Boomverzorging Bruno


                Nieuwsbrief
oktober 2018
Kan je deze mail niet goed lezen? Klik dan hier voor de webversie.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je via onze website hebt ingeschreven voor onze mailinglist. Wens je niet langer onze nieuwsbrief te ontvangen? Schrijf je dan uit via de uitschrijflink onderaan deze mail. 
In deze nieuwsbrief vind je:
 
 
            
Hier vind je heel veel
leuke berichtjes over 
al onze activiteiten!


 
Alweer een nieuw gezicht om aan jullie voor te stellen
Sinds 19 september is Kenneth Ropers halftijds de nieuwe collega van Nick, Rob en Brent.

Kenneth stelt zichzelf hieronder even voor:
"De buitenlucht en de natuur zijn altijd al mijn passie geweest, maar slechts een aantal jaar geleden heb ik beseft dat ik daar ook mijn beroep van kan maken. Na jaren met plezier voor de klas te hebben gestaan, heb ik dan ook besloten om de krijtjes in te ruilen voor een snoeischaar. Een aantal jaar ben ik werkzaam geweest als tuinarbeider, tot ik op de cursus European Tree Worker van Inverde stootte. Er is niets wat ik liever doe dan in bomen klimmen; bovenin een boom voel ik me fantastisch. Daarnaast ben ik zeer gefascineerd door alles wat te maken heeft met de groei, de gezondheid en het onderhoud van bomen. Boomverzorging is dus echt mijn ding: hierin wil ik dan ook een toekomst opbouwen.
In mijn zoektocht naar een job als boomverzorger ben ik terecht gekomen bij Bruno en zijn fantastisch team. Ik ben er zeker van dat ik hier nog heel veel ga bijleren en ik kijk uit naar een lange samenwerking!"
 
En we hebben ook een nieuwe 'camion'!
Tja, meer man aan het werk, dat betekent ook dat we meer voertuigen nodig hebben, zodat we op meerdere werven tegelijk kunnen werken of zodat we op grotere werven meer werk kunnen verzetten.
Daarom hebben we sinds kort onze 'MAN' in dienst: een vrachtwagen met container die tot 11 ton kan laden!
Stilaan krijgt hij ook de look van Boomverzorging Bruno en ondertussen heeft hij niet veel stilgestaan sinds we hem in dienst hebben...
 
Schimmels op bomen zijn niet behandelbaar...
In de nieuwsbrief van 17 augustus is er een dikke fout geslopen... Verrast Bij de beschrijving van welke problemen we zoal kunnen behandelen, waren de zwammen in het rijtje gesukkeld. Maar zwammen zijn niet behandelbaar!
 
Eerst wat meer uitleg over zwammen, schimmels en paddenstoelen.
Zwammen zijn schimmels; beide woorden zijn synoniem. Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van zwammen of schimmels. Meestal zijn dit de delen die we zien, maar onder de paddenstoel schuilt nog een heel netwerk van schimmeldraden.
 
