Coeliakie of glutensensitiviteit zonder coeliakie?
De incidentie van coeliakie( glutenovergevoeligheid) is de afgelopen 20 jaar sterk toegenomen. Bij symptomen als buikpijn, opgezette buik, diarree, obstipatie, vermoeidheid, ijzergebreksanemie en verminderde lengtegroei en achterblijven van de motorische ontwikkeling moet de patiënt op coeliakie getest worden. Bij een aanvankelijke negatieve uitslag dient na 1-2 jaar het bloedonderzoek herhaald te worden.
Glutensensitiviteit zonder coeliakie (NCGS: non coeliac gluten sensitivity) is een diagnose die gesteld kan worden bij patiënten waarbij de klachten afnemen als zij een glutenvrij dieet volgen en waarbij de testen voor coeliakie en een tarwe -allergie negatief zijn.
Naar schatting zou NCGS bij 0,6-6% van de algemene populatie voorkomen. Mogelijk heeft 25-30% van de patiënten met prikkelbare darm syndroom NCGS.
Ook psychische klachten, hoofdpijn, gewrichtspijnen, vermoeidheid, gevoel van 'mist in het hoofd' kunnen bij NCGS voorkomen.
De diagnose wordt bij voorkeur gesteld met een dubbelblind, placebogecontroleerde glutenprovocatietest.
De behandeling bestaat uit een glutenvrij dieet. Er zijn individuele verschillen in de tolerantie voor kleine hoeveelheden gluten. Het is nog niet duidelijk of de patient levenslang het glutenvrije dieet moet volgen.
Voor meer informatie kunt u een afspraak maken bij onze arts.