Rabiës
Ieder jaar sterven er wereldwijd meer dan 59.0000 mensen aan rabiës. In 99 % van de gevallen wordt het virus door honden overgedragen. 40 % van de slachtoffers zijn kinderen jonger dan 15 jaar.
De prognose is heel slecht. Bij ongevaccineerde mensen is de ziekte vrijwel altijd dodelijk als de patiënt neurologische symptomen heeft. Vaccinatie na blootstelling, PEP, is zeer succesvol in het voorkomen van de ziekte als het snel toegediend wordt, binnen 6 dagen na de infectie.
In Nederland, België en heel west-Europa komt rabiës bij honden niet meer voor. De laatste uitbraak van rabiës door hondenbeten in Spanje was in 1975 in Málaga, waarbij 2 personen overleden.
Vleermuizen, vossen, apen en andere zoogdieren kunnen drager zijn van bepaalde lyssavirussen, die verwant zijn met het klassieke rabiësvirus. Wanneer deze virussen andere zoogdieren of mensen besmetten kunnen ze eveneens rabiës veroorzaken.
In Málaga zijn in 2018 2 mensen besmet geraakt met dit virus door een beet van een vleermuis.
De kans op besmetting met het klassieke rabiësvirus, overgebracht bij hondenbeten in het buitenland is relatief laag maar kan veel paniek veroorzaken. Afgelopen jaren zijn meerdere toeristen in Thailand, Indonesië en Vietnam besmet geraakt.
Wanneer iemand besmet is treden de eerste symptomen op na 20 tot 90 dagen. Meestal begint het met aspecifieke klachten: lichte koorts, algehele malaise, hoofdpijn en verminderde eetlust, keelpijn en misselijkheid komen veel voor, gevolgd door een acute progressieve encephalitis (hersenontsteking) met o.a prikkelbaarheid, verhoogde spierspanning en overgevoeligheid voor fel licht en harde geluiden.
Er bestaat geen behandeling voor de ziekte. Goede wondverzorging direct na de verwonding is heel erg belangrijk. Men moet 15 min spoelen met lauwwarm water en zeep en indien mogelijk met alcohol of jodium. Er moet direct contact gezocht worden met een medische dienst zodat de patiënt zo snel mogelijk actief en zo nodig ook passief geïmmuniseerd kan worden. Meestal zijn de vaccins ter plaatse aanwezig en zoniet dan kan repatriëring noodzakelijk zijn.
Wat is het KETOGEEN DIEET?
Een ketogeen dieet is een vetrijke, matige eiwit- en koolhydraatarme manier van eten. Het verwijdert koolhydraten als belangrijkste brandstofbron van het lichaam en vervangt het door vet.
Het ketogene dieet heeft veel gezondheidsvoordelen. Zodra het lichaam in ketose is, wordt de bloedsuikerspiegel gecontroleerd en wordt de insulineproductie verlaagd. Veel mensen merken dat ze hun Type 2 diabetes aanzienlijk kunnen verbeteren of zelfs kunnen omkeren. Deze manier van eten is ook gunstig voor een hoog cholesterolgehalte, vermindert atherosclerose, hoge bloeddruk en hoge triglyceriden in het bloed.