Schimmels worden opgedeeld in 3 groepen: 
  • De saprofieten: deze schimmels halen hun voedingsstoffen uit dood organisch materiaal en ruimen op die manier het bos op (ze verteren takken, afgevallen bladeren,...).
  • De parasieten: deze schimmels halen hun voedingsstoffen uit levende bomen en planten en maken daarmee hun gastheer ziek (houtrot en andere ziektes bij bomen). 
  • De symbionten: deze schimmels leven samen met bomen op zo een manier dat zowel de schimmel als de boom voordeel halen uit de samenwerking. Bijvoorbeeld: mycorrhizavormende schimmels rond de boomwortels.
Slechts 5% van de schimmels leeft parasitair, maar dit is wel de soort waar we last van hebben. Parasitaire schimmels kunnen volgende schade aanrichten bij bomen:
  • vernieling van de structuur door afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten (bv. houtrotschimmels);
  • verstoring van de stofwisseling door afscheiding van giftige stoffen of hormonen die de cellen beschadigen, doden of de groei ontregelen (bv. tumoren en heksenbezems);
  • verstopping van het transportsysteem (houtvaten) door de groei van schimmeldraden en de afgrendelingsreactie daarop van de boom (bv. iepenziekte);
Schimmels zijn massaal aanwezig in de natuur, maar dat wil niet zeggen dat ze altijd actief zijn. Schimmels kunnen ook 'slapend' aanwezig zijn in een boom, waarbij ze wachten tot de boom verzwakt. Aangezien schimmels niet te bestrijden zijn, is het dus heel belangrijk om de conditie van je boom goed op te volgen en te voorkomen dat de boom verzwakt. Snoeischade kan bijvoorbeeld een boom sterk verzwakken. Maar ook tekort aan water of teveel water, stress (verplanten, vervuiling, verbouwingen vlak bij de boom,...) verdichting van de bodem, tekort aan voedingsstoffen voor de boom, zonnebrand,... zijn oorzaken van verzwakking. En eens een boom verzwakt is, kunnen de parasitaire schimmels toeslaan.
Deze parasitaire schimmels verzwakken hun gastheer verder waardoor deze minder stabiel staat en het risico ontstaat dat hij omvalt. Schimmels kunnen dus echt wel voor gevaarlijke situatie zorgen!
 
Daarom adviseren we om in deze periode van het jaar niet massaal aan de slag te gaan met bladblazers en gritsels. Het is heel belangrijk om afgevallen blad onder de boom te laten liggen zodat er een natuurlijke strooisellaag ontstaat. Deze zorgt voor organisch materiaal waardoor het vermogen van de bodem om water te bufferen, sterk toeneemt. Wanneer het humusgehalte met 1% toeneemt, dan kan de bodem in totaal 17 liter water per m² meer vasthouden! En dit zorgt voor een gezondere standplaats voor de boom...
 
Maak je je zorgen om een boom? Denk je dat er sprake is van een schimmelinfectie op je boom? Of wil je bekijken hoe je zo'n infectie kan voorkomen? Wij komen graag langs om je hierbij te helpen!
     
 
Dit is wat wij graag doen: bomen planten!
Voor ons breken de mooiere dagen aan: de dagen waarin we niet alleen moeten vellen maar ook veel mogen planten!
Op zich lijkt het simpel: koop een boompje, graaf een put, zet het erin en geef het water... Maar als we het zo zouden aanpakken, dan zou het meeste plantgoed dat we uitplanten niet lang overleven. Er zijn nl. veel factoren waar je rekening mee moet houden.
Allereerst is er de keuze: welke boom wil je aanplanten? Daarbij dien je te vertrekken van het eindbeeld dat je voor ogen hebt. Wat verwacht je van de boom: schaduw, vruchten, mooie bloemen, een mooi zicht of zie je de boom als nestgelegenheid voor veel vogels? Hoe groot mag de boom uiteindelijk worden? Daarbij dien je zowel na te denken over de hoogte als over de vorm van de kroon. Zo heeft het bijvoorbeeld niet veel zin om een stevige beuk aan te planten langs de stoep in de stadskern... Daarbij is de standplaats van groot belang. Staat er veel wind? Gaat het om een zonnige plek of een schaduwrijke plek? Moet de boom opboksen tegen andere bomen of heeft die de tuin voor zich alleen? Staat de boom in een rij naast een drukke weg of moet die het straatbeeld in de binnenstad opfleuren? Krijgt de boom te maken met veel verkeer en luchtvervuiling of staat deze in een groene zone? Ook de zuurgraad van de bodem, de bodemverdichting, de aanwezigheid van ziekten of plagen in de buurt zijn belangrijk om na te gaan. Al deze vragen bepalen mee welke boomsoort en evt. welke cultuurvariëteit je best kiest.

Denkt u erover om een boom aan te planten? Dan helpen we u graag doorheen alle stappen van dit proces, zodat u later geen spijt hoeft te hebben van uw keuze.
 
Daarna komt het bepalen van de type van het plantgoed. In het algemeen geldt: hoe groter/ouder het plantgoed, hoe steviger (waardoor je onmiddellijk een mooi exemplaar hebt staan), maar hoe meer last het kan hebben van de verplanting (opgraven bij de kweker en planten bij de nieuwe eigenaar) en hoe meer nazorg er dus nodig is. En hoe kleiner/jonger, hoe meer bescherming en zorg het plantgoed nodig heeft na de aanplant, maar hoe meer kans dat het de verhuis goed verteert. Verder kan je kiezen om het plantgoed te bestellen met kluit, met naakte wortel of met container. Deze verschillende vormen reageren elk anders op vervoer en moeten elk weer anders behandeld worden bij het planten.
In het hele proces van bij de boomkweker tot op de nieuwe standplaats, moet men heel voorzichtig omgaan met het plantgoed. Plantgoed kan gemakkelijk beschadigd geraken of uitdrogen tijdens het vervoer, wanneer dat niet met kennis van zaken gebeurt. Ook de manier waarop het plantgoed wordt opgetild, is van belang. Doe je dit op de verkeerde manier, dan kan je het plantgoed zwaar beschadigen.
En dan kunnen we gaan planten... De plantput wordt afgestemd op de eigenschappen van de bodem van de standplaats. Belangrijk is dat de boom stevig genoeg staat zodat die niet gaat verzakken. Tegelijk mag de grond niet te hard zijn, want dan wordt het moeilijk voor de wortels om verder te groeien. Verder is het belangrijk dat het vocht in de bodem niet te snel wegloopt, maar dat het ook voldoende gedraineerd wordt en niet blijft staan rond de boom. Een boom heeft ook nood aan voldoende bodemleven, voedingsstoffen en zuurstof in de bodem. Er zal, afhankelijk van de bodem, bekeken worden of het nodig is om voeding bij te geven.
Heel belangrijk is de diepte van de plantput. Bomen worden vaak te diep geplant. De wortels van de bomen groeien vooral in de bovenste grondlaag. Als je het plantgoed maar enkele centimeters te diep plant, kan je de wortels al in de problemen brengen.
Na het planten worden bomen vaak verankerd met palen om te voorkomen dat ze omvallen of scheef zakken. Belangrijk is hierbij te kiezen voor korte palen i.p.v. lange palen. Wanneer de boom vrij laag verankerd wordt, zal de boom zodanig groeien dat hij zichzelf kan stabiliseren in geval van wind. Wanneer de boom te hoog verankerd wordt, zal deze zijn stabiliteit volledig zoeken in die palen en zal hij zodra de palen worden weggehaald, het risico lopen om te waaien. Je kan er ook voor kiezen om de boom ondergronds te verankeren met biologisch afbreekbaar materiaal.
Wanneer je meerdere bomen tegelijk plant of een boom in de buurt van andere bomen plant, is het belangrijk om bomen op de juiste afstand van elkaar te planten.
En tot slot is er de keuze van het moment waarop je best plant. Bomen met naakte wortel worden best geplant tijdens hun winterrust, wanneer ze alle bladeren verloren hebben en nog niet opnieuw uitlopen. Dit is ongeveer van half november tot begin april. Bomen in kluit kunnen de schok van het verplanten beter verteren en kunnen geplant worden van half september tot half mei. 
Waarom planten we best niet in de zomer? Wanneer bomen net geplant zijn, nemen ze nog niet ten volle water op. In de zomer verdampen de bladeren veel vocht, waardoor de boom sneller riskeert uit te drogen. In het voorjaar en het najaar is er voldoende neerslag om de boom op gang te krijgen. In die periode is er ook veel minder verdamping en kan het dus minder kwaad als de boom enige tijd minder vocht opneemt. In de winter dient men wel de heel natte periodes of de periodes met strenge vorst te vermijden.
U ziet, bomen planten is een specialisme op zich! Het vergt veel kennis en ervaring om tot een mooi eindresultaat te komen.
 
Boomverzorging Bruno BVBA

Dutselhoek 47
3220 Holsbeek

BTW BE 0446.484.763    -    KBC BE91 7310 2845 0576