030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur